Hoppa till huvudinnehåll

Eeli Tolvanen skickas till farmen och Arttu Ruotsalainen återvänder till FM-ligan – 34 finländare med tvåvägskontrakt finns kvar på NHL-lägren

Trupperna spikas om en dryg vecka.

Då NHL-klubbarnas försäsongsläger går in på slutrakan finns fortfarande 62 finländare med. De sista gallringarna äger rum om en vecka och spelarna som finns kvar efter dem får inleda säsongen i rampljuset. På söndagen fick Otto Leskinen, Arttu Ruotsalainen och Eeli Tolvanen tacka för sig.

VM-analys: Vetter större guldfavorit än världsettan Kirt – Oliver Helander ett frågetecken med skrällpotential

Finländarna behöver inte överprestera för att gå till final.

Rutinerade kastare avancerar, mer oprövade namn tappar mark. Yle Sportens statistiska djupdykning i herrspjutet inför VM i Doha målar upp en kraftigt tyskpräglad medaljkamp. Av finländarna behöver ingen överprestera för att ta sig till final, skriver expertkommentator Otto Ylöstalo i sin VM-analys.

Motvilliga hemvändaren Jac Karlsson saknar livet som handbollsproffs – BK-hjärtat bultar svagt: ”Tyvärr kan jag inte säga att jag har samma iver”

Jac Karlsson kan fortfarande flytta tillbaka utomlands.

Om det inte var för familjen hade Jac Karlsson knappast tackat nej till karriärens lukrativaste kontrakt och återvänt till BK-46. Men han kan fortfarande flytta tillbaka utomlands. I Danmark besvärades familjen av Karlssons stjärnstatus – nu kämpar Jac med anpassningen till en mer anonym tillvaro i Karis.

VM i friidrott

Häckstjärnan, diskusbjässen, stavfenomenet, brödratrion och skrällvarningen – här är de största nordiska medaljhoppen i Doha

Karsten Warholm är den största nordiska stjärnan i VM.

Sveriges och Norges sak är vår. I brist på finländska medaljkandidater i VM i friidrott så blickar vi västerut. Både Sverige och Norge bidrar med stjärnglans till tävlingarna i Doha. Häcklöparen Karsten Warholm toppar Yle Sportens lista på de fem största nordiska medaljhoppen i VM.

Nyheter

Inget Pukki-party när Norwich nollades av Burnley – Manchester City nära målrekord i storkross

Chris Wood överglänste Teemu Pukki.

Teemu Pukki och hans Norwich stod för en blek insats i dagens Premier League-möte med Burnley. Chris Wood såg till att Norwich fortfarande får vänta på säsongens första bortaseger. På annat håll skrällslog Leicester Tottenham, medan Manchester City dundrade in hela åtta mål i Watfords nät.

Oroväckande siffror kring kvinnor inom idrotten – FSI vill rubba gamla normer: "Gäller för samhället att inse att kvinnor kan vara tränare och i ledande positioner"

Ny satsning ska få in fler kvinnor i idrottsverksamheten.

"De här siffrorna visar vad läget är på riktigt, svart på vitt", säger Tarja Krum och hänvisar till antalet kvinnor i idrottsverksamheten. Nu efterlyses en förändring. Ett nytt projekt för att rubba strukturer och normer som lever kvar, och för att få in fler kvinnor på ledande poster, är i gång. Men vad är orsaken till de oroväckande siffrorna?

En blödande tarm stoppar inte ultralöparen Michaela Lindström – hon har motionen som medicin: ”Jag väljer att leva ett så normalt liv som möjligt”

Pargasbon lider av kraftigt växande sjukdomen IBD.

En blodig magsjuka är Finlands följande folksjukdom. Och Michaela Lindström ett levande exempel på att det inte hindrar en aktiv vardag. Läkare har varnat trebarnsmamman från Pargas för att springa – själv ser hon ultralöpningen som ett redskap mot IBD.

Explosionsartad ökning av unga vuxnas nya folksjukdom – orsaken bakom IBD en gåta, men sjuka toppidrottare inger hopp: ”Du behöver inte ge upp dina drömmar”

Finland världens näst värst IBD-utsatta land.

Finland är världens näst värst IBD-utsatta land. De inflammatoriska tarmsjukdomarna sprider sig snabbt och drabbar allt oftare också barn. Men trots okunskap om både bakomliggande orsaker och medicinering, går det att leva ett normalt liv. Det har inte minst flera idrottare bevisat.

"Nu ser det ut som en längre paus och om det sen är slut på karriären så är det" – Sjundeå räknar inte med von Numers som fortfarande lider av hjärnskakningen

von Numers är borta ur spel på obestämd tid.

Alexander von Numers lever för tillfället i limbo. I april drog han på sig en hjärnskakning i kvartsfinalmatchen mot Grankulla IFK och var ur spel under våren. Nu är det klart att Sjundeå IF inte räknar med honom den här säsongen. von Numers säger själv för Yle Sporten att så gott som allting är osäkert just nu, till och med framtiden som handbollsspelare.

Elmo Lakka får VM-biljett trots allt – Sara Kuivisto tävlar även på 800 meter i Doha: "Jag kommer alltid att minnas denna process"

Överraskningsnyheter för Lakka.

Det såg redan ut att vara kört, men en vecka efter att Finlands trupp till friidrotts-VM i Doha blev spikad så har nu Elmo Lakka fått ett glädjebesked. Häcklöparen får trots allt delta på 110 meter häck i Qatar. Sara Kuivisto har i sin tur fått inbjudan till 800-meterstävlingen, medan Miia Sillman tackar nej till en VM-plats i sjukamp.

Efter den syrliga kritiken mot sin center Bryan Little tog Patrik Laine kontakt: "Han bad om ursäkt"

Patrik Laines intervju i tisdags har varit en stor snackis.

I väntan på ett nytt NHL-kontrakt tog ishockeyspelaren Patrik Laine i tisdags ut svängarna i en intervju. Han var frustrerad över att han inte matchats tillsammans med Winnipegs bästa spelare. Efter att intervjun publicerats fick lagets tilltänkta andracenter Bryan Little ett meddelande av Laine och efter ett kort samtal sägs luften nu vara ren.

Förbundspennan: Idrottens slalom mellan standarder, traditioner och förnyelse

Traditionella idrottsaktiviteter tar sig nya former.

I föregående förbundspenna skrev jag om idrottens splittring och den kontinuerliga specialiseringsutveckling som sker inom respektive idrottsgren. Denna utveckling gäller inte enbart idrottsformer som tar allt mer unika former. Inom idrottskulturen kan vi urskilja nya former av traditionella idrottsaktiviteter som formar sina egna subkulturer på helt andra grunder än den traditionella tävlingsidrotten.

Yle Sporten rekommenderar

Sportliv

”Nog känns det sjukt”: I fjol rasade idrottslivet samman för Camilla Richardsson och föräldrarna fick betala hyran – nu är hon bättre än någonsin

VM-klara rekordlöparen: ”Mycket hinner hända på ett år”.

Förra hösten låg Camilla Richardsson skadad och otröstlig på soffan och plågade sig själv genom att se vännerna löpa i EM. Sedan kom sveket från Finlands olympiska kommitté. I år förväntade hon sig en misslyckad säsong – men mot alla odds är Vasa IS-löparen i rekordform och tävlar i VM. Mest förvånad är hon själv.

Monsterlyftet och kändisskapet förändrade Fredrik Smulters karriär: ”400 kilo är det häftigaste jag gjort, men blev samtidigt början på slutet”

”Jag började göra det här mer för alla andra än mig själv."

Han var den första dopningstestade styrkelyftaren att nå 400 kilogram i bänkpress. Den historiska bedriften gjorde Fredrik Smulter till rikskändis – och tog till slut kål på karriären. Jag började göra det här för alla andra än mig själv, säger han. Nu är tjuren från Malax världsbäst i en helt ny gren.

Hon pausade bara träningen i en månad efter förlossningen – VM-klara Johanna Bäcklund vill visa att det alltid finns tid till träning: ”Vissa pass har jag tänkt shit, hur har jag kunnat göra det här?”

Hinner med två pass innan lunch – så här gör hon det.

Vid lunchtid har Ålandsbördiga Johanna Bäcklund redan hunnit med två löppass. Dessutom har hon gjort frukost, fört barnen till förskolan och jobbat ett par timmar. Den kompromisslösa attityden har fört henne hela vägen till VM i Doha. Hur orkar hon?

När mamma gick bort i cancer växte sig Stella Hagelstams drivkraft starkare än nånsin: “Jag vill göra mamma stolt”

”Jag var helt sönder. Plötsligt fanns bara total tystnad.”

Då Stella Hagelstams mamma, mentor och närmaste arbetskamrat gick bort för två år sen, gick den rutinerade landslagsryttaren sönder. Två år senare, med ett viktigt EM för dörren, är hon i sitt livs form – men nu är tävlingshästen Julia skadad.

Kom till Finland utan hopp om framtiden – livet började på nytt när Nourdeen Toure steg in i boxningssalen: ”Människor dömer dig inte utifrån din hudfärg, utan din attityd”

”Jag vet inte var jag skulle vara utan boxningen.”

Han hade redan tappat hoppet, men ett spontanbesök i boxningssalen förändrade allting. Idrotten gav honom vänner, en karriär, ett hem – och en framtid. Se Nourdeen Toures otroliga resa i Sportliv.

För fyra år sen orkade hon inte ens gå upp för trappan, nu står det finländska rekordet i Annimari Kortes namn: "Jag vill bevisa att folk har fel"

Från svår sjukdom till rekordform. Hur gick det till?

Häcklöparen Annimari Korte är juniorstjärnan som på grund av otaliga skador och sjukdomar gav upp sin dröm och höll på att förlora livsgnistan. Nu är hon tillbaka – med besked. Det nya finländska rekordet på damernas korta häck lyder 12,72.

”Om vi tar oss till EM springer jag naken på torget” – nu eller aldrig: Tim Sparvs sista chans

Den stora frågan: Hur ska vi minnas landslagskaptenen?

Tick, tack. Klockan går för Tim Sparv. Premier League-amibitionerna slocknade för länge sedan, nu lever bara EM-drömmen kvar. Det är dags att besvara två frågor: Ska Finland hålla för trycket – och hur ska vi minnas landslagskaptenen?

Den bästa i supertrion brändes ut som junior, men nu är konståkaren Jenni Saarinen tillbaka på topp: “Jag ser fram emot att utmana Viveca och Emmi i vinter”

Självförtroendet och trippelhoppen är tillbaka.

Vid nyss fyllda sexton nådde Jenni Saarinen bristningsgränsen. Pressen var enorm, träningsbelastningen för hög och skolarbetet halkade efter. Hon kände att hon inte längre hade kontroll över sitt eget liv. I dag, fyra år senare, är det hon som bestämmer.

När Paula blev Alexander: ”Jag kunde vara död utan bobollen” – gick igenom helvetet för idrotten

Valet: Att vara elitidrottare – eller vara sig själv?

Vill jag vara elitidrottare eller vill jag vara mig själv? En könskorrigering och proffsidrott går inte ihop. Därför tvingades den femfaldiga bobollsmästaren Alexander Saloranta till ett svårt val – och han lyssnade till slut på sitt hjärta.

Frågesporter

Följ oss på sociala medier

Nyligen publicerat - Sport