Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Film: Insomnia (12)

Marianne O. Ulrichsen och Stellan Skarsgård i filmen Insomnia.
Marianne O. Ulrichsen och Stellan Skarsgård i filmen Insomnia. Bild: Nordic Screen Production AS / Norsk Film AS Insomnia,Stellan Skarsgård,Yle Fem,stellan skarsgård som jonas engström

(Norge, 1997) Kriminalinspektörerna Jonas Engström och Erik Vik flyger till Tromsö för att hjälpa den lokala polisen att lösa mordet på den 15-åriga flickan Tanja. Huvudmisstänkt är killen som hon sällskapat med. Så uppdagas att Tanja varit mycket tillsammans med en äldre man som gett henne dyra presenter och mycket pengar.

Under en klappjakt på mördaren i mycket tät dimma blir Erik Vik skjuten – av Jonas Engström. Det är en olyckshändelse men Engström väljer att tiga. En person blir vittne i alla fall till mordet. En person som verkar veta vad Engström tänker och känner. Men som också känner till hans sömnproblem när midnattssolen håller nätterna ljusa.

Repris från 2016.

I rollerna: Stellan Skarsgård, Sverre Anker Ousdal m.fl

Film: Tordenskjold & Kold (12)

Tordensjold och Kold bak på en hästvagn ropandes och med händerna i vädret.
Tordensjold och Kold bak på en hästvagn ropandes och med händerna i vädret. Bild: Yle Yle Fem,filmer,Jakob Oftebro,Tordenskiold,Martin Buch,Martin Buch som Kold

(Tordenskjold & Kold / Satisfaction 1720, Danmark) Köpenhamn hösten 1720. Viceamiralen Peter Wessel Tordenskjold, hjälte från stora nordiska kriget, genomgår en existentiell kris. Dansk-norska flottan har dominerat men nu när kriget är slut måste den endast 29-åriga hjälten från sjöslagen anpassa sig till livet på land. Tordenskjold sökert tröst med flaskan och lössläppt kvinnfolk, men det är ingen bra lösning i längden.

Hans kammartjänare Christian Cold försöker få honom att dra sig tillbaka och njuta av livets goda, fru och barn. Ett förslag viceamiralen inte gillar. Cold får i alla fall till slut som han vill och de två startar en friarresa till den stenrika fröken Norris. Resan genom Danmark och in i det nordtyska riket utvecklar sig till ett segertåg helt utan kontroll. Överallt dånar kvinnorna vid blotta åsynen av en av tidens största och mest livsglada stjärnor.

Men allt går inte enligt planerna, om det någonsin fanns någon. De mörka molnen hopar sig så sakteliga och i Hannover verkar det hela närma sig sitt slut. En svensk ärkefiende försöker komma åt den allt mer paranoida Tordenskjold som plötsligt svävar mellan liv och död.

I huvudrollerna: Jakob Oftebro (Tordenskjold) & Martin Buch (Kold)
Regi: Henrik Ruben Genz
Manus: Erlend Loe

Film: Täcknamn Coq Rouge (16)

Stellan Skarsgård som Carl Hamilton.
Stellan Skarsgård som Carl Hamilton. Bild: Sandrew Metronome Täcknamn Coq Rouge,Stellan Skarsgård,filmer,stellan skarsgård som carl hamilton

(Sverige, 1989) Han heter Carl Gustaf Gilbert Hamilton är löjtnant i marinen och har efter en specialutbildning av CIA blivit expert på datateknik, handeldvapen och närstrid. Han går under täcknamnet Coq Rouge. När en SÄPO-chef blir skjuten i Stockholm får han ett specialuppdrag: Att utreda Plan Dalet, en planerad terroristattack från någon av parterna i Mellanösternkonflikten mot ett okänt mål i Sverige. På svenska SÄPO är man inte glad att få honom med i utredningen men när alla utvägar är prövade och stängda - då kallar man in Carl Hamilton.

Han hamnar så småningom i Libanon på jakt efter vapnet som användes vid mordet på Säpos sektionschef för Mellanösternfrågor. Under tiden anfaller ett israeliskt extremhögerkommando PLO-högkvarteret i Stockholm.

Filmen baserar sig på Jan Guillous roman Coq Rouge i Hamilton-serien men innehåller flera ändringar av handlingen och personerna.

Har tidigare sänts i Yle TV1 1994 och i Yle Fem 2017.

Manus och regi: Pelle Berglund
I rollerna bl.a. Stellan Skarsgård, Krister Henriksson, Philip Zandén, Lennart Hjulström m.fl.

Film: Shes wild again tonight

Kollage på de två huvudrollsinnehavarna.
Kollage på de två huvudrollsinnehavarna. Bild: NonStop Entertainment Yle Fem,filmer,Gustaf Norén,Shima Niavarani,She´s wild again tonight

(Sverige 2015) Gustaf Norén (fd Mando Diao) och skådespelaren Shima Niavarani möts i en ateljé i Brooklyn för en ny, radikal tolkning av Fröken Julie. När regissören inte dyker upp spenderar de natten tillsammans. Det som börjar som ett professionellt möte mellan två politiskt medvetna unga artister utvecklas till ett maktspel där deras inre blottas. Har de kontroll över situationen eller är de offer för sin egen berömmelse och de roller media tilldelat dem?

Med feminism och antirasism som vapen granskar Fia-Stina Sandlund de moderna könsrollerna i den unga urbana medvetna sfären. She's Wild Again Tonight suddar ut gränserna mellan verklighet, skådespel, och fiktion.

I huvurollerna: Gustaf Norén & Shima Niavarani
Regi: Fia-Stina Sandlund

Film: Den demokratiske terroristen (16)

Stellan Skarsgård och Katja Flint i en scen ur Den demokratiske terroristen.
Stellan Skarsgård och Katja Flint i en scen ur Den demokratiske terroristen. Bild: Sonet Produktion / SF Yle Fem,Stellan Skarsgård,Katja Flint,Den demokratiske terroristen,katja flint som monika reinholdt

(Sverige, 1992) Thrillern baserar sig på Jan Guillous roman med samma namn.

Kampen mot de europeiska terroristerna var skoningslös och alla medel blev tillåtna. Så när den västtyska underrättelsetjänsten får ett hett tips om att en terroristgrupp planerar ett attentat i Sverige begär man hjälp för att kunna utradera gruppen. Uppdraget går till Carl Hamilton som tränas av den västtyska säkerhetstjänsten för att därefter infiltrera och förgöra terroristerna.

Repris från 2016.

Regi: Pelle Berglund.
I rollerna: Stellan Skarsgård, Kjell Bergqvist m.fl.