Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Film: Under sanden (16)

Roland Möller i Under sanden.
Roland Möller i Under sanden. Bild: Nordisk Film / Henrik Petit Under sanden,Yle Fem,6270 3127 000

(Under Sandet / Danmark 2015) Film om ett bortglömt kapitel i den danska efterkrigstiden. I maj 1945 har tyskarna kapitulerat och soldaterna får genomföra en förödmjukande färd söderut. Men en konvoj är på väg i motsatt riktning. Det är hundratals tyska krigsfångar som skall överlämnas till danskarna. Deras uppgift skall bli att desarmera två miljoner landminor som tyskarna grävt ner i sanden längs den jylländska västkusten. Under kriget har de placerats ut för att förhindra en invasion från de allierade. Nu skall de desarmeras med bara händerna.

Den danska sergeanten Carl Leopold Rasmussen har kommanot över de tyska krigsfångarna. I fem långa år har han, precis som övriga danskar, arbetat upp ett starkt hat mot ockupationsmakten. Nu får han i uppgift att leda de unga tyska männen i en uppgift som kan kosta dem livet. Vid sidan av deras farliga uppdrag tvingas krigsfångarna också leva under omänskliga förhållanden och svälten gör dem allt mer desperata.

För Carl blir det inte bara en kamp på liv och död utan också om hat, försoning och medkänsla.

Regi & manus: Martin Zandvliet
I rollerna: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro, Louis Hofmann m.fl.
Läs Viktor Granös recension av filmen

Yle Fem söndag 12.2.2017 kl. 21.00
7 dagar på Yle Arenan

Film: Den röda jorden (12)

Den röda jorden
Den röda jorden Bild: Yle Yle Fem,Poul Reichhardt,filmer,den röda jorden

(De røde enge, Danmark 1945) Den unga dansken Michael Lans ligger i sin fängelsecell och minns de händelser som förde honom i händerna på gestapo.

I Jylland väntar Michael och andra motståndsmän på att de allierade från flyg skall leverera vapen. Allt går lugnt till men på natten överrumplas han av tyskarna och måste skjuta sig fri. Han lyckas komma över en tysk uniform och en bil och ta sig till Köpenhamn där han träffar sin kära Ruth och motståndsgruppens ledare Toto.

Den röda jorden filmades bara några månader efter att ockupationen var slut. Filmen vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1946.

Repris från 2016.

Regi: Bodil Ipsen och Lau Lauritzen.
I rollerna: Poul Reichardt, Lisbeth Movin, Lau Lauritzen, Per Buchhøj m.fl.

Film: Mamma och jag (12)

Guillaume Gallienne på en fest i filmen Mamma och jag.
Guillaume Gallienne på en fest i filmen Mamma och jag. Bild: Thierry Valletoux Yle Fem,filmer,Guillaume Gallienne,Mamma och jag

(Les Garçons et Guillaume, à table!/Me, Myself and Mum, Frankrike, 2013) Den populära franska skådespelaren och ståupparen Guillaume Gallienne berättar hur det är att ”komma ut ur skåpet” och bli en heterosexuell man på ett komiskt men samtidigt rörande sätt.

I den självbiografiska filmen växer pojken Guillaume upp i en högborgerlig familj med en egocentrisk mamma i centrum. Hon har redan från början bestämt sig för att Guillaume egentligen, i första hand, är en flicka. I andra hand hundra procent gay.

I filmen spelar Guillaume Gallienne inte bara sig själv från barnsben till ung vuxen utan också sin dominerande och kedjerökande mamma.

Repris från januari 2017.

Manus och regi: Guillaume Galienne

Maria Lang deckarfilmer

Huvudrollsinnehavarna i Maria Lang-serien
Huvudrollsinnehavarna i Maria Lang-serien Bild: Joakim Eriksson Tuva Novotny,Ola Rapace,Linus Wahlgren,Dagmar Lange,Mördaren ljuger inte ensam,linus wahlgren som einar

65 år efter Maria Langs deckardebut är det dags för sex av hennes hyllade och omtyckta pusseldeckare att få nytt liv som filmatiseringar. Deckarna handlar alla om kriminalkommissarien Christer Wijk och vännerna Puck och Einar Bure.

Historierna utspelar sig i en småstadsidyll i det vackra Bergslagen under 1950-talet och är fyllda av kärleksintriger, svek, hemligheter och lögner. Filmerna är inspelade i den svenska bruksorten Nora där Maria Lang själv bodde.

I centrum för Maria Langs deckarhistorier står den gåtfulla och snygga kriminalkommissarien Christer Wijk, som spelas av Ola Rapace. Christer söker sändigt efter den rätta men vill egentligen inte stadga sig. Tuva Novotny gestaltar den frispråkiga och charmiga litteraturvetaren Puck som har stor aptit på livet och inte sällan väljer lusten framför plikten. Linus Wahlgren spelar Einar Bure, blivande fästman till Puck, tillika barndomsvän med Christer. Einar är en stilig akademiker med såväl intellekt som humor och som ger Puck den trygghet och bestående kärlek hon behöver.

Avsnitten i film-serien bär samma namn som den bok de baserar sig på.

Repris från 2014.


Yle Fem söndag 3.12.2017 kl. 22.00
7 dagar på Arenan

Film: Turist (12)

Scen ur filmen Turist där familjen bevittnar en lavin
Scen ur filmen Turist där familjen bevittnar en lavin Bild: Fredrik Wenzel Yle Fem,filmer,Turist,6270 3055 000

(Sverige, 2014) En familj på skidsemester i Alperna under fem dagar. Pappa Tomas är inte upptagen av jobb och förklarar gärna för de båda barnen vad som händer - att allt är lugnt. När till exempel laviner sprängs är det bara ett spektakulärt skådespel att njuta av under lunchpausen på hotellterrassen.

På den andra dagen tror alla för ett ögonblick att allt kommer slukas av en lavin. Panik utbryter. Pappa sliter till sig mobilen och rusar därifrån. Som många andra av gästerna. Kvar blir mamma Ebba och de två barnen. När snöröken lagt sig visar sig inget ha hänt. Men allt är ändå fördärvat. Hur kunde pappa överge de sina i farans stund?

Filmen hade premiär på Filmfestivalen i Cannes 2014 där den erhöll jurypriset i sektionen Un certain regard. Filmen nominerades till Nordiska rådets filmpris och valdes av Svenska Filminstitutet till Sveriges bidrag i Oscarskategorin Bästa utländska film. Den blev även nominerad till en Golden Globe som Bästa utländska film.

Repris från 2016.

Manus och regi: Ruben Östlund.
I rollerna: Johannes Bah Kuhnke (Tomas), Lisa loven Kongsli (Ebba), Clara Wettergren (Vera), Vincent Wettergren (Harry), Kristofer Hivju (Mats), Fanni Metelius (Fanni).

Film: Jakt efter vind (7)

Morfar Johannes med sitt barnban Anna i norska filmen Jakt på vind.
Morfar Johannes med sitt barnban Anna i norska filmen Jakt på vind. Yle Fem,Marie Blokhus,Sven-Bertil Taube,filmer,Jakt efter vind

(Jag etter vind, Norge, 2013) Anna är modedesigner och bor i Berlin, långt från trakten byn där hon växte upp. Hon har inte på tio år besökt sina hemtrakter och sina enda släktingar, morföräldrarna. Motvilligt reser hon hem, när hon får budet att hennes mormor dött.

Det blir inget varmt och glatt mottagande hon får; en butter morfar som gärna sett att hon stannat där hon var. Han trivs för sig själv och har ingen som helst önskan om att lyssna när Anna berättar om sin pojkvän och deras planer på att bilda familj. Enligt morfar är allt helt meningslöst, som en jakt efter vind.

Genom morfadern, en granne och ex-pojkvännen Håvard kommer gamla minnen och välbevarade hemligheter att komma i dagen.

Repris från februari 2017.

I huvudrollerna: Marie Blokhus (Anna), Sven-Bertil Taube (morfar), Tobias Santelmann (Håvard)
Manus och regi: Rune Denstad Langlo.

Yle Fem söndag 24.12.2017 kl. 19.50
30 dagar på Arenan

Film: Den lille prinsen

Flickan och piloten poserar för en bild de själva ämnar ta.
Flickan och piloten poserar för en bild de själva ämnar ta. Bild: cinema mondo Yle Fem,filmer,The Little Prince,6270 3129 000

(Little Prince/Le Petit Prince, Frankrike 2015) Upplev en av historiens mest älskade berättelser som animerad film. Boken Lille prinsen (Little Prince / Le Petit Prince) av Antoine de Saint-Exupéry publicerades första gången 1943. Den har översatts till cirka 300 språk och är en av de böcker som sålt bäst världen över, alla kategorier. Nu får berättelsen en filmversion av Mark Osborne.

Filmen berättar om en liten flicka som ivrigt påhejad av sin mamma förbereder sig för vuxenvärlden. Men i den lite excentriske och godhjärtade grannens om är pilot får flickan se en annan värld – en extraordinär värld där allt är möjligt. Piloten har i tiderna fått lära sig mycket av Lille prinsen och varit med om många äventyr. Det är i hans fotspår som nu flickan startar sin magiska och emotionella resa. Här upptäcker hon sin barndom och att det i slutändan är kontakten mellan människor som betyder allra mest. Att man bara kan göra det rätta om man följer sitt hjärta, att det som är allra viktigast är osynligt för ögat.

Läs Silja Sahlgren-Fodstads recension av filmen

Kan ses med svenskt, finskt eller engelskt tal.

Svenska röster: Christian Fex, Laura Jonstoij Berg, Leon Pålsson Wiklund m.fl.
Finska röster: Saana Norra, Vesa Vierikko, Waltteri Helisalo, Jarmo Koski m.fl.
Engelska röster: Mackenzie Foy, Jeff Bridges, Riley Osborne, Bud Cort m.fl.

Film: Monica Z

Edda Magnason som Monica Zetterlund i filmen Monica Z.
Edda Magnason som Monica Zetterlund i filmen Monica Z. Bild: Phoebe Vickers / SF Film Edda Magnason,filmer,Yle Fem,Monica Z,edda magnason som monica zetterlund

Filmen skildrar en svensk nationalikon och stjärnas dramatiska genombrott och blomstringstid på 1960-talet.

Monica Zetterlund är en ung och rebellisk småstadstjej som bestämt sig för att göra karriär i Stockholm men också i New York. Den vackra och sensuella telefonisten i värmländska lilla Hagfors inleder sin karriär i jazzens guldålder och utvecklas till en utsökt sångerska och skådespelerska.

Bakom all glamour döljer sig i alla fall berömmelsens och framgångens mörka sida. En pappa som inte tror på henne. Med en aptit på män, allt för ofta fel män. En liten dotter som hon vill vara den perfekta mamman för. Jobb på sena kvällar och fester till långt in på natten.

En unik artist växer fram bland konstnärer och hipsters. Briljant och sensuell med en aptit på livet i en tid när natten är lång och festen aldrig tar slut. Åtrådd av alla men samtidigt ensam, med ett cocktailglas i handen, när morgonen gryr.

Repris från 2015

Manus: Peter Birro.
Regi: Per Fly.
I rollerna. Edda Magnason (Monica), Sverrir Gudnason (Sture Åkerberg), Nadja Christiansson (Eva-Lena), Kjell Bergqvist (Monicas far Bengt) m.fl.