Hoppa till huvudinnehåll

Lyxmacka med ägg och grönsakscappuccino

Lyxmacka med ägg och grönsakscappucchino
Lyxmacka med ägg och grönsakscappucchino Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),matrecept,lunch,Påskmat

Hur gör du en enkel äggsmörgås till en riktig lyxmacka? Blanda till en fet och krämig hollandaisesås i mixern, då finns det ingen risk att den skär sig. Färga äggen knallgula med gurkmeja och lägg dem på en spenatbädd. Servera mackan med vår skummiga grönsakssoppa.

Ingredienser

Anvisningar: 

Lägg ner ägg i kokande vatten, sjud i 7 min. Kyl och skala.

Koka upp grönsaksbuljong med gurkmeja. Tag av från värmen och lägg ner skalade ägg. Låt stå minst en halvtimme, gärna mer.

Spara buljongen till grönsakscappuccinon.

Snabb hollandaise

Knäck 2 ägg i en mixerkanna.

Smält smör till 85 c.

Mixa ägg och citronskal och citronjuice av en halv citron och montera med varmt, smält smör.

Smaka av med salt och cayennepeppar.

Grönsakscappuccino

Sjud upp gurkmejabuljongen igen, tillsätt grädde.

Smaka av med saften av en halv citron, salt och peppar.

Mixa soppan till skum med stavmixer innan servering.

Spenatröra

Sautera finhackad lök i olja och smör.

Vänd ner spenaten ett varv i pannan. Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.

Stek bröden på båda sidor i smör och olja.

Dela spenatröran på bröden. Fördela de halverade äggen på bröden. Ringla över hollandaise och toppa med färsk spenat.

Lyxmacka med ägg
Lyxmacka med ägg Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),matrecept,lunch,Påskmat
Tilläggsinfo: 

● Istället för cayennepeppar går det bra att använda pepparrot eller svartpeppar. I en så här fet sås är det extra gott med lite hett sting.
● Använd en mixer för att lyckas med såsen. Hastigheten är avgörande för emulsionen, dvs att ägg och varmt smör binder och inte skär sej.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi