Hoppa till huvudinnehåll

En miljon soppåsar

Ofta frågat – En miljon soppåsar

Vem kan delta i kampanjen?

Vem som helst kan delta i kampanjen genom att samla skräp och bokföra sina soppåsar på adressen svenska.yle.fi/miljonsoppasar för den ort där skräpen har samlats in. Du kan också följa med hur kampanjen går genom hashtaggen #miljoonaroskapussia.

Hur stor ska en soppåse vara?

Vi har inte exakt definierat storleken på en påse. Huvudsaken är att vi samlar skräp. Påsen kan till exempel vara en 25 liters plastkasse eller en mindre fruktpåse.

Vart ska de insamlade skräpen slängas?

Soppåsarna ska slängas med blandavfall. Vi hoppas att alla som deltar i kampanjen använder sina egna sopkärl för blandavfall, eller också sopkärl som är menade just för detta.

Du hittar allmänna skräpkorgar/sopkärl på webben om du öäker på det finska sökordet roskikset kartalla. Ett svenskt sökord ger nämligen lätt resultat i Sverige. Du kan också kontakta miljöövervakningen i din hemkommun. I naturen kan du följa allemansrätten och ta med dig allt ditt skräp hem igen. Ta hänsyn till häckande fåglar när du samlar skräp, speciellt sådana som har bon på marken.

Var kan man köpa en skräpplockare?

Många järnaffärer och stora affärskedjor säljer skräpplockare. Du kan söka på webben med sökorden skräpplockare, skräptång eller på finska roskapihdit, noukkija, tartuntapihdit eller roskankerääjä. Om du inte vill köpa en egen plockare kan du kolla på ditt bibliotek om det finns en att låna. Många städer lånar också ut skräpplockare till gäng som tillsammans ska plocka skräp.

Måste man ha ett Yle-konto för att bokföra soppåsar?

För att undvika att räknaren används på fel sätt behöver man ha ett Yle-konto och vara inloggad för att bokföra sina påsar. Du kan skapa ett Yle-konto här.

Med ditt Yle konto kan du registrera dig på alla Yles plattformar, som Yle Arenan och svenska.yle.fi. Yle konto är ett inhemskt och tryggt sätt att registrera sig. Vi ger inte vidare dina uppgifter till andra utan lov.

Räknaren fungerar inte, vad ska jag göra?

Du har väl loggat in med ditt Yle konto? Antalet registrerade påsar uppdateras med en liten fördröjning. Om du såg ett tack i rutan efter att du tryckte på Sänd-knappen är dina påsar registrerade.

Kan andra än städer, kommuner och organisationer vara partners?

Vi bedömer våra partners en och en. I huvudsak är det städer, kommuner och landsomfattande organisationer som kan vara officiella partners. Deras roll är att sprida information om kampanjen i sina egna kanaler, uppmuntra folk att delta i kampanjen och bokföra sina insamlade soppåsar i räknaren.

Vilken privatperson som helst kan delta i kampanjen oberoende av om ens egen hemkommun är med eller inte. Det räcker att man samlar skräp och bokför dem.

Programmet är inte längre tillgängligt

På andra språk