Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Film: Eisenstein in Guanajuato

Elmer Bäck som Eisenstein
Elmer Bäck som Eisenstein Bild: © Submarine 2015 eisenstein in guajanuato

Året är 1931 och den sovjetiske filmskaparen Sergei Eisenstein står på toppen av sin karriär. Nästa steg är att bege sig till Mexiko för att spela in sin nya film Que Viva Mexico. Trots framgångar har han nyligen blivit avfärdad av Hollywood och känner en allt större press att återvända till sitt hemland och Stalins styre.

I mexikanska Guanajuato kommer Eisenstein i kontakt med en helt ny kultur och annat sätt att se på sex, livet och döden. I sällskap av sin guide Palomino Cañedo kastas han känslomässigt mellan kärleksguden Eros och dödsguden Thantos. En upplevelse som inspirerar i det konstnärliga skapandet men inte är lika lätt att styra i det privata. En upplevelse som också gör att han börjar se sitt hemland och Stalins styre i ett annat ljus.

Händelserna i Mexiko får Eisenstein att fundera över sin roll som artist och människa. Han har kommit till en brytningspunkt i karriären och i Palominos sällskap kämpar han med sina kluvna och undertryckta känslor.

Filmen är regisserad av Peter Greenaway och i huvudrollen ses finländska Elmer Bäck. I filmen medverkar också Jakob Öhrman och Rasmus Slätis. Rollen som Palomino spelas av Luis Alberti.

Läs Viktor Granös artikel om filmen och se intervjun med Elmer Bäck och Peter Greenaway

Film: Tjuvheder

Karaktären Minna står med en keps på huvudet vid ett broräcke.
Karaktären Minna står med en keps på huvudet vid ett broräcke. Bild: B-Reel Films Yle Fem,filmer,Tjuvheder,Malin Vulcano,6270 3098 000

(Sverige 2015) När gatulangaren Minna inte kan betala hyran lurar hon några kriminella ungdomar till en knarkdeal och blåser dem på pengar. Men beslutet att vräka Minna är redan taget och i tumultet slår Minna en flaska i huvudet på en kronofogde. Hon flyr lägenheten och hamnar på ett härbärge.

Här träffar hon Katja, som har ett omhändertaget barn och hatar de sociala myndigheterna. Tillsammans åker de till en illegal bosättning utanför stan där en grupp individer gått samman för att diktera sina egna livsvillkor. Här sätter man potatis i jorden, skalar kopparkabel som man säljer till olika skrotar och är på det hela taget självförsörjande.

Minna finner sin plats i gemenskapen och de båda kvinnorna skapar sig en dräglig tillvaro. Men gruppens okonventionella livsstil skapar oro bland de boende i området, samtidigt som interna konflikter och maktspel blir en del av vardagen. När Minna dessutom söks upp av en av männen hon blåste på pengar ställs hela tillvaron på sin spets.

I huvudrollerna: Malin Levanon & Lo Kauppi
Regi och manus: Peter Grönlund