Hoppa till huvudinnehåll

För media

Arkivmaterial ur Yles arkiv finns tillgängligt och går att beställa

Svartvit bild från filmen Komisario Palmu. Tre män samtalar kring ett vitt papper.
Bildtext Joel Rinne, Leo Jokela och Matti Ranin.

Yles arkiv består av en unik samling finländskt innehåll. Bland annat finns tv-program och film från och med år 1906 samt radiomaterial från 1935 fram till dags dato.

Förutom program inom allt från nyheter och aktualiteter till musikaliska mästerverk, barnprogram och vetenskap finns också musik, fotografier, ljudeffekter och noter bevarade.

Arkivet digitaliserar sina samlingar systematiskt så att det unika materialet ska kunna användas också framöver. Så långt det är möjligt av upphovsrättsliga skäl strävar Yle också efter att publicera arkivmaterialet på nätet.

Här hittar du arkivmaterial

En del av arkivmaterialet har publicerats på nätet. Du kan se vilka tv- och radioprogram som finns tillgängliga på Yle Arenan och i Yle Arkivet.

Yles tillgängliga fotografier hittar du på arkivets Wikimedia Commons -sida, ljudeffekter finns på Freesound och filmmaterial på Vimeo. Dessa går att använda och ändra fritt.

Yle har också övrig fri data tillgänglig för allmänheten (på finska, exempel data från äldre valkompasser).

Några ord om upphovsrätter

Allt Yles innehåll är skyddat av lagen om upphovsrätt. Lagen gäller såväl ljud, bild och text som grafik och logon, om du inte kommit överens om annat med Yle.

Du får dela Arkivets material på dina egna webbsidor bara du inte bryter mot användarrättigheterna.

Arkivmaterial från Yles arkivförsäljning

Om du inte hittar det du söker eller behöver behöver köpa Yles material ska du ta kontakt med Yles arkivförsäljning.
Det som påverkar hur Yles material kan användas och vad det kostar är hurudana avtal för upphovsrätter det har och hur materialet används.

För professionellt bruk

Du behöver köpa materialet om du ska använda det till exempelvis för ett tv-program, biofilmer, försäljning av cd- eller dvd-skivor, utställningar, böcker, tidningar och för någon annan publikation eller offentlig tillställning.

Här hittar du mer information om vilka priser och regler som gäller:

Privat- och forskningsbruk

Om du vill beställa material för privat och internt bruk inom din organisation hittar du mer priser och regler här.

Om du är forskare och vill använda Yles arkivmaterial kan du se alla Yles radio- och tv-program från och med år 2009 i Audiovisuella institutets (KAVIs) databas. Där finns också alla tv-program som Yle själv producerat sedan år 1957. Du kan som forskare också komma till Yles arkiv för att ta del av de radioprogram som sänts på Yles kanaler före år 2009. Sänd en förfrågan till oss med formuläret nedan.

Kontaktuppgifter

Telefon: Yles arkivförsäljning, förfrågningar om kommersiellt material på telefonummer 09 1480 3100 vardagar klockan 10–15.
E-post: arkisto.myynti@yle.fi
Postadress: Yles arkivförsäljning, PB 61, 00024 Rundradion
Besöksadress: Yle-centret, Nyhetsgatan 5, 00240 Helsingfors

Läs mer här:
Yles arkivförsäljning för privat bruk (på finska)
Yles arkivförsäljning för professionellt bruk (på finska)

På andra språk