Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

yle fem
yle fem Bild: YLE kanalbild

Yle Fem är huvudkanal för den finlandssvenska publiken med en framför allt finlandssvensk och nordisk profil. Det är en kanal för dig som är svensk- eller tvåspråkig i Finland, vare sig du har familj eller är ensam, är vuxen eller barn. Vi vill ge dig möjlighet att följa med din tid, koppla av, trivas, men vi vill också väcka debatt och ta upp frågor som vi bedömer att är viktiga för dig, oss, alla. Vi finns också till för dig som har finska som modersmål, är nyfiken, vidsynt och intresserad av Norden, nordiskt drama, underhållande fakta och life style och ett svenskspråkigt perspektiv på Finland. För dig kanske vi främst kan erbjuda avkoppling, trivsel och lite nya perspektiv på tillvaron och vardagen.

Vi vänder oss till många och därför är kanalens utbud också både brett och mångsidigt, samtidigt som kanalen är den mest nordiska i världen. När vi planerar kanalens innehåll och tablå är det också en balansgång och ett stort koordineringsjobb för att så många som möjligt ska kunna hitta det de vill ha hos oss. Framförallt försöker vi se till var publiken är van att hitta vissa typer av program hos oss, och vi jobbar också mycket på att undvika krockar med de andra Yle-kanalerna, så att du som tittar inte ska ställas inför omöjliga val. Och för att underlätta där har vi ju också Arenan där de flesta av våra program kan ses efter sändningen i TV.

Samarbetet med Arenan kommer vi, liksom alla Yles andra kanaler, att öka mer och mer under de närmaste åren. Vi hoppas att vi ska kunna erbjuda alla våra program också via webben så att man kan välja när och hur man tittar. Men vi tror också starkt på att TV:n som medium inte kommer att försvinna någonstans ännu på flera år. Behovet av att titta tillsammans, dela tittarupplevelsen finns kvar, också när tv-innehållet sprids på många plattformer, och då är TV-soffan i vardagsrummet fortfarande många familjers moderna lägereld.

Sedan hösten 2011 delar Yle Fem kanalplats med SVT World. Det här gör att det finns program på svenska eller textat till svenska under större delen av dygnet på kanalplats fem, även om SVT Worlds program främst syns på dagarna och nätterna när Yle Fem inte sänder. Vi på Yle Fem kan inte påverka vad SVT World sänder och vilken tid, men vi försöker ändå se till att de mest populära programmen ska synas ens vid någon tidpunkt också här hos oss.

Från och med i höst är aktualitetsprogrammet Obs direktsänt bland annat för att du som tittar ska kunna delta i debatten genast, det hoppas vi att du också gör!
Vi vill dessutom väldigt gärna höra vad du tycker om kanalen och utbudet, eller vad du skulle vilja ha mera av! Hör av dig till vår publikrespons.

Jag önskar dig många givande TV-stunder tillsammans med oss på Yle Fem

Nicolina Zilliacus-Korsström
Programchef på Yle Fem

Läs mer på svenska.yle.fi/fem