Hoppa till huvudinnehåll

Hans Välimäkis bondost

Bondost
Hans Välimäkis bondost Bondost Bild: Yle/Parad Media bondost,efter nio

Hans Välimäkis bondost görs med andakt. Alla moment sker långsamt och varsamt. Själva ystningen sker utan extra händer. Ostmassan skall till sist rinna av i flera timmar innan resultatet av det traditionella mathantverket kan avnjutas.

Ingredienser

Anvisningar: 

Rör ihop alla ingredienser väl i en kastrull och värm långsamt upp tills vätskan nästan når kokpunkten.

Ta kastrullen från plattan och låt den svalna samtidigt som ostmassan bildas på ytan. Det tar cirka 15-25 minuter.

Klä en sil eller ostform med textilduk (grovt vävt linne- eller bomullsduk) och placera den på en skål.

Samla sedan ostmassan i silen eller ostformen, veckla ihop duken och lägg en liten tyngd på så att vasslen pressas ut.

Låt formen och skålen stå i kallt över natten.

Avlägsna duken och servera på gott rågbröd med smör och till exempel gurka. Sallader och örter passar också bra ihop med bondost.

En tavastländsk Ilves-ost, gör du genom att pensla osten med ägg och grädda den i ugnen i 200 C till den blir gyllenbrun. Ilves-osten passar bra ihop med till exempel hallonsylt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi