Hoppa till huvudinnehåll

Glutenfri sommartårta som passar alla

Sommartårta
Sommartårta Bild: Yle/Parad Media tårta,efter nio

Trött på att tillaga flera olika efterrätter, då många gäster på festen kör glutenfri diet? Testa den här smarriga sommartårtan av Malin Båtmästar, som är kock och kokboksförfattare. Passionsfruktscurd, mascarpone och jordgubbar slår aldrig fel. Tårtan är helt glutenfri – men så god att också personer utan specialdiet äter den med glädje!

Ingredienser

Anvisningar: 

Kaka:

Ta fram 3 dricksglas som rymmer 3 dl.

Fyll det ena glaset med knäcka ägg (blir ca 5-6 st), det andra glaset med strösocker och det tredje glaset med glutenfritt mjöl och 1 tsk bakpulver. I glaset med mjöl kan du blanda olika mjölsorter. I tårtbottnen i programmet hade jag blandat potatismjöl, kokosmjöl och mandelmjöl.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, sikta ned de torra ingredienserna och häll upp smeten i en kakform med bakplåtspapper i bottnen. Grädda på 175°C ca en halvtimme, beroende på ugn och kakform. Kontrollera att kakan är genomgräddad med en trästicka. Låt därefter kakan svalna.

Passionfruktscurd:

Blanda citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en värmetålig skål. Gröp ur passionsfrukterna och pressa innehållet genom en sil ner i kastrullen ( vi vill inte ha några kärnor i krämen). Rör om.

Placera skålen i vattenbad på spisen och rör tills krämen börjar sjuda och tjockna, ta då bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör tills smöret smält (viktigt att curden inte kokar, då skär den sig). Låt svalna.

Mascarponegrädde:

Rör samman grädde och mascarponeost i en bunke. Vispa försiktigt med elvisp tills grädden tjocknar, det går ganska snabbt!

Mascarponegrädden ska bli krämig, inte hård. Smaka av, tillsätt florsocker efter smak.

Marinerade jordgubbar:

Rör ihop kokossocker, limesaft och limeskal i en skål. Tillsätt jordgubbarna och rör om. Låt marinera i en halvtimme.

Montering:
Lägg kakan på ett fat. Dränk bottnen med limespad från de marinerade jordgubbarna. Bred sedan ut passionsfruktscurden över bottnen. Toppa med mascarponegrädde och marienerade jordgubbar. Pynta med ätbara blommor.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi