Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Regioner

Huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingång till fullmäktigegården i Esbo.

Kan ett barn vara onormalt? – Esbofullmäktige godkände budget efter oväntat stickspår

Brett stöd för men också svidande kritik mot Esbos budget. Skatterna och skolorna vållade debatt. Det gjorde också frågan om ett barn kan vara onormalt.

En skolbyggnad i rött tegel, med en korgbollsställning i förgrunden. På väggen står det "Winellska skolan".

Ingen mer spanska på Winellska skolan i Kyrkslätt – behöriga lärare saknas

Spanskaundervisnignen läggs ner från och med 2023.

– Det handlar om realiteter. Jag är ursprungligen språklärare, så jag upplever att språk är viktiga, säger rektor Kristiina Koli.

Skolan har haft svårigheter att rekrytera en behörig spanskalektor, vilket är en av orsakerna till att språkundervisningen läggs ned.

Spanskan är ett valbart språk. De andra valbara språken är tyska och franska på Winellska skolan. Spanskan har varit det mest populära tillvalsspråket.

Malms flygplats vänner fick avslag – HFD behandlar inte ansökan att skydda området

Högsta förvaltningsdomstolen behandlar inte föreningens ansökan om att skydda Malms flygplats.

Föreningen Malms flygplats vänner fick 2019 avslag av NTM-centralen på sin ansökan om att flygplatsen skulle fredas. Föreningen hänvisade till lagen om skyddandet av byggnadsarvet.

Föreningen tog frågan vidare till miljöministeriet och sedan till domstolarna men fick avslag överallt.

Flygplatsen stängdes i mars 2021 och nu planeras där bostäder för upp till 25 000 invånare.

Helsinge på andra plats i STT:s jämförelse över gymnasium – Grankulla fjärde

I en jämförelse som nyhetsbyrån STT har låtit göra placerar Helsinge gymnasium i Vanda sig på andra plats. Helsinge jämförs i gruppen stora gymnasier med över 50 deltagare i studentskrivningarna.

STT har låtit jämföra betygen i de obligatoriska ämnena med medeltalet från avgångsbetyget i grundskolan.

Bäst bland stora gymnasier är Katedralskolan i Åbo och på tredje plats kommer Brändö gymnasium från Helsingfors. Gymnasiet Grankulla samskola knep fjärde plats.

Västnyland

Jalkapallokentällä kulmalippu, sateisen harmaa päivä.

Konstgräsplan i Hangö kan bli verklighet redan nästa år

I Hangös budgetförslag för 2023 har staden reserverat nästan 300 000 euro för en fullstor konstgräsplan intill Hangethe Sportcenter.

Lena Selén är årets kulturpristagare i Ingå

Årets kulturpris 2022 i Ingå går till Lena Selén. Hon driver museet Igor i Degerby.

Priset delades ut på Ingå kommuns självständighetsfest den 6 december.

Under samma tillställning blev det klart att skytten William Wilkman är årets unga idrottare i Ingå.

Åboland

Lil Nas X, Skrillex och många fler bokade till Ruisrock

Musikfestivalen Ruisrock har publicerat en lista på några av de artister som kommer att uppträda i Runsala nästa sommar. Bland de internationella artisterna hittar man också PinkPantheress från Storbritannien, amerikanska Denzel Curry och svenska Yung Lean.

Finland representeras av rapartisten Gettomasa, pop-rock gruppen Haloo Helsinki! samt de populära artisterna BEHM och Erika Vikman.

Ljusstigen i Åbo lockade runt 200 000 besökare

Runt 200 000 besökare tog sig ut för att titta på det populära ljusevenemanget Ljusstigen i Åbo, skriver Åbo stad i ett pressmeddelande. Det är svårt att uppskatta exakt hur många som deltog i evenemanget, men enligt evenemangets producent Minna Heiniö uppnådde man det allra viktigaste målet - att sprida god stämning och bidra till en glad, gemensam upplevelse.

Evenemanget ordnades i huvudsak under fyra dagar, och avslutades på självständighetsdagen, men en del av konstverken kommer att stå kvar fram till mitten av januari. Till exempel Förin kommer att vara upplyst av ett stort hjärta ännu i en dryg månad.

Viking Lines vd dementerar att M/S Rosella säljs till Grekland

Ålands Radio och TV rapporterade i går kväll att det grekiska rederiet Aegean Speed Lines är nära att köpa Viking Lines M/S Rosella.

Enligt Arxipelagos, ett grekiskt sjöfartsmedium, är det nästan säkert att en affär blir av. De menar att Rosella troligtvis kommer att levereras till Grekland redan i januari 2023, skriver Arxipelagos.

Enligt tidningen Nya Åland har Viking Lines VD, Jan Hanses, sagt att fartyget inte har sålts.

Granen framför Åbo domkyrka.

Åbo stad har en plan för eventuella elavbrott – så här kan tjänsterna påverkas

Åbo stad, Åbo vattenförsörjning och Åbo Energi har presenterat sin plan för eventuella elavbrott på två timmar. Målet med elavbrotten är att försöka förhindra större elbrist.

Liten brand vid Parocs bergullsfabrik i Pargas

Vid Parocs bergullsfabrik i Pargas uppstod en brand i en ugn i en industrihall tidigare under morgonen. Räddningsverket fick larm om saken vid halv sju, och skickade flera enheter till platsen.

Räddningsenheterna lyckades släcka branden och vädra i fastigheten. Branden hann inte sprida sig, och ingen skadades.

Österbotten

Ingen tredje seger i rad för Sport – förlorade mot Lukko

Vasa Sport var ute efter sin tredje raka seger i ishockeyligan på onsdag, men kunde inte rå på Raumolaget Lukko.

Trots att Sport målmässigt höll jämna steg med hemmalaget i två perioder, slutade matchen till slut i en klar hemmaseger med 5-2.

Vasalaget ligger nästsist i tabellen, medan Lukko återtog toppositionen i ligan.

Sju personer söker tjänst som utvecklingschef i Jakobstad

På onsdag eftermiddag gick ansökningstiden för tjänsten som utvecklingschef i Jakobstad ut. Sju personer lämnade in en ansökan.

De som söker tjänsten är Jakobstadsborna Kristoffer Barkar, Esko Heinonen, Jenny Jakobsson och Johan Lithén samt Matti Koivisto från Karleby, Satu Lillbacka från Vetil och Emma Wester från Vörå.

Intervjuer med de sökande kommer att göras före utgången av december.

Diskussion men inget konkret förslag gällande gratis papperspåsar för bioavfall i Jakobstadsregionen

Österbottens avfallsnämnd, dit bland annat Jakobstadsregionens kommuner och Karleby hör, diskuterade på onsdagen ifall avfallshanteringsbolaget Ekorosk ska börja dela ut gratis papperspåsar för bioavfall.

På grund av begränsad tillgång på papperspåsar för bioavfall i butiker, ville Karleby stads medlemmar i avfallsnämnden diskutera ifall hushållen ska kunna hämta gratis påsar av Ekorosk.

Nämnden diskuterade ärendet men fattade inga konkreta beslut. De konstaterade dock att det är viktigt att informationen som går ut till hushållen är tydlig oberoende av vilket beslutet blir.

Ekorosks styrelse har tidigare i höst meddelat att de kommer föreslå för avfallsnämnden att hushållen från och med nästa sommar måste samla in bioavfallet enbart i papperspåsar och att hushållen måste skaffa påsarna själva.

Vasa universitet och yrkeshögskolan SAMK samarbetar

Vasa universitet och yrkeshögskolan SAMK i Björneborg inleder ett samarbete inom energi och robotik för att grunda en professur och starta ett magistersprogram.

Professuren ska stärka samarbetet mellan Österbotten och Satakunda för den gröna omställningen och utvecklandet av batteriklustret.

I både Österbotten och Satakunda har företag redan kommit långt i planeringen och gjort miljardinvesteringar för den gröna omställningen och batteriklustret. Vasa universitet och SAMK vill tillsammans stödja företagens tillväxt i båda landskapen.

Professuren kommer att placeras i Björneborg.

Östnyland

En kvinna iklädd vit skjorta och förkläde står bakom en disk i en butik med bakelser på fat i förgrunden.

Pellinges eldsjäl Erika Englund är årets Borgåbo

Erika Englund har valts till årets Borgåbo. Utmärkelsen delas årligen ut av Borgå juniorhandelskammare. Borgåborna får själva nominera personer de tycker skulle förtjäna utmärkelsen.

Många känner säkert igen Englund som företagaren bakom bybutiken Söderby-Boden på Pellinge. Hon får utmärkelsen eftersom hon aktivt jobbar för att hålla skärgården vid liv, bland annat genom att driva och utveckla bybutiken, tala för byskolorna och ordna olika evenemang.

Telakka Porvoo Borgå föreslås vinna anbudsförfarandet för Västra åstrandens gästhamn

Med anbudsförfarandet sökte staden en aktör till gästhamnen på Västra åstranden. Området som anbudsförfarandet gäller inbegriper också de skyddade varvsbyggnaderna vid Wilenius båtvarv. Borgå stad har bedömt de två anbuden som kom in mot slutet av sommaren.

Telakka Porvoo Borgås anbud gällde hela området och Wilenius båtvarv ry:s anbud varvsbyggnaderna och den tomt där varvet ligger. Här kan du läsa mer om de båda anbudsgivarnas visioner.

Stadsutvecklingsnämnden behandlar anbudsförfarandet på sitt nästa möte den 13 december. Förslaget är att Telakka Porvoo Borgå vinner anbudsförfarandet eftersom det bara är i deras anbud som verksamhet i gästhamnen ingår.

Föreningen Wilenius båtvarv föreslår i ett eget pressmeddelande att staden kunde ändra på planen för gästhamnen så området skulle få mer byggrätt och de båda anbudsgivarna kunde rymmas sida vid sida.

En busschaufför kör lokaltrafik i Sibbo en vintermorgon.

Stressigt jobb och för få pauser – årets Sibbobo Ziggy Huldén slutar köra lokalbuss

Tidtabellen på Helsingfors sida av gränsen tillåter knappt några pauser alls och kunderna har svårt att godkänna försenade bussar.

Kvarnbackens skola kan behöva byggas ut för att förskolan ska rymmas in

Borgå stad funderar på att flytta förskolan från Sagobackens daghem till Kvarnbackens skola. Barnen som går i förskola i Sagobackens daghem börjar ettan i Kvarnbackens skola.

Eftersom det är utrymmesbrist i Sagobackens daghem så har en del av förskolegrupperna flyttats till Kvarnbackens skola redan det här läsåret.

Enligt utbildningsdirektör Rikard Lindström är det frågan om en tillfällig lösning som inte är optimal. Om förskolan helt flyttar in i skolan så behövs det göras ändringar i skolans lokaler.

Staden håller på med en behovsutredning som inte är helt klar än, men politikerna i bildningsnämndens svenska utbildningssektion får bekanta sig med delar av utredningen på torsdagens möte.

Enligt behovsutredningen behövs det göras olika ändringar i skolbyggnaden om förskolan flyttar in, och så behövs det en tillbyggnad på högst 500 kvadratmeter. Målet är att tillbyggnaden ska vara klar inför läsårsstarten 2024.