Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Scen ur danska filmen Kriget där tre soldater sitter på huk i öknen.
Scen ur filmen Kriget som Yle Fem visar sommaren 2017. Scen ur danska filmen Kriget där tre soldater sitter på huk i öknen. Bild: Nordisk Film 6270 3126 000,Johan Philip Asbæk,kriget,pilou asbæk som claus,Yle Fem

Yle Fem visar nordisk film första söndagen varje månad.

Film: Återträffen (7)

Scen ur filmen Återträffen där Anna Odell står vid ett festbord omringad av klasskompisar.
Scen ur filmen Återträffen där Anna Odell står vid ett festbord omringad av klasskompisar. Bild: Cinema Mondo 6270 3093 000,Anna Odell,Film,Yle Fem,Återträffen

(Återträffen, Sverige, 2013) Det har gått 20 år sedan konstnären Anna Odell slutade grundskolan och det blivit dags för en träff med hela hennes gamla klass i grundskolan. Men Anna Odell är den enda i klassen som inte blir inbjuden. Hon är den som i nio år blivit mobbad och utfryst av sina klasskompisar.

När Anna Odell får höra om klassens återträff gör hon en fiktiv och mardrömslik film om klassträffen. Vad skulle ha hänt om hon blivit inbjuden? Varför var hennes tidigare klasskompisar så rädda att de inte vågade bjuda in henne? Vad skulle hon egentligen ha velat säga?

Odell bjuder in sina riktiga klasskompisar från den tiden en och en eller två och två för att kommentera och diskutera hennes fiktiva film av återträffen. Det visar sig vara svårt.

Filmen är en fiktion och alla klasskamrater gestaltas av skådespelare. Alla intervjuer i filmens andra akt bygger på verkliga möten med tidigare klasskompisar. Återträffen var Anna Odells debut som regissör och skådespelare. Filmen vann Fipresci-priset på filmfestivalen i Venedig och fick Guldbagge 2013 i Sverige för bästa film och bästa manus.

Manus och regi: Anna Odell.
Produktion: French quarter film, 2013.

Läs mer om filmen:
Mobbningens djupa spår
Anna Odell - proffsprovokatör

Yle Fem söndag 4.6.2017 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Film: Kriget

Scen ur serien Kriget där Claus pussar sina barn på flygplatsen.
Scen ur serien Kriget där Claus pussar sina barn på flygplatsen. Bild: Nordisk Film 6270 3126 000,Johan Philip Asbæk,kriget,pilou asbæk som claus,Tuva Novotny,tuva novotny som maria,Yle Fem

(Krigen, Danmark 2015) Danskt drama om hur en order i krigets hetta kan påverka ens familj på hemmafronten.

Kompanichef Claus Michael Pedersen (Pilou Asbæk) blir sänd till Afghanistan för att basa över 150 danska soldater. På hemmafronten kämpar hans fru Maria (Tuva Novotny) med att hålla samman familjen och de tre barnens reaktion på saknaden efter sin far.

När en av soldaterna i Claus kompani utlöser en bomb förvandlas tillvaron i Afghanistan plötsligt till en fråga om liv och död. Några dagar senare tvingas Claus under press ta ett kontroversiellt beslut som får ödesdigra följder. Han skickas hem till Danmark där rättegång väntar.

Det som i krigets hetta var så svartvitt skall nu analyseras och Claus är snart pressad från alla håll. Han är äntligen hemma med sin familj men med skuldbördan hängande över sig är han ändå frånvarande. Han har tagit kriget med sig hem till sin familj.

I rollerna: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Søren Malling m.fl.
Regi: Tobias Lindholm

Film: Kvinnor i för stora herrskjortor

Karatären Trine sitter på en sjukhussäng.
Karatären Trine sitter på en sjukhussäng. Bild: Motlys Film- och TV-produktion 6270 3095 000,Film,Henriette Steenstrup,henriette steenstrup som trine,vente, blinke,Yle Fem

(Vente, Blinke / Norge 2015) Norsk romantisk komedi om att hitta sig själv och kanske något mer.

Den modfällda litteraturstuderanden Sigrid (23) blir hals över huvud förälskad i succéförfattaren Kåre Tryvle (43) som mitt i sin medelålderskris befinner sig på lanseringsturné. Trine (39) är en performancekonstnär som väntar på sitt stora genombrott. Därför passar det utomordentligt dåligt att hon efter en flört i New York nu är höggravid och snart skall bli ensamstående mamma. Den något oslipade Agnes (63) igen är författare som haft skrivkramp i 40 år och därför jobbar på en brädgård. Nu är hon säker på att hon har cancer och vill få kontakt med sin bortadopterade son.

Dessa fyra människors vägar korsas något överraskande. Trine får mycket överraskande ett arbete på en brädgård och på köpet en människa som hjälper henne när hon behöver det som mest. Agnes går på en boklansering med väldigt blandade känslor.

Venta, Blinke är fritt baserat på Gunnhild Øyehaugs roman med samma namn.

Yle Fem söndag 2.7.2017 kl. 22.00

Film: The Quiet Roar (12)

Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar.
Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar. Bild: NonStop Entertainment AB 6270 3090 000,Evabritt Strandberg,evabritt strandberg som marianne,Film,The Quiet Roar,Yle Fem

(Sverige 2014) Marianne är en 68-årig kvinna som diagnosticeras med en dödlig sjukdom. I sin ångest och med tre månader att leva söker hon sig till en klinik i Tyskland, en buss som inretts för alternativ behandling. Här kommer hon i kontakt med Eva och en ovanlig terapiform kallad ”Beyond the thinking mind”. Genom meditation och en hallucinogen drog skall hon möta sina innersta rädslor.

I en drömsk men samtidigt realistisk upplevelse förflyttas Marianne från bussen genom sitt undermedvetna 40 år tillbaka i tiden – en tid då hon inte ännu lämnat sin man, en tid då hon ännu hade kontakt med sina två söner. I sitt undermedvetna är hon tillbaka på en semester uppe i bergen med småbarnsliv och storslagna vyer.

Regi: Henrik Hellström & Fredrik Wenzel
Yle Fem söndag 6.8.2017 kl. 22.00