Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar

Yles tv-kanaler i HD-format

Plansch där man ser HD-kanalernas kanalplatser. Yle TV1 kanalplats 21, Yle TV2 kanalplats 22, Yle Teema/Fem kanalplats 25.

Högupplöst-tv är en utvecklingsfas i att skapa en skarpare bild och ett bättre ljud på tv. Yles tv-produktion har producerats i HD redan i flera år. Bildkvaliteten på HD är skarp, och ger en rik färgvärld.

Högupplösta kanaler (HD) på Yle

Yles HD-kanaler är:

  • Yle TV1 HD

  • Yle TV2 HD

  • Yle Teema & Fem HD

Antennmottagning

Alla fyra av Yles HD-kanaler syns i Digitas marknät på UHF-området från och med 1.4.2020. Kanalerna är Yle TV1 HD, Yle TV2 HD och Yle Teema & Fem HD. Sändningsområdet täcker till en början 90 procent av hushållen och utvidgas den 1.6.2020 till att omfatta hela landet.

I antennhushåll behövs en UHF-antenn som är riktad mot Digitas sändningsstation.

Antennnätets kunder behöver en mottagare för att kunna se de högupplösta kanalerna. Mottagaren kan vara integrerad i en tv med DVB-T2-mottagare eller i en Full HD/HD Ready-tv med tillhörande DVB-T2-adapter.

Kabelmottagning

Yles högupplösta tv-kanaler erbjuds hos alla kabel-tv-operatörer i Finland.

För att kunna se HD-kanalerna i kabel-tv-hushåll behöver man en tv-apparat som kan visa högupplösta signaler, det vill säga en platt-tv och en Cable Ready HD-certifierad digitalbox eller en Cable Ready HD-tv.

Satellitdistribution

Yles HD-kanaler ingår i Canal Digitals kanalutbud. Kanalerna läggs till i alla kanalpaket, vilket innebär att kanalerna syns automatiskt hos alla som är satellitkunder hos Canal Digital.

Canal Digitals kundtjänst

IPTV-mottagning

De största IPTV-operatörerna erbjuder Yles högupplösta tv-kanaler. Ta kontakt med den egna operatören och fråga om Yles HD-kanaler är en del av operatörens kanalutbud.

Streamingtjänster

Yles tv-sändningar finns också tillgängliga i HD på Yle Arenan.

För mer information om hur man kan se HD-sändningarna med olika apparater, se webbsidan testatutlaitteet.fi.

Teknisk information om Yles HD-kanaler

Bildförhållandet för Yles HD-sändningar är bredbild (widescreen) det vill säga 16:9.

Ljudspåret är Dolby Digital 2.0 stereo eller flerkanal, det vill säga surround (5.1), när ett sådant innehåll finns tillgängligt.

Bildens upplösning är 1920 x 1080i.

Sändningsstandarden för marknätets HD-sändningar är DVB-T2 och för kabelnätets HD-sändningar DVB-C.

Kanalnummer för Yles HD-kanaler

I kabelnätet från och med 31.8.2021:

  • Yle TV1 HD = 1

  • Yle TV2 HD = 2

  • Yle Teema & Fem HD = 5

Övrig sändningsteknik:

  • Yle TV1 HD = 21

  • Yle TV2 HD = 22

  • Yle Teema & Fem HD = 25

Regionala nyheter i Yles HD-kanaler

De finskspråkiga regionala tv-sändningarna kan ses i alla distributionskanaler från och med 1.6.2020. Då omfattar Digitas HD-distribution hela landet.

Programtextning i Yles HD-kanaler

HD-kanalerna använder inte samma språkkod, det vill säga holländska, som SD-kanalerna. Textningen får du fram genom att ställa in mottagaren på “begränsad hörsel”, “svag hörsel”, “Hard of Hearing”, “HoH”, beroende på mottagaren.

Kostar Yles HD-kanaler?

Yles HD-kanaler är kostnadsfria.

Yles HD-kanaler omfattas av distributionsskyldighet, det vill säga “must carry”-regeleringen. Enligt lagen om tjänster för elektronisk kommunikation (7.11.2014/917) skall allmännyttigt televisions- och radioprogramutbud distribueras utan skild ersättning. Teleföretag kan dock kräva en skälig avgift av användarna för upprätthållande av nätet.

Varför skiljer sig ljudnivån på Yles HD-kanaler från ljudnivån på Yles övriga tv-kanaler?

Skillnaden mellan ljudet på de traditionella SD-kanalerna (till exempel Yles kanaler Yle TV1, Yle TV2 och Yle Teema & Fem) och HD-kanalerna är att HD-kanalernas ljudkodning (Dolby) styr mottagarnas funktioner. Det här sker inte vid sändningarna av de traditionella kanalerna.

Tittaren kan själv korrigera ljudnivån på sin HD-mottagare, till exempel genom att dämpa nivån på mottagarens MPEG-ljud eller ta i bruk begränsad dynamik i ljudet. Du hittar noggrannare instruktioner i apparaternas bruksanvisningar.

För mer information om HD

Yles tekniska kundservice hjälper dig med frågor som berör Yles tekniska tjänster. Yles tekniska rådgivning har öppet vardagar klockan 10–14. Du kan också lämna ett meddelande på telefonsvararen.

Yles tekniska kundservice: tekninen.neuvonta@yle.fi
Telefon: 09 1480 5500