Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Sommaren är en plats på jorden

Huvudinnehåll

Sommar bland antikviteter

Sommarstuga i Jakobstads skärgård.

Lugn och ro i klostret

Ursprungfönstren i byggnaden är smala och ljuset dämpat. I folkmun på Åland kallas den för cementbunkern – Titti Sundbloms och Patrik Westergårds sommarhus på Lilla Lökskär utanför Mariehamn. Det var Tittis pappa som lät beställa huset av arkitekten Stig Svanström.Tittis pappa, Dan Sundblom, var en vän av underhållsfria hus

Futurohuset - underhållsfritt och trendigt

Mitt i den åländska arkipelagen finns en fiskekoja som inte är lik någon annan. Det var Titti Sundbloms pappa som köpte plasthuset i början på 70-talet.

Pidrospel i goda vänners lag

Då Ulla-Maj Wideroos blev andra finansminister fick hon ännu mindre ledig tid än då hon var riksdagsledamot. Då andra har semester på sommaren kan hon ta ut ett par dagar här och där och åka upp till hemmet i Österbotten. Då är hon ofta vidtalad att tala vid olika fester eller delta i andra sammanhang.

Andersudde

Konst och kvadratmetrar är vad Anders och Rita Wiklöf har på sitt sommarställe i Järsö i sydspetsen av Åland. De 700 kvadratmetrarna består mest av olika soffgrupper. Men mest behövs kvadratmetrarna för väggytans skull. Anders har nämligen en exklusiv hobby – han samlar på konst. Och det är inte vilken konst som helst.

Fiskarbastu som villa

Längst ute i Vasa skärgård vid vägens ände finns Evald Geusts fiskarbastu. Evald är född bara ett stenkast därifrån och har levt som fiskare och säljägare i hela sitt liv. Sin säljaktsbåt har Evald Geust byggt själv. (Expert: Elisabeth Morney)

Sommar med släkten

Fyllering för överförfriskade.Vissa kan dra sig för att dela fritidsområdet med släkten. Nina Hukkinen med familj är inte en av dem. Nina och hennes syskon med familjer samt föräldrarna delar en ö i Ingå skärgård – Härligö.

Att renovera ett torp

För Catarina Bergström var barndomsdrömmen att få lägga händerna på torpet i Pörkenäs utanför Jakobstad och göra det till sitt drömställe. Catarina köpte torpet för några år sedan, men i somras kom en rejäl ansiktslyftning. Mycket av gårdsmiljön ändrades då gräsmattan rullades ut.

Husbåt på Åland

Blir man trött på utsikten från sitt fönster kan man göra som Ole och Birgitta Lundberg i Tosarby på Åland – skaffa sig en mobil sommarstuga. Oles och Birgittas tomt är 4 x 8 meter och rör sig med en hastighet av fyra till fem knop.

Koloniträdgård i Brunakärr

Brunakärr ligger i centrala Helsingfors. Där har Babo Rännäri sin kolonilott tillsammans med 114 andra Helsingforsbor. I Helsingfors finns nio olika koloniträdgårdsområden. Den i Brunakärr, som är den äldsta kvarvarande fungerande koloniträdgården i Finland, grundlades 1918 av Ebba Tallgren.