Hoppa till huvudinnehåll

Röststyrning

Två flickor i ca 6 och 9 årsåldern står vid ett fönster med ryggen till kameran och har två smarthögtalare framför sig som de talar till
Två flickor i ca 6 och 9 årsåldern står vid ett fönster med ryggen till kameran och har två smarthögtalare framför sig som de talar till Bild: Katriina Laine / Yle röststyrning,Smarta högtalare

Många gånger är det betydligt enklare att bara be om ett innehåll än att öppna en webbläsare eller applikation. Svenska Yle har tagit de första stegen för att börja utveckla våra tjänster för röststyrning. Nedan finns anvisningarna för hur du kan prova dem.

Så här gör du: ibruktagning och röstkommandon

Svenska Yles innehåll går att kalla på via röststyrning med Google Assistent, Amazon Echo och Radiot.fi. Endast Google erbjuder stöd för svenska, Radiot.fi fungerar på finska och Amazon på engelska.

Google Assistant och Home

Alla Android-telefoner med Android 5.0 eller senare bör kunna få Assistent. Googles egen specifikationssida hittas här. Ytterligare behöver man ha telefonens systemspråk ställd in till "Svenska (Sverige)".

Sedan kan man ta del av Svenska Yles nyheter på två olika sätt. Det ena är att ställa in Svenska Yle som din personliga nyhetsleverantör. Och den andra är att öppna kontakten till Yle genom att öppna assistenten och säga "prata med Svenska Yle".

"Prata med Svenska Yle"

För att öppna assistenten håll hemknappen intryckt i ca 2 sekunder eller säg "Ok Google" till din apparat. Om assistenten har svårt att förstå ordet "Yle" prova att ändra din intonation som om du skulle säga "yylle", med långt y-ljud.

Följande röstkommandon stöds:

 • lyssna på nyheter - för den senaste nyhetssändningen
 • lyssna på *radiokanal* - be t.ex. om Yle X3M eller Vega.
 • lyssna på *regional radiokanal* - be t.ex. om "lyssna på Vega Österbotten"
 • Aktuellt 17
 • Slaget efter tolv
 • poddar - och säg till följande poddens namn som du vill lyssna på, t.ex. "poddar" och sedan "bokpodden" för Hietanen & Henriksson
 • nyheter på *språk*, det går att välja mellan finska och engelska

Det går också att be om senaste nytt från Svenska.yle.fi:

 • nyhetsrubriker
 • nyhetsrubriker från *region* - be t.ex. om "nyhetsrubriker från Östnyland"
Fåret Bärtil med ekorren Holkly Gong i famnen.
Säg "Bärtil" för att höra en spännande historia eller "Strumphittarna" för att lyssna på musik Fåret Bärtil med ekorren Holkly Gong i famnen. Bild: Ilmari Fabritius Bärtil,Joachim Thibblin,Bärtils äng i fara

För barn:

 • Börja igen med "Prata med Svenska Yle"
 • Ropa på "Bärtil" så ska ni få höra en spännande historia
 • Det går också att säga "Strumphittarna" för att lyssna på musik

In English

Det går också att kalla på Svenska Yle på engelska med begränsad funktionalitet. Säg då "talk to Swedish Y.L.E.". Då kan man be om nyheter på svenska, finska eller engelska. Då är kommandona "news / news in Finnish / news in English".

Yle som din personliga nyhetskälla

För att ställa in Svenska Yle som din personliga nyhetskälla öppna appen som heter endast "Google" på din androidtelefon. Välj Mer >> Inställningar >> Google Assistent >> Tjänster >> Nyheter.

Allmän

Politik

Berätta gärna i kommentarfältet ifall det finns övriga kategorier eller program ni skulle vilja ha bland nyhetsprogrammen.

Assistant på iPhone

För användare av Apples finländska App Store är tyvärr inte Google Assistent-appen tillgänglig ännu. För den svenska och de övriga stödda länderna finns applikationen som ger full Assistent-funktionalitet.

Övriga plattformer

Amazon Alexa och Echo

För finns Yles nyheter på svenska, finska och engelska som sk. "flash briefings" som man kan lagra via sina inställningar, och på så vis få Yles nyheter.

Radiot.fi

Applikationen Radiot.fi (Android / iOS) är ett finsk samarbete där sgs alla finländska radiokanaler har sitt utbud. Appen har också en röststyrningsfunktion på finska där man kan be om att spela upp program eller kanaler.

Stöd för Microsofts Cortana eller Apples smarthögtalare finns inte ännu.

För mer info och önskemål om kommande utveckling kontakta mikael.hindsberg@yle.fi

Bolaget