Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk kolbulle med rökt sidfläsk

Kolbulle steks över öppen eld.
Kolbulle steks över öppen eld. Kolbulle steks över öppen eld. Bild: Jessica Morney Kolbulle,mattradition,skogshuggare,gjutjärn,Eldstad,friluftskök,friluftsliv,griskött,Pannkaka,pannkakor,stefan pellas

Kolbullen är en sorts pannkaka som steks eller friteras över öppen eld i en välanvänd gjutjärnspanna. Kolbullar åts förr i tiden av kolare och skogshuggare som bodde i skogskojor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Blanda ut lika delar vatten och mjöl samt en matsked salt till en pannkakssmet. Använd helst kornmjöl till smeten, men vetemjöl eller speltmjöl passar också bra.

Är du ute på vandring kan du försvara smeten i termos eller läskflaska tills det blir dags att göra upp en eld och tillreda kolbullarna.

Smält först ister eller späck i den heta gjutjärnspannan, så att du får en vätska på ca en centimeter längs kanterna.

Tärna det rökta sidfläsket eller baconskivorna och bryn det lätt i fettet. Slå på smeten.

Anrättningen påminner nu litet om en omelett eller pannka.

När kolbullen börjar bli fast i konsistensen, skär loss den i kanterna så att den flyter upp och friteras.

Vänd kolbullen och stek den på andra sidan.

Ät gärna tillsammans med lingonsylt. Dricka gärna lingonsaft till.

Läs mer om den traditionella kolbullen på Wikipedias sida.

Stefan Pellas steker en kolbulle över öppen eld.
Stefan Pellas steker kolbulle över öppen eld. Stefan Pellas steker en kolbulle över öppen eld. Bild: Jessica Morney Kolbulle,mattradition,skogshuggare,gjutjärn,Eldstad,friluftskök,friluftsliv,griskött,Pannkaka,pannkakor,stefan pellas

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi