Hoppa till huvudinnehåll

Hon pausade bara träningen i en månad efter förlossningen – VM-klara supermamman Johanna Bäcklund vill visa att det alltid finns tid till träning: ”Vissa pass har jag tänkt shit, hur har jag kunnat göra det här?”

Hinner med två pass innan lunch – så här gör hon det.

Vid lunchtid har Ålandsbördiga Johanna Bäcklund redan hunnit med två löppass. Dessutom har hon gjort frukost, fört barnen till förskolan och jobbat ett par timmar. Den kompromisslösa attityden har fört henne hela vägen till VM i Doha. Hur orkar hon?

HJK:s herrar tog livsviktig seger i derbyt – IK Myrans damer bjöd anhängarna på målkalas i Nedervetil

HJK-mittbacken Daniel O'Shaughnessy stod för segermålet.

I herrarnas fotbollsliga gjorde FC Honka och HJK gjorde upp om viktiga poäng i ett huvudstadsregionsderby. HJK-mittbacken Daniel O'Shaughnessy blev stor hjälte då han nickade in segermålet efter en dryg timmes spel. HJK avancerar till fyra i serietabellen och är fortsättningsvis en potentiell mästarkandidat.

Verbala påhoppen blev för många – Henrik Larsson lämnar Helsingborgs IF efter endast två månader: "Oerhört tråkigt att det ska vara på detta vis"

Olika slags påhopp har varit på tapeten i fotbollsvärlden.

Henrik Larssons senaste sejour i Helsingborgs IF blev bara drygt två månader lång. Klubben meddelar nämligen i dag på sin webbplats att Larsson själv väljer att lämna sin tränarpost, på grund av den mängd verbala påhopp som han fått utstå. Även i England har påhopp inom fotbollen varit på tapeten på sistone.

Norwichs tränare vill inte tjata om Pukkis målsaldo: "Jag bryr mig inte om hur många mål Teemu gör, han kan göra 70"

Daniel Farke fokuserar allt på PL-nykomlingens poängskörd.

Efter fyra mål på de två första matcherna ställs Teemu Pukki och hans Norwich i den tredje omgången mot Chelsea. Det mesta av förhandssnacket handlar om den finländska målsprutan, men Premier League-nykomlingens tränare Daniel Farke fokuserar allt på lagets poängskörd, inte Pukkis målmängd.

MotoGP anländer högst troligen till Finland nästa år – men förarna är inte nöjda med Kymi Ring: ”Omöjlig att tävla på”

Banchefen intygar ändå att säkerheten går först.

Helt för långsam. Måste byggas om. Där några förarkommentarer efter att Kymi Ring huserat sina första tester i början av veckan. Men banchefen tänker inte lyssna allt för noga på kritiken. Vi ändrar inget längre, säger han för Yle.

"Det handlar inte om något blufförsök" – kontraktslöse Jesse Puljujärvis agent skildrar det prekära läget och medger att språkfärdigheterna var dåliga

Markus Lehto till HS: Han vill få möjlighet till en nystart.

Ishockeyspelaren Jesse Puljujärvi är fortfarande utan NHL-kontrakt. Han vill byta lag men finländarens tidigare klubb Edmonton har inte fått till någon spelaraffär. Agenten Markus Lehto säger till Helsingin Sanomat att läget är komplicerat. Situationen som vi nu befinner oss i är en besvikelse för alla, konstaterar Lehto och understryker att lönen inte spelar någon större roll.

När mamma gick bort i cancer växte sig Stella Hagelstams drivkraft starkare än nånsin: “Jag vill göra mamma stolt”

”Jag var helt sönder. Plötsligt fanns bara total tystnad.”

Då Stella Hagelstams mamma, mentor och närmaste arbetskamrat gick bort för två år sen, gick den rutinerade landslagsryttaren sönder. Två år senare, med ett viktigt EM för dörren, är hon i sitt livs form – men nu är tävlingshästen Julia skadad.

Kom till Finland utan hopp om framtiden – livet började på nytt när Nourdeen Toure steg in i boxningssalen: ”Människor dömer dig inte utifrån din hudfärg, utan din attityd”

”Jag vet inte var jag skulle vara utan boxningen.”

Han hade redan tappat hoppet, men ett spontanbesök i boxningssalen förändrade allting. Idrotten gav honom vänner, en karriär, ett hem – och en framtid. Se Nourdeen Toures otroliga resa i Sportliv.

När Paula blev Alexander: ”Jag kunde vara död utan bobollen” – gick igenom helvetet för idrotten

Valet: Att vara elitidrottare – eller vara sig själv?

Vill jag vara elitidrottare eller vill jag vara mig själv? En könskorrigering och proffsidrott går inte ihop. Därför tvingades den femfaldiga bobollsmästaren Alexander Saloranta till ett svårt val – och han lyssnade till slut på sitt hjärta.

”Jag äter upp min motståndare levande efter allt skit jag upplevt” – Makwan Amirkhani rasade ihop, flyttade hem till mamma och kom fram till karriärens viktigaste insikt

Från pengar och kvinnor till slocknad glöd och djupdykning.

Makwan Amirkhani föll ner på botten efter sin senaste seger och tappade all motivation. På mammas soffa förstod han äntligen att något drastiskt måste hända.

Skandalomsusade tränaren Titta Heikkilä vågade inte ens gå till närbutiken efter chockrubrikerna – förstår nu att barn inte ska träna andra barn: "Jag fick lära mig den hårda vägen"

Hade själv behövt en erfaren tränare som stöd i början.

I november anklagades gymnastiktränaren Titta Heikkilä i en stort uppslagen tidningsartikel för att tidigare i karriären ha förnedrat adepter och bidragit till att gymnaster insjuknat i anorexi. I april friade Gymnastikförbundets disciplinära utskott Heikkilä, som i dag talar varmt för att barn borde tränas av erfarna, vuxna tränare.

Yle Sporten rekommenderar

Förbundspennan: Höstverksamheten drar igång – råd till tränare och ledare, tips till utövare och tack till bakgrundsgestalter

Föreningarnas verksamhet fortsätter.

Augusti är här och så småningom drar gymnastikföreningarnas verksamhet i gång igen efter sommarpausen. En sommar där alla, såväl tränare, hjälpledare, styrelsemedlemmar och deltagare fått ladda batterierna och förhoppningsvis tänkt på någonting annat. Till alla tränare och ledare har jag några råd, till bakgrundsgestalterna ett tack och till utövarna några tips.

Följ oss på sociala medier

Nyligen publicerat - Sport