Hoppa till huvudinnehåll

Diskussionspolicy

Från och med den 24 april 2018 krävs ett Yle-konto för att kommentera på svenska.yle.fi. Det går fortsättningsvis att kommentera anonymt. Då du är inloggad kan du ändra ditt användarnamn här.

Välkommen att kommentera!

Vi på Svenska.yle.fi ser gärna att du delar med dig av dina erfarenheter och iakttagelser, att du kommenterar och kompletterar innehållet på vår sajt. Därför öppnar vi dagligen tiotals ämnen för diskussion. Tillsammans kan vi bjuda på mer och bättre läsning.

Du kan kommentera anonymt, men vi hoppas att du vill använda eget namn när du skriver.

Svenska.yle.fi strävar efter en debatt där alla kan känna sig välkomna och delaktiga. Vi utgår från att kommentarerna är en tjänst för hela vår publik, alltså också för dem som bara vill läsa.

Därför är kommentarerna förhandsmodererade. Det betyder att kommentarerna granskas innan de publiceras.

Beslutet att publicera eller inte är ett självständigt redaktionellt beslut. Svenska.yle.fi kan låta bli att publicera kommentarer som är oartiga och respektlösa, som inte håller sig till sak eller inte tar diskussionen vidare på ett konstruktivt sätt. Svenska.yle.fi avgör var gränsen går. Vi har inte, av resurs- och tidsmässiga skäl, möjlighet att kommentera varför ett enskilt inlägg har refuserats.

Redaktionen väljer vilka ämnen som öppnas för diskussion. Det betyder att det inte nödvändigtvis går att kommentera alla artiklar.

Regler för kommentarer

Kommentaren ska gälla ämnet ifråga. Håll dig alltså till sak och motivera din åsikt!

Respektera andra människors privatliv. Gå inte ut med påståenden om andra människor.

Följ lagen, håll en god ton, visa respekt och artighet mot de övriga kommentatorerna.

Skribenten är själv ansvarig för sin text och/eller för annat material som skickas till Yle. Vi publicerar inte kommentarer som kränker integriteten och människovärdet. Kränkande för människovärdet är förutom diskriminering också exempelvis sådant innehåll som uppviglar till våld eller som underblåser hat mot en individ eller en folkgrupp.

Vi publicerar i regel inte länkar.

Yle blockerar skribenter som gör sig skyldiga till allvarliga eller upprepade övertramp.

Några tips för dig som vill kommentera

Berätta, lyssna, fråga och motivera dina påståenden då du skriver. Din syn på saken är viktig, men det är också andras.

Sträva efter att uttrycka dig på ett sätt som också andra vill och orkar ta del av. Skriv kort och koncist och håll dig till ämnet. Alltför långa kommentarer kan refuseras.

Upprepa inte samma saker. Kopiera inte tidigare inlägg som du eller andra gjort i samma kommentarstråd eller i andra kommentarstrådar på Svenska.yle.fi. Innehållet i din kommentar är det viktiga, inte till exempel antalet inlägg för eller emot i en aktuell fråga.

Undvik svordomar och undvik att skriva med STORA BOKSTÄVER. På webben uppfattas stora bokstäver ofta som skrik. Skrik inte i onödan.

Publicering

Kommentarerna modereras i regel mellan kl.05.00 och 00.00 då vår webbredaktion är bemannad. Då publiceras kommentarerna så snabbt som möjligt. Under kvällar och veckoslut sker modereringen i långsammare takt.

Svenska Yle förbehåller sig rätten att använda kommentarerna i sin övriga utgivning.

Ifall du upplever att ett inlägg är osakligt och borde tas bort, kan du meddela redaktionen genom att klicka på Anmäl kommentaren-länken. Du kan också sända ett mejl direkt till justnu@yle.fi

På andra språk