Hoppa till huvudinnehåll

Varför skäms vi över sex?

Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?

Vad skäms du över?

Skam är en helt naturlig men ganska jobbig känsla.

Skam är något de allra flesta av oss har erfarenhet av - och då talar vi inte om tv-serien Skam utan den känsla som fyller vår kropp när vi blir självkritiska och tycker att vi inte räcker till.

Sex & Sånt-TV

Pengar och förhållande

Hur delar man upp pengarna i förhållandet?

Pengar och ekonomi är en av de vanligaste sakerna par grälar om. Vilket är det mest rättvisa sättet att dela upp kostnaderna inom ett förhållande och hur håller man sig i ekonomisk balans oavsätt livssituation? Dessutom ger skuldrådgivaren Satu Sjöblom tips om hur man ska göra om skulderna blir för stora.

Sex & Sånt om hormonfria preventivmedel

Vi pratar med personer som valt att skippa hormonerna.

I Sex & Sånt pratade vi om vilka alternativ det finns till de hormonella preventivmedlen och hur man ska göra om man vill övergå till något utan hormoner. Med i diskussionen är bland annat Malena som vill ha koll på vad hon äter och har i kroppen. Därför skippade hon hormonerna och började använda enbart kondom istället.

Missfall

Hur känns det att få missfall och hur kommer man över det?

Glädjen över en graviditet förvandlas ibland till förtvivlan genom ett missfall. Vissa tycker att det pratas så mycket om riskerna för missfall, att graviditetsbeskedet alltid kantas av ångest och oro för att något ska gå på tok. Med oss i studion har vi bl.a. Isa och Annika, som båda fått missfall och berättar om sina erfarenheter. Programledare Dan Granqvist.

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Frågor och svar

Oskyddat oralsex - vad kan hända?

Ska man skydda sig vid oralsex?

Hej! Jag hade skyddat samlag, men däremot oskyddat oralsex, med en semesterflirt för några veckor sedan, med en kille som jag vet träffar många olika tjejer. Hur stor är risken att bli smittad av könssjukdomar oralt?

Njuter killar av att bajsa?

Killar har väl en "G-punkt" i analen?

Det är en sak jag har undrat över, men jag har varit för generad för att fråga någon. Alltså, killar har ju en "G-punkt" några centimeter in i analöppningen och jag undrar om de kan få nån sorts orgasm-liknande känsla när de bajsar? De killar jag känner talar ofta om att "det var den bästa skiten någonsin", eller något liknande. Är det bara fånigt "pojksnack" eller kan de få en orgasmliknande känsla av att gå på wc? Det kanske låter som en underlig fråga, men man måste ju få fråga!

När syns HIV i test?

Hur länge efter smittan syns HIV i blodprov?

Hur länge kan man bära på en hiv-infektion innan den upptäcks i ett blodprov?

När slutar brösten växa?

Jag är 17 år. Växer mina bröst fortfarande?

När slutar brösten växa? Jag är sjutton och undrar om mina bröst ännu kommer bli större.

Vill ha barn - när har jag ägglossning?

Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Sex & Sånt skolturné

Sex & Sånt i Prakticum: Sexualundervisning

Vad borde ha lyfts fram mer i sexualundervisningen?

Tillsammans med de studerande vid yrkesinstitutet Prakticum pratar vi om vad vi lärt oss i grundskolans sexualundervisning och vad vi tycker att man borde ha pratat mera om där.

Sex & Sånt pratar om säker sex i Yrkesskolan Optima i Jakobstad

Vi bekantar oss med olika sätt att ha säker sex.

Säkert sex är något man pratar mycket om i skolorna, men vad finns det för myter kring hur bra olika saker skyddar? Vi packar ihop vår Sex & Sånt -studio och åker Yrkesskolan Optima i Jakobstad. Där tittar på vanliga och ovanliga saker som kan användas för att bidra till säker sex. Programledare Dan Granqvist.

Sex & Sånt i Prakticum: Hur har man bättre sex?

Sex & Sånts skolturné har nått Prakticum i Helsingfors.

Sex & Sånts skolturné har nått Prakticum i Helsingfors. Där pratar vi om hur man ska göra för att förbättra sitt sexliv och få det skönare mellan lakanen.