Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Inga sura miner i år – seriesystemet en succé och fyra andra lärdomar från en skojig säsong

Vinnarna var KuPS och spelschemat, den stora förloraren HJK.

Strunta i försäsongsresultat, glöm sommarens transferfönster – och kontinuitet kan löna sig. Där vad Yle Sportens Christoffer Herberts lärt sig om vägen till framgång under en fotbollsligasäsong där de stora vinnarna var KuPS och det nya spelschemat, medan den största förloraren stavades HJK.

Filip Valenčič glömde sina orealistiska drömmar och glänser nu i finländska ligan – i utländska serier är fotboll business, i Finland är laget en familj

Målkungen vill slå sig till ro: "Jag är inte 17 år längre".

Då 16-åriga Filip Valenčič fick sitt första proffskontrakt hemma i Slovenien, drömde han om Champions League-finaler. Orealistiska drömmar, säger FC Inters och hela ligans målkung elva år senare, samtidigt som hans fjärde säsong i Finland går mot sitt slut.

NHL-kolumnen: Varför låter den blåvita backinvasionen vänta på sig? Förtroendet för den nya finländska backgenerationen ökar med snigelfart

Fortfarande svårt för finländska backar att få förtroende.

Vart försvinner alla backar som vi ser spela guld värda roller när Lejonen tar hem stentuffa VM-turneringar? Vart försvinner killarna som galant klarar utmaningen av att spela mot världseliten i sin åldersklass? Ännu är steget till NHL för finländska elitbackar ganska långt.

Leo Komarovs lillebror Oskar jagar NHL-drömmen i Helsingfors IFK – ishockeylivet leker i huvudstaden men vardagen bjuder på överraskningar: ”Jag har hoppat på bussar som åkt åt fel håll”

Oskar Komarov flyttade hemifrån som 15-åring.

Komarov är ett efternamn som förpliktigar i ishockeykretsar. Oskar Komarov har fått leva med att jämföras med storebror, NHL-proffset Leo Komarov, under hela sin ishockeykarriär. Det kommer upp ganska ofta, medger Oskar.

Måttet rågat hos Närpes Kraft – vill att förbundet reagerar efter språkdebacle i juniormatch: ”Får höra hurri-rop nästan varje gång”

Förbundet nekar att domare hotat svenskspråkiga spelare.

Närpes Krafts B-juniorer har spelat en enda match i höst där man inte hört ”hurri” ropas. Därför var matchen mot LeKi, där domaren tolkades ha hotat svenskatalande spelare med utvisningar, den sista droppen. Vi kan inte låta det vara längre, säger lagledaren för Yle Sporten.

Målkalas, vansinnig räddning och avgörande på tilläggstid: HIFK och Kärpät bjöd på underhållning för hela slanten – Petri Kontiola nådde milstolpe då Jokerit förlorade

Frabs Tuohimaa stod för vansinning räddning.

Det blev en underhållande kamp i Tölö under ishockeyligans enda match för dagen. HIFK och Kärpät höll publiken på tårna då hemmalaget till slut var vassare på tilläggstid. Frans Tuohimaa blev ändå snackisen då han fick både hemmapubliken och Kärpäts spelare att tappa hakan i den andra perioden.

Ständig rehab och underhåll är vad som gäller för Stina Nilsson – lårskadan hon drog på sig i januari "kommer aldrig läka ihop"

Emot alla odds knep Nilsson tre medaljer i VM efter skadan.

Stina Nilsson som tog två guld och ett silver i VM i Seefeld fick kämpa hårt för att över huvudtaget kunna delta. Nu berättar hon att hon kommer få kämpa resten av karriären. Under ett träningsläger i Idre berättar Nilsson för nyhetsbyrån TT att lårskadan hon drog på sig i Otepää aldrig kommer läka helt.

Armeniendödaren Fredrik Jensen tog exempel av Zlatan och satte segermålet efter tunga året – förlusten i Bosnien en väckarklocka: ”Om jag skulle få svära så skulle jag svära”

"Bra att man tänjt under åren så man får foten så där högt."

Efter ett mentalt tärande år var Fredrik Jensen tillbaka i Finlands startelva mot Armenien – och blev genast segerskytt. Förlusten i Bosnien gav oss en tankeställare, att kanske det här inte går så lätt som vi tänkt oss, säger Jensen som ser fram emot höstens blåvita julklappar.

Bulgarisk fotboll skakas av rasismskandal i samband med gårdagens kvalmatch mot England – premiärministerns hot fick förbundsbasen att avgå

EM-kvalmatchen fick avbrytas två gånger.

Gårdagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England fick avbrytas två gånger på grund av att publiken inte kunde bete sig. Efter matchen hotade Bulgariens premiärminister Boyko Borisov med att klippa banden till det bulgariska fotbollsförbundet och fick förbundsbasen Borislav Mihaylov att avgå.

Från noll motivation till trefaldig JVM-medaljör – beväringen Anita Korva fick A-landslagsstatus och lockade till sig prisbelönt guldtränare

Året 2019 har varit omvälvande för det stora skidlöftet.

Året 2019 har varit omvälvande för Anita Korva, ett av Finlands största framtidsnamn inom längdskidåkningen. De oväntade JVM-medaljerna efter karriärens tyngsta period följdes av tränarbyte, A-landslagsstatus och militärtjänstgöring. Utgångsläget inför karriärens första världscupsäsong är utmanande – men Korva har en spetsegenskap hon endast delar med Krista Pärmäkoski i Finland.

”Vi kan vinna alla matcher trots att vi inte är så taktiskt drillade” – Ken Sirenius första hela säsong ska föra Dickens unga lag tillbaka upp på tronen

Dickens damer är hittills obesegrade i FM-serien i år.

Dickens damer har haft en så bra start som man kan ha på säsongen. Efter tre matcher har laget samlat full pott och är det enda laget som inte tappat poäng hittills i serien. Allt går alltså precis som planerat för Ken Sirenius och hans adepter. Sirenius första säsong ska leda till guld och om allt går väl, med noll plumpar i protokollet.

“Jag ringde min fru och sa att jag kommer att dö”: Läkarna hade 30 sekunder på sig att rädda Maxmobon Mikael Kock – nu kan han idrotta för första gången i livet

Nu är idrotten en ny hjärtesak – bokstavligen.

För tre år sedan stirrade Mikael Kock döden i vitögat och hans fru fruktade redan det värsta. Men i sista stund skedde ett smärre mirakel. Nu har idrotten blivit en ny hjärtesak – bokstavligen.

Vadslagning

Yle Sporten rekommenderar

Så svetsade Markku Kanerva ihop vännerna till det leende landslaget: "Vi ska inte sitta ensamma på hotellrummet, vi ska trivas tillsammans"

Gruppdynamiken är ett vapen i Finlands jakt på EM-biljett.

De springer för varandra på planen. De skrattar i bastun utanför planen. Fotbollslandslaget har blivit ett modellexempel för gruppdynamik – ett vasst vapen i jakten på en EM-biljett. "Det finns inga idioter i vårt landslag", säger Tim Sparv.

Sportliv

Armétiden hindrade inte gymnasten Emil Soravuo från att nå stora framgångar: “Det gav massor med motivation och jag tänkte att då jag kommer ut härifrån – då lossnar det!”

Disciplin krävs för att kombinera militären med elitidrott.

Då Emil Soravuo, till skillnad från många andra elitidrottare, valde att genomföra sin värnplikt direkt efter gymnasiet, fick han höra många varningens ord. Grenträningen skulle komma att lida, var budskapet. Istället visade Soravuo att det går att kombinera de två – med framgång till och med.

Motvilliga hemvändaren Jac Karlsson saknar livet som handbollsproffs – BK-hjärtat bultar svagt: ”Tyvärr kan jag inte säga att jag har samma iver”

Jac Karlsson kan fortfarande flytta tillbaka utomlands.

Om det inte var för familjen hade Jac Karlsson knappast tackat nej till karriärens lukrativaste kontrakt och återvänt till BK-46. Men han kan fortfarande flytta tillbaka utomlands. I Danmark besvärades familjen av Karlssons stjärnstatus – nu kämpar Jac med anpassningen till en mer anonym tillvaro i Karis.

En blödande tarm stoppar inte ultralöparen Michaela Lindström – hon har motionen som medicin: ”Jag väljer att leva ett så normalt liv som möjligt”

Pargasbon lider av kraftigt växande sjukdomen IBD.

En blodig magsjuka är Finlands följande folksjukdom. Och Michaela Lindström ett levande exempel på att det inte hindrar en aktiv vardag. Läkare har varnat trebarnsmamman från Pargas för att springa – själv ser hon ultralöpningen som ett redskap mot IBD.

Explosionsartad ökning av unga vuxnas nya folksjukdom – orsaken bakom IBD en gåta, men sjuka toppidrottare inger hopp: ”Du behöver inte ge upp dina drömmar”

Finland världens näst värst IBD-utsatta land.

Finland är världens näst värst IBD-utsatta land. De inflammatoriska tarmsjukdomarna sprider sig snabbt och drabbar allt oftare också barn. Men trots okunskap om både bakomliggande orsaker och medicinering, går det att leva ett normalt liv. Det har inte minst flera idrottare bevisat.

”Nog känns det sjukt”: I fjol rasade idrottslivet samman för Camilla Richardsson och föräldrarna fick betala hyran – nu är hon bättre än någonsin

VM-klara rekordlöparen: ”Mycket hinner hända på ett år”.

Förra hösten låg Camilla Richardsson skadad och otröstlig på soffan och plågade sig själv genom att se vännerna löpa i EM. Sedan kom sveket från Finlands olympiska kommitté. I år förväntade hon sig en misslyckad säsong – men mot alla odds är Vasa IS-löparen i rekordform och tävlar i VM. Mest förvånad är hon själv.

Monsterlyftet och kändisskapet förändrade Fredrik Smulters karriär: ”400 kilo är det häftigaste jag gjort, men blev samtidigt början på slutet”

”Jag började göra det här mer för alla andra än mig själv."

Han var den första dopningstestade styrkelyftaren att nå 400 kilogram i bänkpress. Den historiska bedriften gjorde Fredrik Smulter till rikskändis – och tog till slut kål på karriären. Jag började göra det här för alla andra än mig själv, säger han. Nu är tjuren från Malax världsbäst i en helt ny gren.

Hon pausade bara träningen i en månad efter förlossningen – VM-klara Johanna Bäcklund vill visa att det alltid finns tid till träning: ”Vissa pass har jag tänkt shit, hur har jag kunnat göra det här?”

Hinner med två pass innan lunch – så här gör hon det.

Vid lunchtid har Ålandsbördiga Johanna Bäcklund redan hunnit med två löppass. Dessutom har hon gjort frukost, fört barnen till förskolan och jobbat ett par timmar. Den kompromisslösa attityden har fört henne hela vägen till VM i Doha. Hur orkar hon?

När mamma gick bort i cancer växte sig Stella Hagelstams drivkraft starkare än nånsin: “Jag vill göra mamma stolt”

”Jag var helt sönder. Plötsligt fanns bara total tystnad.”

Då Stella Hagelstams mamma, mentor och närmaste arbetskamrat gick bort för två år sen, gick den rutinerade landslagsryttaren sönder. Två år senare, med ett viktigt EM för dörren, är hon i sitt livs form – men nu är tävlingshästen Julia skadad.

Kom till Finland utan hopp om framtiden – livet började på nytt när Nourdeen Toure steg in i boxningssalen: ”Människor dömer dig inte utifrån din hudfärg, utan din attityd”

”Jag vet inte var jag skulle vara utan boxningen.”

Han hade redan tappat hoppet, men ett spontanbesök i boxningssalen förändrade allting. Idrotten gav honom vänner, en karriär, ett hem – och en framtid. Se Nourdeen Toures otroliga resa i Sportliv.

För fyra år sen orkade hon inte ens gå upp för trappan, nu står det finländska rekordet i Annimari Kortes namn: "Jag vill bevisa att folk har fel"

Från svår sjukdom till rekordform. Hur gick det till?

Häcklöparen Annimari Korte är juniorstjärnan som på grund av otaliga skador och sjukdomar gav upp sin dröm och höll på att förlora livsgnistan. Nu är hon tillbaka – med besked. Det nya finländska rekordet på damernas korta häck lyder 12,72.

”Om vi tar oss till EM springer jag naken på torget” – nu eller aldrig: Tim Sparvs sista chans

Den stora frågan: Hur ska vi minnas landslagskaptenen?

Tick, tack. Klockan går för Tim Sparv. Premier League-amibitionerna slocknade för länge sedan, nu lever bara EM-drömmen kvar. Det är dags att besvara två frågor: Ska Finland hålla för trycket – och hur ska vi minnas landslagskaptenen?

Den bästa i supertrion brändes ut som junior, men nu är konståkaren Jenni Saarinen tillbaka på topp: “Jag ser fram emot att utmana Viveca och Emmi i vinter”

Självförtroendet och trippelhoppen är tillbaka.

Vid nyss fyllda sexton nådde Jenni Saarinen bristningsgränsen. Pressen var enorm, träningsbelastningen för hög och skolarbetet halkade efter. Hon kände att hon inte längre hade kontroll över sitt eget liv. I dag, fyra år senare, är det hon som bestämmer.

När Paula blev Alexander: ”Jag kunde vara död utan bobollen” – gick igenom helvetet för idrotten

Valet: Att vara elitidrottare – eller vara sig själv?

Vill jag vara elitidrottare eller vill jag vara mig själv? En könskorrigering och proffsidrott går inte ihop. Därför tvingades den femfaldiga bobollsmästaren Alexander Saloranta till ett svårt val – och han lyssnade till slut på sitt hjärta.

Följ oss på sociala medier

Nyligen publicerat - Sport