Hoppa till huvudinnehåll

Kvartsfinalklassiker i VM i dag: Lejonen njuter av rollen som utmanare mot svenska stjärnor som försöker växla om efter tristessen

Vid seger i Kosice står Finland för en mäktig hockeybragd.

Underdogen Finlands motto är "laget som inte har något att förlora". Storfavoriten Sveriges stjärnor försöker i sin tur trycka på knappen och plötsligt börja spela klokt och vinnande efter ett oinspirerat gruppspel. Olika förutsättningar inför ett grannmöte där Lejonen vid seger står för en mäktig hockeybragd.

”Ett NHL-lag mot ett FM-ligalag” – Jalonen mån om att skjuta över precis all press på Sverige

Lejonens tränare betonar vilken enorm favorit Tre Kronor är.

Jukka Jalonens medietaktik inför VM-kvartsfinalen mot Tre Kronor är uppenbar: Att upprepa hur otroligt stor favorit Sverige är. Den finländska tränaren erkänner villigt att Lejonen skulle få det svårt i en bäst-av-sju-serie, men hoppas att allt ska vara möjligt i en enskild match.

Kimi Räikkönen gör sin 300:e F1-deltävling på veckoslutet – men ”Ismannen” bryr sig inte ett dugg: ”Det är bara en siffra”

Valtteri Bottas trea i det första träningspasset i Monaco.

Alfa Romeo-föraren Kimi Räikkönen är inte den som bryr sig om milstolpar. Monacos grand prix blir finländarens 300:e formel 1-deltävling, men ”Ismannen” själv tänker inte fira. Valtteri Bottas vill i sin tur hedra Niki Laudas minne i det anrika loppet och slutade trea i det första träningspasset.

Statistiken förutspår att Lejonen får det hett om öronen i kvarten mot Tre Kronor, men på ett avgörande delområde är Finland betydligt vassare

Statistisk dominans för Sverige.

På torsdag klockan 21.15 smäller det. Lejonen möter Tre Kronor i en VM-dust som heter duga. Vinnaren spelar om medaljerna, förloraren åker hem. Sverige får stå som skyhöga favoriter, vilket även statistiken pekar på. Yle Sporten har jämfört statistiken lagen emellan inför det emotsedda mötet.

Tre Kronor hånat och kritiserat, men experterna tror ändå på svensk seger i kvartsfinalen: "Finland har inte en chans"

Den svenska defensiven har inte övertygat.

Två förlorande lag, Finland och Sverige, ställs mot varandra i en klassisk VM-kvartsfinal på torsdag kväll. Tre Kronor har hånats och sågats för den slappa insatsen i gårdagens match mot Ryssland. Sverige är trots detta storfavorit att gå vidare mot Finland. Men under ytan pyr en del oro.

Lejonanalysen: Orutinerat Finland kastade bort poängen – det märktes att matchens storstjärnor var tyska

Brist på erfarenhet och lägre spetskompetens sänkte Lejonen.

Det var framför allt två saker som oroade vänner av Lejonen inför starten på årets VM: Orutinen och bristen på spetskompetens. I sex matcher var det aldrig något problem, men i den sjunde blev de faktorerna avgörande. Och efter 2–4 mot Tyskland blir den åttonde matchen vansinnigt svår.

Kaapo Kakko om rumskamraten Luostarinens tidiga VM-sorti: "Min spelkompis åkte – så gjorde också spelkonsolen"

Kaapo Kakko och Eetu Luostarinen kommer bra överens.

Hela Hockeyfinlands nya kelgris Kaapo Kakko är en social person. Han trivs i grupp och då han får umgås med vänner. Därför var det ett hårt slag för 18-åringen då rumskompisen Eetu Luostarinens VM-turnering tog slut på grund av en knäskada. "Nu får man klara sig själv," konstaterar Kakko.

Sanslöst drama i hockey-VM: Lettland skakade Tre Kronors stjärngarde, britterna vände tremålsunderläge till seger och stannar i A-VM

Frankrike degraderas till B-VM.

Måndagseftermiddagen bjöd på två högdramatiska matcher i ishockey-VM. Lettland hade självaste Tre Kronor i rejäl brygga, men förlorade med uddamålet. Storbritannien stod i sin tur för VM:s kanske tyngsta skräll hittills då man förpassade Frankrike till B-VM.

Ishockey-VM

Svensk vinnarkultur, rysk offensiv, amerikansk stjärnglans och kanadensisk bredd – fyra favoriter i kampen VM-titeln

Finland är inte mer än utmanare på Yle Sportens ranking.

Tre Kronor jagar tredje raka guldet. Det skulle vara en historiskt fin svit av Sverige, som toppar Chriso Vuojärvis ranking av VM-lagen. Ryssland, USA och Kanada är de övriga lågoddsarna att lyfta VM-bucklan den 26 maj. Lejonens kapacitet att gå hela vägen är däremot avsevärt mindre.

Lejonanalysen

Lejonanalysen: Beundransvärd viljestyrka gav poäng – domarmiss kostade segern?

Segermålet föregicks av amerikansk regelvidrighet.

Detta finländska lag vägrar att ge sig. Lejonen skakar av sig motgångar, målvakterna revanscherar sig och man lyckas på nät sätt göra de nödvändiga målen. USA:s segermål föregicks av amerikansk regelvidrighet, men den förlorade poängen spelar ingen större roll i det stora hela, skriver Chriso Vuojärvi.

Sportliv

”Jag fick mera kicks av banlöpningen” – lovande orienteringskarriär byttes mot friidrott, nu siktar Topi Raitanen mot OS

Dueller, sekundstrider och OS-drömmen avgörande.

Han hörde till de mest lovande unga orienterarna och vägen mot världseliten verkade spikrak. Men så tog hans idrottskarriär en ny vändning. Ett lopp på 3000 meter hinder fick Raitanen att tänka om gällande grenvalet.

"Man vet aldrig vem som sparkar en och vem som ringer" – en ettårig utflykt blev istället startskottet på ett makalöst äventyr, nu gör Toni Söderholm kometkarriär som tränare

Söderholm fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

"Jag hade förberett mig på att spela en säsong till, men så hade cheferna andra planer." Toni Söderholm blev tränare mer eller mindre över en natt. Men processen började egentligen redan före spelarkarriären.

Yle Sporten rekommenderar

NHL-kolumnen: Tut-tut-tut, gör utrymme för ”Tuuk”– Rask kör in bland alla tiders slutspelsmålvakter

Tuukka Rask kliver upp mot toppen i alla tiders statistik.

Att Tuukka Rask hör till den absoluta eliten bland målvakterna i NHL:s grundserie genom tiderna är inget nytt. Fantastisk har han även varit i slutspelet, speciellt när Bruins nådde final 2013. Den här våren är på väg att bli följande steg – ”Tuuk” kan bli en av playoffgiganterna.

Frågesporter

Sportliv

45-åriga lejonikonen ångrar inte att hon gav hockeyn en andra chans – men smällen för tre år sedan skrämde ordentligt: ”Tänk om livet förändras för gott”

Legendaren Riikka Sallinen spelade hemma-VM redan 1992.

Möjligheten att få kämpa om VM-medalj inför hemmapublik fick Riikka Sallinen (f.d. Välilä) att fortsätta karriären ett år till. Men det var inte den viktigaste orsaken. I Sportliv berättar hockeylegendaren om beslutsångest, osäkerhet – och rädslan efter smällen som kunde ha förändrat allt.

Får jag lov? frågade Juulia, och Matthias svarade ja – med motivationen i botten och karriären på fall förändrade en fråga allting

Finlands mest lovande par sedan Rahkamo & Kokko på 90-talet.

Ensam på isen. Dag ut och dag in. Inga träningskompisar, ingen att slänga käft med i omklädningsrummet. Just då bjöd Juulia upp till dans. Det innebar slutet på en frustrerande singelåkarkarriär och början på en lovande isdanskarriär. Idag vet Matthias Versluis att han valde rätt.

Följ oss på sociala medier

Nyligen publicerat - Sport