Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Film: Hamlet (12)

Hamlet sitter i en rullstol och "barnet" sitter bakom honom.
Hamlet sitter i en rullstol och "barnet" sitter bakom honom. Bild: Mats Bäcker Yle Fem,filmer,Hamlet,Hannes Meidal,gerda englund

Jens Ohlin och Hannes Meidal har helrenoverat den smått arketypiska pjäsen Hamlet. Den hyllade och prisade föreställningen är både skrämmande, genial och i högsta grad dagsaktuell. Omarbetningen är en mörk berättelse där en lögnaktig kung tagit makten och den sanningstörstande Hamlet är dömd på förhand. Föreställningen är ett nära samarbete mellan Teater Galeasten och Dramaten.

Konstellationen Ohlin/Meidal startade sitt samarbete på Galeasen redan 2006 i produktionerna ”Kafka” och ”Den bergtagna”. De arbetar i sin egen tradition med nytolkningar av klassiska verk, t.ex. Strindberg och Schiller.

Huvudrollerna spelas av Hannes Meidal (Hamlet), Per Sandberg (Claudius), Monica Stenbeck (Gertrude) & Yngve Dahlberg (Polonius)

Film: Yarden

Karaktären 11811 bland inplastade bilar i filmen Yarden.
Karaktären 11811 bland inplastade bilar i filmen Yarden. Bild: Yle Yle Fem,filmer,Anders Mossling,Yarden,6270 3082 000

(Sverige 2016) En singelpappa och poet förlorar sitt jobb när han skriver en recension på en bok som inte existerar. Utan utbildning hamnar han på "yarden", en omlastningscentral för fabriksnya bilar i Malmö hamn.

Han blir tilldelad numret 11811. Från att ha varit ett namn blir han en främling, en anställd och femsiffrigt nummer lika oviktig och utbytbar som sina många kolleger med utländsk bakgrund. Dessutom tvingas han navigera mellan invandrarkollegorna och den kalla svenska kontorsledningen.

En oväntad vänskap med en av kollegerna triggar en konflikt med hans tonåriga son. Personlig moral ställs mot behovet av att vara en förälder och förebild.

Filmen baserar sig fritt på Kristian Lundbergs roman med samma namn och vann tre Guldbaggar 2017, bland annat för bästa manliga huvudroll (Anders Mossling).

I rollerna: Anders Mossling, Hilal Shoman, Isaak Theodoridis m.fl.
Regi: Måns Månsson

Film: Miraklet i Viskan

Karaktärerna Moa och Bjarne sitter i en sliten trätrappa.
Karaktärerna Moa och Bjarne sitter i en sliten trätrappa. Bild: Giraff Film Yle Fem,filmer,Rolf Lassgård,Miraklet i Viskan,Rolf Lassgård som Bjarne

(Sverige 2015) Bjarne driver en flyttfirma tillsammans med sin fru Malin i Viskan på den norrländska landsbygden. De älskar varandra men det uppstår ändå en kris när hon drabbas av en olycka och han börjar vänsterprassla. Det finns också andra problem - ekonomin. Firman går knackigt, så blir det när alla flyttat bort och ingen flyttar in.

Nu behöver Bjarne och Malin låna pengar för att verksamheten skall kunna fortsätta. På andra sidan älven bor Bjarnes svärfar Halvar, en religiös surgubbe. De två har aldrig dragit jämnt, vilket bottnar i en 20-årig konflikt fylld av förflugna ord, tjurig stolthet och envis prestige. Men Malin ser ändå ingen annan utväg än att gå över älven för att be Halvar att borga för lånet. Ett beslut hon kommer att ångra djupt.

I rollerna: Rolf Lassgård, Lia Boysen, Ingvar Hirdwall m.fl.
Manus, foto och regi: John O. Olsson

Film: The Quiet Roar (12)

Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar.
Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar. Bild: NonStop Entertainment AB The Quiet Roar,Yle Fem,filmer,Evabritt Strandberg,evabritt strandberg som marianne

(Sverige 2014) Marianne är en 68-årig kvinna som diagnosticeras med en dödlig sjukdom. I sin ångest och med tre månader att leva söker hon sig till en klinik i Tyskland, en buss som inretts för alternativ behandling. Här kommer hon i kontakt med Eva och en ovanlig terapiform kallad ”Beyond the thinking mind”. Genom meditation och en hallucinogen drog skall hon möta sina innersta rädslor.

I en drömsk men samtidigt realistisk upplevelse förflyttas Marianne från bussen genom sitt undermedvetna 40 år tillbaka i tiden – en tid då hon inte ännu lämnat sin man, en tid då hon ännu hade kontakt med sina två söner. I sitt undermedvetna är hon tillbaka på en semester uppe i bergen med småbarnsliv och storslagna vyer.

Repris från 2017.

Regi: Henrik Hellström
I huvudrollerna: Evabritt Strandberg (Marianne), Hanna Schygulla (Eva) & Joni Francéen (Marianne som ung)