Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar

Varför marknadsför Yle i sociala medier?

En telefon och ett par hörlurar ligger på ett persikofärgat bord. På telefonen syns olika appar, bland annat Tiktok och Instagram.
Bild: Alamy / All Over Press

Yles uppgift är att betjäna alla finländare. Med hjälp av sociala medier kan man också nå publik som Yle inte annars kan betjäna och som främst använder sociala medier.

Yle får mängder av respons där man efterlyser mer reklam för programmen, annars kan tittaren missa en intressant serie. Om tittarna inte hittar reklamen eller själva programmet via Yles egna kanaler måste man använda andra medel, till exempel sociala medier. Det är bra service.

Yle utnyttjar också reklam i sociala medier för att det är mycket kostnadseffektivt och snabbt. Med hjälp av digital reklam kan budskapet riktas till just de målgrupper som eftersträvas och som antas vara intresserade av programmet.

Att göra reklam i sociala medier är ändå bara ett sätt. Yle utnyttjar också effektivt sina egna kanaler för att informera om sitt innehåll.

Hur marknadsför Yle i sociala medier?

Av kanalerna i sociala medier gör Yle reklam på de digitala plattformar som finländarna använder mest: Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Google och YouTube.

Reklamerna riktas utifrån de aktuella plattformarnas egna kunddata. Inriktningen kan göras till exempel enligt bostadsort, ålder eller intressen.

Yle använder inte pixlar på sina egna digitala plattformar för att kunna rikta reklam. På så sätt säkerställer Yle att användaruppgifter från Yles tjänster inte kan användas av tredje parter.

Enligt vilka principer marknadsför Yle i sociala medier?

Via sociala medier strävar Yle i första hand efter att stärka användningen av sina egna kanaler och webbtjänster, till exempel Yle Arenan och Yle-applikationen.

I sociala medier marknadsför Yle i linje med bolagets strategi och värderingar: Vi är pålitliga och ansvarstagande – vi utför vårt uppdrag oberoende. Vi inspirerar till kreativitet och värdesätter människan.

Vi är öppna, lyssnar på finländarna och visar hela det mångfasetterade Finland. På så sätt ökar vi förståelsen för varandra och världen och stärker det finländska samhället och kulturen.

Det förnyelseorienterade Yle är gemensamt för alla och unikt för envar – för det finländska samhällets bästa.

Läs mer om Yles strategi.

På andra språk