Hoppa till huvudinnehåll

Fänkålsgratäng med stekta tomater

Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Ingredienser

Anvisningar: 

Fänkålsgratäng

Skär fänkål i tunna klyftor.

Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills dom är nästan mjuka.

Lägg i en oljad form.

Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.

Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.

Gratinera i ugn på 200 c i ca. 10 min. tills gyllenbrun och lite krämig.

Stekta tomater

Stekta tomater i en stekpanna.
Stekta tomater i en stekpanna. Bild: Yle / Carina Ahlskog matrecept,Paul Svensson,Strömsö (tv-program)

Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2minuter.

Halvera tomaterna.

Krydda med peppar.

Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.

Vänd upp, smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.

Tilläggsinfo: 

Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller dom bättre ihop under tillagningen.

Såhär rostar du helt bovete. Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.

Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.

Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater.
Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater. Bild: Yle / Carina Ahlskog Fänkål,Paul Svensson,Recept,Strömsö (tv-program),tomat

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi