Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Yle Fem visar nordisk film första söndagen varje månad.

Film: Welcome to Norway

Scen ur film Welcome to Norway
Scen ur film Welcome to Norway Bild: Motlys AS Yle Fem,filmer,Anders Baasmo Christiansen,Slimane Dazi,Olivier Mukuta som Abedi

Primus är en man med stora planer, men det går sällan som han önskar. När nu familjen och högfjällshotellet står på spel, får han en idé som kan rädda allt. Trots hans något skeptiska inställning till flyktingar beslutar han sig för att förvandla det nedslitna hotellet till en flyktingmottagning. Det verkar finnas goda pengar att tjäna men problemen börjar direkt när den första busslasten med flyktingar rullar in.

Femtio förfrustna asylsökande, en överentusiastisk afrikan, immigationsverket, en deprimerad fru och en tonårsdotter blir snabbt för mycket att hantera.

Regi: Rune Denstad Langlo
I rollerna: Anders Baasmo Christiansen, Slimane Dazi, Kristoffer Hjulstad m.fl.

Film: The Trip to Italy

The Trip to Italy
The Trip to Italy Bild: Grescenzo Mazza Yle Fem,The Trip to Italy,Rob Brydon,Steve Coogan,filmer,6270 3091 000

Två män, sex måltider på sex olika platser på en resa i Italien . Ligurien, Toscana , Rom , Amalfi och Capri .

Rob och Steve ombeds av den brittiska tidningen The Observer att göra en ny serie där de bedömer maten på olika restauranger. Rob är trött på sitt ansvar som pappa till ett litet barn och är ute efter nya äventyr. Steve har levt ett liv i avhållsamhet och hårt arbete i Los Angeles men har nu paus från filmjobbet. Han har kommit tillbaka till Europa för att kunna träffa sina barn.

Längs resan talar de om livet, kärlek , arbete och exil. De diskuterar de brittiska romantiska poeterna Byron och Shelley, vars liv också inbegriper tider i Italien .

I filmen följer med på deras resa. Vi besöker hotellen de bor på, restauranger de besöker och ser köken och kockarna.
Hur det hela slutar vet vi inte.

Repris från 2016.

I huvudrollerna: Rob Brydon och Steeve Coogan
Regi: Michael Winterbottom

Film: Under sanden (16)

Roland Möller i Under sanden.
Roland Möller i Under sanden. Bild: Nordisk Film / Henrik Petit Under sanden,Yle Fem,6270 3127 000

(Under Sandet / Danmark 2015) Film om ett bortglömt kapitel i den danska efterkrigstiden. I maj 1945 har tyskarna kapitulerat och soldaterna får genomföra en förödmjukande färd söderut. Men en konvoj är på väg i motsatt riktning. Det är hundratals tyska krigsfångar som skall överlämnas till danskarna. Deras uppgift skall bli att desarmera två miljoner landminor som tyskarna grävt ner i sanden längs den jylländska västkusten. Under kriget har de placerats ut för att förhindra en invasion från de allierade. Nu skall de desarmeras med bara händerna.

Den danska sergeanten Carl Leopold Rasmussen har kommanot över de tyska krigsfångarna. I fem långa år har han, precis som övriga danskar, arbetat upp ett starkt hat mot ockupationsmakten. Nu får han i uppgift att leda de unga tyska männen i en uppgift som kan kosta dem livet. Vid sidan av deras farliga uppdrag tvingas krigsfångarna också leva under omänskliga förhållanden och svälten gör dem allt mer desperata.

För Carl blir det inte bara en kamp på liv och död utan också om hat, försoning och medkänsla.

Regi & manus: Martin Zandvliet
I rollerna: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro, Louis Hofmann m.fl.
Läs Viktor Granös recension av filmen