Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle på Instagram

Vem av dem kommer att bära luciakronan i år?

Årets luciaröstning startar den 31 oktober.

Jade Nyström om vardagen som tonårig transidrottare: Burop och hatmeddelanden

I junior-FM hejade motståndarna på varandra för att hon inte skulle vinna. Men det gjorde hon. Transkvinnan Jade Nyström är den banbrytande 17-åriga höjdhopparen som på åttonde klass valde att gå till skolan mejkad. Det förändrade allt.

Sällskapet

Varje vecka samtalar Kia Svaetichin och två kulturproffs om aktuella fenomen, tankar och händelser i samhället och i kulturvärlden. Sällskapet består av Andrea Reuter, Elmer Bäck, Kasper Strömman, Petra Laiti, Ellen Strömberg, Maria Ahonen, Peter Al Fakir och Tuuli Heinonen. Kontakt med Sällskapet får man på sallskapet@yle.fi

Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Carro Nordberg och Rebecka Hägert-Backull är båda trebarnsmammor. I podden Föräldrasnack funderar de varje vecka på olika tankar och känslor kring föräldraskap. Podden görs i nära samarbete med lyssnarna där du gärna får höras. Vad är det märkligaste du gjort på grund av sömnbrist? Hur känns det att ha sex efter en förlossning? Hur kompromissar du om antal barn? Hur förbereder du familjen på ett till syskon? Allt det här och mycket mera hör du i podden.

Ted & Kaj

Ted Forsström och Kaj Korkea-ahos podcast handlar om livet som Ted & Kaj upplever det. Med bland annat mycket humor, ångest, vänskap, böcker och djur.

Fatta grejen

Fatta Grejen är en överlevnadsguide för livet i Svenskfinland. Hanna & Axel förklarar på ett lätt sätt allt du behöver veta för att klara dig genom studie- och arbetslivet. Hur maximerar du studielånet? Varifrån kommer fondpengarna? Kan man äta gammal mat? Nytt avsnitt varje tisdag!

Nadde förstör världen

Nadde är ingen expert när det kommer till klimatet. Utan klimatångest tar hon reda på hur mycket en normal livsstil kan förstöra världen. För att få hjälp med svåra frågor ber hon folk ute på gatan att svara på dem - tror ni exempelvis att Karisborna tycker mer om Karisavtaget än Parisavtalet? Nytt avsnitt varannan onsdag.

Näst sista ordet

En finlandssvensk språkpodd där vi leker med och utforskar det svenska språket. Språket är så mycket mer än enbart språkriktighet. I den här serien diskuterar och debatterar vi frågor om bland annat dialekter, tvåspråkighet, översättningar, sociala koder, fackspråk, lånord och skällsord. Perspektivet är det finlandssvenska. Hur formas vårt språk och vår världsbild när vi lever inklämda mellan det finska och det rikssvenska? I studion sitter Jens Berg och språkexperten Jenny Sylvin. Ett nytt avsnitt publiceras varje söndag. Hör av dig med tips, frågor, tankar och berättelser till: nastsistaordet@yle.fi.

Vegas sommarpratare

Undervisningsminister Li Andersson berättar hur det var att för första gången i fredstid tvingas stänga alla skolor i Finland, med en baby i magen. Vaccinforskaren Mikael Lindfelt talar om vaccinskepticism och attityder medan artisten Krista Siegfrids pratar om varför hon alltid väljer att vara positiv, trots motgångar. Fira sommaren med de starkaste berättelserna i form av Vegas sommarpratare! Lyssna på kända och överraskande människors personliga berättelser om den tid vi lever i: säkerhetsexpert, hacker, canceröverlevare, jämställdhetsförkämpe, sexualterapeut, barnmorska, örtexpert, karriärdiplomat, hiphoppare, technodrottning, skådespelare, fotbollsdomare, hjärnskadad, medberoende – och helt vanligt folk med en ovanlig berättelse. Pratet varvas med sommarpratarens favoritmusik. Vegas sommarpratare görs av Parad Media i samarbete med Svenska Yle. Redaktörer: Linn Jung, Thomas Lundin, Michaela Rosenback, Tommy Wallin Klipp: Tobias Jansson, Robert Wahlman Producent: Jessica Jensen Ansvarig producent Parad Media Oy: Henrik Lindberg Ansvarig producent Yle: Annika Löfgren Chef för inköp och samarbeten: Christoffer Forssell Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs 2021