Hoppa till huvudinnehåll

Bjässen från Soklot började egentligen träna på gym för att gå ner i vikt – "nybörjaren" Robert Gleisner VM-debuterar i styrkelyft, men ambitionsnivån är skyhög

Den 28-årige Nykarlebybon deltar i VM i styrkelyft i juni.

När Robert Gleisner från Nykarleby började träna på gym var målet att själv gå ner i vikt. Nu vill han succesivt öka på vikterna på stången, när den ambitiösa satsningen för 27-åringen går in i en ny fas med VM-tävlingar bakom hörnet.

Direkt i TV2 klockan 18.30: Tre Kronor är ute efter revansch efter gårdagens genomklappning – Kevin Lankinen gör landslagsdebut mellan stolparna

Finlands hockeyherrar möter Sverige i Helsingfors.

På torsdagskvällen vände Finland i slutminuterna ett 2–4-underläge till en 5–4-seger mot Sverige. Tre Kronor får snabb chans till revansch då lagen på fredagskvällen drabbar samman i Helsingfors. Ishockeylandslagets chefstränare Jukka Jalonen gör sju förändringar i laguppställningen.

Nu är det löpning som gäller för fotbollstalangen Wilma Lassfolk: "Jag har aldrig gett friidrotten en ärlig chans"

19-åringen har redan deltagit i EM och VM på juniornivå.

Trots att 19-åriga Wilma Lassfolk från Närpes redan representerat Finland vid både VM och EM på juniornivå har hon aningen svårt att se sig själv som friidrottare. Det är den starka fotbollsbakgrunden som spökar, men nu har Kraft-talangen bestämt sig: Det har blivit dags att satsa 100 procent på friidrotten.

Totala bristen på profiler oroar inför VM-äventyret: "Bara att gå vidare från gruppen är långt ifrån en självklarhet"

"Det här är en finsk armé på marsch utan sin Mannerheim"

Profilerna lyser med sin frånvaro när Finlands herrlandslag i ishockey laddar för VM-slutspel i Slovakien. Även om Lejonen tidigare lyckats överprestera med anonyma spelartrupper är Yle Sportens podd oroliga över den tuffa utmaning som väntar redan i gruppspelet.

”Jag var lat och kanske lite för tjock”: Teemu Pukki såg sig i spegeln och skärpte sig – sedan tog han England med storm

Hemligheten bakom succén? En uppenbarelse i Bröndby.

Senast Teemu Pukki spelade i Storbritannien floppade han. Nu råder total Pukkihysteri i Norwich. Yle Sporten reste till England för att reda ut framgångsreceptet. Svaret? En tysk tränares hårda skola.

"Jag grips av panik, jag vill inte, jag kan inte" – rädslan är 16-åriga Ennis träningskompis

Redskapsgymnastens viktigaste egenskap är mod.

Landslagsgymnasten Enni Kettunen minns det som igår. Under en tävlingsuppvärmning för två år sen landade hon sin pikerade överslagsvolt framåt med sträckta ben. Det kändes som om någon hade huggit en yxa i hennes knän. Sedan dess har hon inte gjort hoppet på tävlingsmatta.

Vådan av att vara Eremenko – Sergei om den stora pressen, bråken i Basel och ratandet av Finlands landslag: ”Familjen sa att jag ska följa mitt hjärta”

Kan man göra ett namn för sig själv om man heter Eremenko?

Sergei Eremenkos bästa juniorlandslagsminne är gången han skruvade in en frispark och skickade ut Ryssland ur EM-kvalet. Sedan dess har han bytt från blåvitt till rött. Hur gick det till?

Yle Sporten rekommenderar

NHL-kolumnen: KalPa-stämpel på skrällen när ”världens bästa hockeylag” blev knockat – Jarmo Kekäläinens våghalsiga satsning träffade mitt i prick

Jarmo Kekäläinens lagbygge knockade NHL:s storfavorit.

”Jag har gjort mitt, nu är det lagets tur”. Ungefär så sa Columbus GM Jarmo Kekäläinen efter att transferfönstret stängdes. Då hade han förstärkt laget med Matt Duchene och Ryan Dzingel och vägrat trejda bort Sergej Bobrovskij och Artemi Panarin. Att en fransk junior som spelat säsongen i Kekäläinens fostrarklubb, KalPa, skulle bli hjälte hade han nog inte räknat med.

Frågesporter

Sportliv

45-åriga lejonikonen ångrar inte att hon gav hockeyn en andra chans – men smällen för tre år sedan skrämde ordentligt: ”Tänk om livet förändras för gott”

Legendaren Riikka Sallinen spelade hemma-VM redan 1992.

Möjligheten att få kämpa om VM-medalj inför hemmapublik fick Riikka Sallinen (f.d. Välilä) att fortsätta karriären ett år till. Men det var inte den viktigaste orsaken. I Sportliv berättar hockeylegendaren om beslutsångest, osäkerhet – och rädslan efter smällen som kunde ha förändrat allt.

Får jag lov? frågade Juulia, och Matthias svarade ja – med motivationen i botten och karriären på fall förändrade en fråga allting

Finlands mest lovande par sedan Rahkamo & Kokko på 90-talet.

Ensam på isen. Dag ut och dag in. Inga träningskompisar, ingen att slänga käft med i omklädningsrummet. Just då bjöd Juulia upp till dans. Det innebar slutet på en frustrerande singelåkarkarriär och början på en lovande isdanskarriär. Idag vet Matthias Versluis att han valde rätt.

Följ oss på sociala medier

Nyligen publicerat - Sport