Hoppa till huvudinnehåll

Kenneths Valborgsmjöd

Mjöd
Kenneths Valborgsmjöd Mjöd Bild: Yle/Parad Media första maj,Valborgsmässoafton,mjöd,efter nio

Valborgsmjöd hör till Valborg, men passar lika bra under resten av året, speciellt under sommaren. Om man vill kan man lägga i skivad ingefära eller svartvinbärsblad i koket för smaksättning.

Ingredienser

Anvisningar: 

Valborgsmjöd hör till Valborg, men passar lika bra under resten av året, speciellt under sommaren. Om man vill kan man lägga i en deciliter skivad ingefära eller en halvliter svartvinbärsblad i koket, för att få ingefärs- eller svartvinbärsmjöd.

Gör så här:

Koka upp hälften av vattnet i en stor kastrull, häll i sockret och blanda. Häll sedan i resten av vattnet.

Skala det gula skalet tunt av en citron och skiva en annan med skal på. Blanda skalet och citronskivorna i mjödet tillsammans med saften av tre citroner.

Kolla att mjödet är ljummet (ca 39 grader), ta en halv kopp mjöd, blanda i jästen och häll tillbaka i kastrullen.

Täck med lock och låt mjödet jäsa ett dygn i kastrullen.

Tvätta flaskor med kokande vatten.

Häll en tesked strösocker och några russin i varje flaska.

Plocka bort citronskivorna och skalet ur mjödet och tappa det på flaska. Slut med skruvkork.

Låt jäsa i varmt i cirka tre dagar eller kallt i en vecka.

Skruva försiktigt på korkarna med några dagars mellanrum så att trycket inte blir för stort.

Mjödet håller i några veckor och smaken blir torrare ju längre mjödet får jäsa.

Receptet kan också fördubblas.

En god mjödcocktail får man med 4 cl Ädelbrännvin (Jallu), några isbitar och mjöd.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi