Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

 • Helsingforsare får tycka till om nationalstadspark

  Enigt fullmäktige vill utreda en ny park redan i år.

  Helsingfors ser ut att få en egen nationalstadspark. Ett enigt stadsfullmäktige anser att staden borde utreda möjligheten redan i år. Invånarna ska få berätta vilka natur- och kulturmiljöer de tycker är värda att bevaras.

 • Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag

  Liten grupp redo viga direkt efter den första mars.

  Av prästerna vid församlingarna i huvudstadsregionen som hör till Borgå stift är bara en redo att viga samkönade par när den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft 1 mars. Största delen av prästerna vid Helsingfors prosteri och Mellersta Nylands prosteri vill ändra på kyrkolagen så att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan.

 • Biskopen: Prästerna ska följa de regler som finns

  Biskop Vikström manar till tålamod.

  Att det finns en stor grupp präster som vill ändra kyrkolagen överraskar inte Björn Vikström, biskop i Borgå stift. Han manar ändå till tålamod och hoppas att prästerna inte börjar fatta egna beslut i frågan.

Österbotten

 • Inget landskapsbyte i Kronoby

  Fullmäktige ville inte ha folkomröstning heller.

  Efter ett maratonmöte på fem timmar på torsdag kväll kom Kronobyfullmäktige fram till att det blir varken byte av landskap eller folkomröstning i frågan för Kronobys del.

 • Marthaförbundet vill inspirera Karlebyfamiljernas matvardag

  Projektet Tack för maten! Vill locka barn att prova ny mat.

  Barnfamiljernas vardagsmeny består ofta av ungefär fem återkommande rätter. Det här vill Marthaförbundet ändra på. På torsdagen bjöd man in till en inspirationskväll i Hållhagens skola i Karleby.

Åboland

 • ÅLK Open fortsätter utan Åbospelare

  Tennisturneringen går mot kvartsfinaler på fredag.

  På torsdag fick de sista Åbobördiga spelarna i tennisturneringen ÅLK Open lov att ställa undan racketarna. I pojksingeln förlorade Iiro Vasa mot Marcin Skowronski från Polen och Liisa Vehviläinen föll i flicksingeln mot Lettlands Darja Seminstaja.

 • Katter får i sig flamskyddsmedel genom damm - hur är det med bebisar?

  Flamskyddsmedel är hormonstörande och kan ge sjukdomar.

  Hemmakatter får i sig höga halter av hormonstörande flamskyddsmedel via dammet i hemmen, visar en ny studie vid Stockholms universitet. Forskare oroar sig nu för att bebisar som också trivs på golvet också utsätts för kemikalierna.

 • Ny äktenskapslag sätter kyrkan i en svår sits

  "Oberoende av vad vi gör så är det någon som lämnar kyrkan."

  Även kyrkan ska börja viga samkönade par. Det tycker många av Åbolands präster. Steget dit är ändå långt och åsikterna bland prästerna i Svenskfinland går dessutom isär.

Västnyland

Östnyland