Hoppa till huvudinnehåll

Filmer i Yle Fem

Yle Fem visar nordisk film första söndagen varje månad.

Film: The Quiet Roar (12)

Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar.
Karktären Marianne i filmen The Quiet Roar. Bild: NonStop Entertainment AB The Quiet Roar,Yle Fem,Film,Evabritt Strandberg,evabritt strandberg som marianne

(Sverige 2014) Marianne är en 68-årig kvinna som diagnosticeras med en dödlig sjukdom. I sin ångest och med tre månader att leva söker hon sig till en klinik i Tyskland, en buss som inretts för alternativ behandling. Här kommer hon i kontakt med Eva och en ovanlig terapiform kallad ”Beyond the thinking mind”. Genom meditation och en hallucinogen drog skall hon möta sina innersta rädslor.

I en drömsk men samtidigt realistisk upplevelse förflyttas Marianne från bussen genom sitt undermedvetna 40 år tillbaka i tiden – en tid då hon inte ännu lämnat sin man, en tid då hon ännu hade kontakt med sina två söner. I sitt undermedvetna är hon tillbaka på en semester uppe i bergen med småbarnsliv och storslagna vyer.

Regi: Henrik Hellström & Fredrik Wenzel

Film: Bland män och får (12)

Scen ur filmen Bland män och får.
Scen ur filmen Bland män och får. Bild: Netop Films ehf. Yle Fem,filmer,Hrútar,6270 3083 000

(Hrútar/ Rams/2015) I en avlägsen isländsk jordbruksdal lever två bröder som grannar - och bittra fiender. Bägge är fårfarmare och tävlar varje år mot varandra om att vinna det ärofulla första priset för bästa bagge (hrútar = baggar).

I över 40 år har de vägrat att tala med varandra. Men så händer det som är varje fårfarmas skräck; ett får misstänks ha drabbats av den fruktade obotliga och smittosamma fårsjukdomen scrapie. Myndigheterna fattar beslut om att alla får i dalen måste avlivas.

Efter åratal av krig mellan bröderna, tvingas de nu att börja samarbeta för att rädda sina hem och djur. De är helt överens om vad som måste göras. Trots att det innebär att de bryter mot lagen och myndighetsbeslut.

Filmen belönades med förstapriset i kategorin Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes år 2015.

Manus och regi: Grímur Hákonarson.
I rollerna: Sigurdur Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving m.fl.

Film: Welcome to Norway

Scen ur film Welcome to Norway
Scen ur film Welcome to Norway Bild: Motlys AS Yle Fem,filmer,Anders Baasmo Christiansen,Slimane Dazi,Olivier Mukuta som Abedi

Primus är en man med stora planer, men det går sällan som han önskar. När nu familjen och högfjällshotellet står på spel, får han en idé som kan rädda allt. Trots hans något skeptiska inställning till flyktingar beslutar han sig för att förvandla det nedslitna hotellet till en flyktingmottagning. Det verkar finnas goda pengar att tjäna men problemen börjar direkt när den första busslasten med flyktingar rullar in.

Femtio förfrustna asylsökande, en överentusiastisk afrikan, immigationsverket, en deprimerad fru och en tonårsdotter blir snabbt för mycket att hantera.

Regi: Rune Denstad Langlo
I rollerna: Anders Baasmo Christiansen, Slimane Dazi, Kristoffer Hjulstad m.fl.

Yle Fem 1.10.2017 kl. 22.00

Film: The Trip to Italy

The Trip to Italy
The Trip to Italy Bild: Grescenzo Mazza Yle Fem,The Trip to Italy,Rob Brydon,Steve Coogan,filmer,6270 3091 000

Två män, sex måltider på sex olika platser på en resa i Italien . Ligurien, Toscana , Rom , Amalfi och Capri .

Rob och Steve ombeds av den brittiska tidningen The Observer att göra en ny serie där de bedömer maten på olika restauranger. Rob är trött på sitt ansvar som pappa till ett litet barn och är ute efter nya äventyr. Steve har levt ett liv i avhållsamhet och hårt arbete i Los Angeles men har nu paus från filmjobbet. Han har kommit tillbaka till Europa för att kunna träffa sina barn.

Längs resan talar de om livet, kärlek , arbete och exil. De diskuterar de brittiska romantiska poeterna Byron och Shelley, vars liv också inbegriper tider i Italien .

I filmen följer med på deras resa. Vi besöker hotellen de bor på, restauranger de besöker och ser köken och kockarna.
Hur det hela slutar vet vi inte.

I huvudrollerna: Rob Brydon och Steeve Coogan
Regi: Michael Winterbottom

Yle Fem 8.10.2017 kl. 23.00 (repris från 2016)