Hoppa till huvudinnehåll

”Jag äter upp min motståndare levande efter allt skit jag upplevt” – Makwan Amirkhani rasade ihop, flyttade hem till mamma och kom fram till karriärens viktigaste insikt

Från pengar och kvinnor till slocknad glöd och djupdykning.

Makwan Amirkhani föll ner på botten efter sin senaste seger och tappade all motivation. På mammas soffa förstod han äntligen att något drastiskt måste hända.

Finland ska besegra Ryssland med hjälp av puckinnehav och sargbök: "Om de förlorar mot oss så kommer de att se ut som åsnor"

"Deras lag är fullproppat med NHL-spelare."

Finlands hockeylandslag reste på fredagen med tåg från gruppspelsorten Kosice till Bratislava där VM-guldet står på spel. På lördag klockan 16.15 står Ryssland för semifinalmotståndet. Deras lag är fullproppat med NHL-spelare, vi har i princip inte någon, säger Finlands förbundskapten Jukka Jalonen och understryker att pressen ligger på den stora förhandsfavoriten.

IL: Sakari Manninen nobbade NHL-klubbar – det färska kontraktet omöjliggör spel i Nordamerika under de två kommande säsongerna

Den 27-årige centern blev stor kvartsfinalhjälte.

Sakari Manninen har varit ett enormt utropstecken i det finska VM-hockeylaget. Efter 1 + 3 i kvartsfinalen mot Sverige toppar segerskytten den blåvita poängligan med 2 + 8 = 10 poäng på 8 matcher. NHL-spel är tidigast aktuellt hösten 2021 för den nu 27-årige pucktrollaren som har tecknat ett tvåårigt KHL-kontrakt.

Yle Sportens studio dryftade den makalösa segern över Sverige: "Skönt att domsluten inte spelade någon roll med tanke på slutresultatet"

Orsaken till Sveriges kollaps: "Mental trötthet".

Yle Sportens studiovärd Anki Karhu dryftade Finlands makalösa VM-kvartsfinalseger över Sverige tillsammans med kollegorna Chriso Vuojärvi och Christoffer Herberts samt ishockeyspelaren Niklas Bäckström. – Att Finland slog Sverige i en kvartsfinal är ingen jättestor överraskning men sättet de slog Sverige på gör det till en av de största segrarna i hela Finlands hockeyhistoria, säger en lyrisk Herberts.

Lejonanalysen: Ett finländskt lag som överträffade alla förväntningar och samtidigt skrev om hockeyhistorien

Sveriges 20 etablerade NHL-spelare föll pladask mot Finland.

Någon obotlig finländsk optimist hade kanske kunnat föreställa sig att Lejonen skulle slå Tre Kronor i VM-kvartsfinalen. Men inte på det här sättet, inte med den här matchbilden. Ett lag med 20 etablerade NHL-spelare blev utspelat av ett lag utan sådana i en av finländsk ishockeys allra största kvällar.

Finland–Sverige

Karriärens största match blev karriärens bästa för Jani Hakanpää: “Tänkte bara att vi kör och ser vad det blir”

Backen i händelsernas centrum när Lejonen slog Tre Kronor.

Han var helt utan poäng inför kvartsfinalen, men i ödesmatchen mot Sverige klev backen Jani Hakanpää in i händelsernas centrum. Först pangade han in en puck från blålinjen, sen var han inblandad i segermålet i förlängning när Finland tog en 5–4-seger som går rakt in i hockeyhistorien.

Lejonen slog Tre Kronor efter bragdartad insats! Nu väntar Ryssland i semifinal

Finland besegrade Sverige efter en sann ishockeythriller.

Tre Kronor såg trots Lejonens kontroll ut att gå mot en kvartsfinalseger. Men Finlands anstormning i den sista perioden resulterade i en kvittering. I förlängningen klev Sakari Manninen fram och skickade Lejonen till semifinal. Vi har chans att vinna över vem som helst, säger Lejonlotsen Jukka Jalonen.

Nyheter

Harry Harkimo och de ryska ägarna har sålt Jokerit – Jari Kurri tar över klubben som fortsätter i KHL: "Alla funderar säkert på den framtida finansieringen"

Jari Kurri fungerar redan som klubbchef.

Ishockeyklubben Jokerit gör stora förändringar i sin ägarstruktur. Majoritetsägaren Harry Harkimo samt minoritetsägarna Gennadi Timtjenko och Roman Rotenberg tackar för sig. Klubbchefen Jari Kurri blir nu också klubbägare då han köper samtliga aktier i Jokerit Hockey Club. Det pågår diskussioner med finansiärer och vi hoppas kunna berätta mer under sommaren, säger den nya ägaren.

Finalserien i handboll

Nyheter

Niki Lauda är död

Ishockey-VM

Sportliv

”Jag fick mera kicks av banlöpningen” – lovande orienteringskarriär byttes mot friidrott, nu siktar Topi Raitanen mot OS

Dueller, sekundstrider och OS-drömmen avgörande.

Han hörde till de mest lovande unga orienterarna och vägen mot världseliten verkade spikrak. Men så tog hans idrottskarriär en ny vändning. Ett lopp på 3000 meter hinder fick Raitanen att tänka om gällande grenvalet.

"Man vet aldrig vem som sparkar en och vem som ringer" – en ettårig utflykt blev istället startskottet på ett makalöst äventyr, nu gör Toni Söderholm kometkarriär som tränare

Söderholm fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

"Jag hade förberett mig på att spela en säsong till, men så hade cheferna andra planer." Toni Söderholm blev tränare mer eller mindre över en natt. Men processen började egentligen redan före spelarkarriären.

Yle Sporten rekommenderar

NHL-kolumnen: Tut-tut-tut, gör utrymme för ”Tuuk”– Rask kör in bland alla tiders slutspelsmålvakter

Tuukka Rask kliver upp mot toppen i alla tiders statistik.

Att Tuukka Rask hör till den absoluta eliten bland målvakterna i NHL:s grundserie genom tiderna är inget nytt. Fantastisk har han även varit i slutspelet, speciellt när Bruins nådde final 2013. Den här våren är på väg att bli följande steg – ”Tuuk” kan bli en av playoffgiganterna.

Frågesporter

Sportliv

45-åriga lejonikonen ångrar inte att hon gav hockeyn en andra chans – men smällen för tre år sedan skrämde ordentligt: ”Tänk om livet förändras för gott”

Legendaren Riikka Sallinen spelade hemma-VM redan 1992.

Möjligheten att få kämpa om VM-medalj inför hemmapublik fick Riikka Sallinen (f.d. Välilä) att fortsätta karriären ett år till. Men det var inte den viktigaste orsaken. I Sportliv berättar hockeylegendaren om beslutsångest, osäkerhet – och rädslan efter smällen som kunde ha förändrat allt.

Får jag lov? frågade Juulia, och Matthias svarade ja – med motivationen i botten och karriären på fall förändrade en fråga allting

Finlands mest lovande par sedan Rahkamo & Kokko på 90-talet.

Ensam på isen. Dag ut och dag in. Inga träningskompisar, ingen att slänga käft med i omklädningsrummet. Just då bjöd Juulia upp till dans. Det innebar slutet på en frustrerande singelåkarkarriär och början på en lovande isdanskarriär. Idag vet Matthias Versluis att han valde rätt.

Följ oss på sociala medier

Nyligen publicerat - Sport