Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Film: En iskall jävel (16)

Karaktären Nils sitter i hytten på plogbilen och omgivningen spelad i vindrutan.
Karaktären Nils sitter i hytten på plogbilen och omgivningen spelad i vindrutan. Bild: Paradox Film Yle Fem,filmer,Stellan Skarsgård,Stellan Skarsgård som Nils Dickman

(Kraftidioten, Norge 2014) Nils plogar vägar och sköter pister i ett snöigt norskt landskap. Han är en stigfinnare som letar efter samma stig varje gång men håller samtidigt en liten civilisation mitt i ödemarken öppen för folk. Han är svensk men så norsk som det går att vara. När Nils utses till årets medborgare är det en stor dag. Men samma kväll mördas hans son av gangsters. För första gången känna han något han inte känt förut. Han vill ha hämnd och rättfärdighet.

Det skall vara öga för öga och son för son. Nils är beväpnad med tunga maskiner och nybörjartur, men det är inte så lätt att lyckas med en blodhämnd i välfärdsstaten.

Nils är inte ensam på sin jakt efter hämnd. Gangsterledaren Greven vill ha en personlig vedetta med den som gör att hans män försvinner en efter en. Hans huvudmisstänkta är den konkurerande serbmaffians Papa.

Läs artikeln om manlig hämnd på film och se intervju med regissören Hans Petter Moland.

I huvudrollerna: Stellan Skarsgård, Bruno Ganz & Pål Sverre Hagen.
Regi: Hans Petter Moland

Film: Kungens val (12)

Kungen i närbild med norsk flagga i bakgrunden.
Kungen i närbild med norsk flagga i bakgrunden. Yle Fem,filmer,Jesper Christensen,Kungens val,Jesper Christensen som kung Haakon VII

(Kongens Nei / Norge, Danmark, Sverige, Irland 2017) Film som baserar sig på händelserna under tre dramatiska dagar i april 1940. Norges regering och kung Haakon VII får ett svårt ultimatum från den tyska armen: kapitulera eller dö.

Medan en tysk kryssare sänks under strid i Oslofjorden försöker tyskarna få Norge att ge upp på diplomatisk väg. Svaret från regeringen blir nej och fullskaligt krig väntar. Ansatta av ockupationsmakten tvingar den kungliga familjen i morgontimmarna att lämna huvudstaden. De bestämmer snart att fly åt olika håll och vet inte om de kommer att ses igen. Kronsprinsessan Märtha flyr Norge tillsammans med barnen till Sverige. Kung Haakon och kronprins Olav besluter sig för att stanna och kämpa mot tyskarna.

Efter att i tre dagar ha försökt undgå ockupationsmakten så tar Haakon sitt slutgiltiga beslut. Han vägrar att ge upp, även om det kan kosta honom hans familj och många oskyldiga norrmän deras liv.

I huvudrollerna: Karl Markovics, Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny m.fl.
Regi: Erik Poppe