Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Film: Elvira Madigan (12)

Sixten Sparre och Elvira Madigan i en sommarhage i filmen Elviar Madigan från år 1967.
Sixten Sparre och Elvira Madigan i en sommarhage i filmen Elviar Madigan från år 1967. Bild: Europa Film Yle Fem,Film,Elvira Madigan,Thommy Berggren,6270 0305 000,Pia Degermark

(Sverige 1967) Elvira Madigan och Sixten Sparre är tillsammans i en dansk sommarhage. Han är svensk löjtnant och har deserterat från sitt regemente och övergivit sin hustru och sina barn. Hon är en ung lindanserska som rymt från den cirkus där hon varit den stora attraktionen.

I det soldränkta sommarlandskapets avskildhet lever de ut sin kärlek. De tar in på ett värdshus och fördriver dagarna bekymmerslöst i glädje över varandra. Men verkligheten och deras förflutna liv hinner ikapp dem steg för steg. Tillsammans slits de mellan kärleken och plikterna. Snart sliter också bristen på pengar på deras förhållande.

Genombrottfilmen för Thommy Berggren. Filmen baserar sig på en verklig händelse från 1889 då samhället chockerades av den från början desperata och dömda romansen mellan löjtnanten som lämnar fru och barn för lindanserskan Elvira Madigan.

Repris från 2003.

I rollerna: Thommy Berggren, Pia Degermark
Regi: Bo Widerberg.

Film: Ådalen 31 (12)

Ådalen 31
Ådalen 31 Bild: Svensk Filmindustri Yle Fem,6270 3120 000,Film,Ådalen 31

(Sverige, 1969) År 1931 stod skorstenarna utan rök vid många av fabrikerna i Ådalen, norra Sverige. Sympatistrejker pågick för arbetarna, vars timpenning arbetsgivaren ville sänka med 4 öre från 1,18 till 1, 14. Den demonstration som följde slutade i en tragedi.

I filmen följer vi bland andra Harald Andersson som är en av de sympatistrejkande arbetarna. Han och hans hustru Karin försöker hushålla i knapphetens tecken och hålla modet uppe. Familjens yngsta söner Åke och Martin ägnar sig obekymrade åt lekar med jämnåriga. Kjell, den äldste, arbetar på brukets. Han är med i fackföreningens orkester men jazzen från Amerika lockar honom och hans vän Nisse. Lika stark dragningskraft utövar flickorna.

När bruket skall skeppa massa till Amerika tillkallas strejkbrytare för lastningen, en åtgärd som väcker de strejkande arbetarnas förbittring. Den kommer till uttryck i demonstrationer och våldshandlingar.

Militär anländer för att upprätthålla ordningen och skydda strejkbrytarna. Nya demonstrationståg utlöses och ett stort tåg av strejkande går mot platsen där strejkbrytarna är inkvarterade.

Filmen belönades med två Guldbaggar 1969, till regissören Bo Widerberg och skådespelaren Roland Hedlund.Den vann en Bodil för bästa europeiska film 1969, och på filmfestivalen i Cannes vann den samma år Juryns stora pris. Vidare nominerades filmen 1970 både till en Golden Globe och Oscar i kategorin bästa utländska film 1969.

Repris från 2016.

Manus och regi: Bo Widerberg.
I rollerna: Peter Schildt, Kerstin Tidelius, Roland Hedlund, Martin Widerberg m.fl.

Film: Colorado Avenue (12)

Karakrären Hanna springer i vita kläder på klippor ute i skärgården.
Karakrären Hanna springer i vita kläder på klippor ute i skärgården. Bild: Kinoproduction Yle Fem,Birthe Wingren,Colorado Avenue,6265 0105 000

(Finland, 2007) Colorado Avenue berättar om Dollar-Hanna och hur hennes liv kantas av förnedring och drömmar, skam och svek, bitterhet och försoning. Som liten flicka tvingas hon lämna hemmet på Rödskäret tillsammans med sin mor, efter att fadern och bröderna omkommit på havet. Hanna blir ungpiga på Smeds gård. Hon jobbar hårt och sparar alla pengar. År 1895 reser Hanna som 18-åring till Amerika för att få ett bättre och värdigare liv.

Tio år senare återvänder Hanna ensam med sonen Otto och dottern Ida till Siklax i Österbotten. Med hårt förtjänade amerikadaler köper hon en stenig hage och bygger där sin lanthandel. Så småningom blir lanthandeln byns centrum och Hanna accepterad av byborna. När förbudslagen träder i kraft 1919 startar Otto sin business-karriär och blir snart Kvarkens Kanisterkung. Nu är det inte bara moderns olagliga kvacksalveri som utsätter Dollar-Hanna för skam utan också sonen Ottos kriminella spritsmuggling.

Filmen baserar sig på Lars Sunds romaner Colorado Avenue och Lanthandlerskans son. Filmens personer lever under en omvälvande tid, då republiken Finland skapas. Berättelsen spänner över flere generationer, från 1880-talet och till av 1920-talet.

Repris från 2011.

I rollerna: Birthe Wingren, Nicke Lignell, Peter Kanerva, Ylva Ekblad m.fl.
Regi: Claes Olsson
Manus: Erik Norberg
Produktion: Kinoproduction Oy.