Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Scen ur danska filmen Kriget där tre soldater sitter på huk i öknen.
Scen ur filmen Kriget som Yle Fem visar sommaren 2017. Scen ur danska filmen Kriget där tre soldater sitter på huk i öknen. Bild: Nordisk Film Yle Fem,Johan Philip Asbæk,pilou asbæk som claus

Yle Fem visar nordisk film första söndagen varje månad.

Film: Kriget

Scen ur serien Kriget där Claus pussar sina barn på flygplatsen.
Scen ur serien Kriget där Claus pussar sina barn på flygplatsen. Bild: Nordisk Film Yle Fem,Johan Philip Asbæk,Tuva Novotny,tuva novotny som maria

(Krigen, Danmark 2015) Danskt drama om hur en order i krigets hetta kan påverka ens familj på hemmafronten.

Kompanichef Claus Michael Pedersen (Pilou Asbæk) blir sänd till Afghanistan för att basa över 150 danska soldater. På hemmafronten kämpar hans fru Maria (Tuva Novotny) med att hålla samman familjen och de tre barnens reaktion på saknaden efter sin far.

När en av soldaterna i Claus kompani utlöser en bomb förvandlas tillvaron i Afghanistan plötsligt till en fråga om liv och död. Några dagar senare tvingas Claus under press ta ett kontroversiellt beslut som får ödesdigra följder. Han skickas hem till Danmark där rättegång väntar.

Det som i krigets hetta var så svartvitt skall nu analyseras och Claus är snart pressad från alla håll. Han är äntligen hemma med sin familj men med skuldbördan hängande över sig är han ändå frånvarande. Han har tagit kriget med sig hem till sin familj.

I rollerna: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Søren Malling m.fl.
Regi: Tobias Lindholm

Film: Kvinnor i för stora herrskjortor

Karatären Trine sitter på en sjukhussäng.
Karatären Trine sitter på en sjukhussäng. Bild: Motlys Film- och TV-produktion Yle Fem,Film,Henriette Steenstrup,henriette steenstrup som trine

(Vente, Blinke / Norge 2015) Norsk romantisk komedi om att hitta sig själv och kanske något mer.

Den modfällda litteraturstuderanden Sigrid (23) blir hals över huvud förälskad i succéförfattaren Kåre Tryvle (43) som mitt i sin medelålderskris befinner sig på lanseringsturné. Trine (39) är en performancekonstnär som väntar på sitt stora genombrott. Därför passar det utomordentligt dåligt att hon efter en flört i New York nu är höggravid och snart skall bli ensamstående mamma. Den något oslipade Agnes (63) igen är författare som haft skrivkramp i 40 år och därför jobbar på en brädgård. Nu är hon säker på att hon har cancer och vill få kontakt med sin bortadopterade son.

Dessa fyra människors vägar korsas något överraskande. Trine får mycket överraskande ett arbete på en brädgård och på köpet en människa som hjälper henne när hon behöver det som mest. Agnes går på en boklansering med väldigt blandade känslor.

Fritt baserat på Gunnhild Øyehaugs roman Venta, Blinke.

Film: The Quiet Roar (12)

Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar.
Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar. Bild: NonStop Entertainment AB The Quiet Roar,Yle Fem,Film,Evabritt Strandberg,evabritt strandberg som marianne

(Sverige 2014) Marianne är en 68-årig kvinna som diagnosticeras med en dödlig sjukdom. I sin ångest och med tre månader att leva söker hon sig till en klinik i Tyskland, en buss som inretts för alternativ behandling. Här kommer hon i kontakt med Eva och en ovanlig terapiform kallad ”Beyond the thinking mind”. Genom meditation och en hallucinogen drog skall hon möta sina innersta rädslor.

I en drömsk men samtidigt realistisk upplevelse förflyttas Marianne från bussen genom sitt undermedvetna 40 år tillbaka i tiden – en tid då hon inte ännu lämnat sin man, en tid då hon ännu hade kontakt med sina två söner. I sitt undermedvetna är hon tillbaka på en semester uppe i bergen med småbarnsliv och storslagna vyer.

Regi: Henrik Hellström & Fredrik Wenzel
Yle Fem söndag 6.8.2017 kl. 22.00