Hoppa till huvudinnehåll

Julen med Strömsö – nytt program på Arenan redan kl. 00.01 på lördag

Gör en smakrik matresa i ditt eget kök – servera etiopisk injera med kyckling- eller linsgryta

Vardagsmat med exotisk touch.

Mångfald i köket kan ge helt nya smakupplevelser. Injera är egentligen en plätt som är gjord på en smet som fått surna i några dagar. Här kör vi med ett förenklat recept på smeten som du rör ihop lika snabbt som en vanlig plättsmet.

Strömsö presenterar årets ätbara julklapp – fransk kryddkaka med blåbärs- och vitchokladmarmelad

En matgåva som är hållbar på flera sätt.

Vad ger man åt någon som har allt? God mat är alltid ett bra och uppskattat alternativ. Den här kakan håller minst i någon vecka, blåbärsmarmeladen med vitchoklad har ännu längre hållbarhet. En hemgjord julklapp är årets julklapp varenda år!

Snart är det jul

Kransar, kransar, kransar

Gör dina egna julkort

Julpynt att göra själv

Gott på julbordet

Hitta konstnären i dig – måla med Camilla

Lappa och laga

Strömsös bästa lappa och laga - här får du alla tips

Allt från att stoppa strumpor till att sy en läderväska.

Vill du minska på textilavfallsberget, spara naturen och en slant i plånboken - då lönar det sig att reparera, lappa och laga. Strömsö ger de bästa tipsen på hur du återanvänder dina gamla kläder och textiler och gör dem till något helt nytt eller användbara igen.

Lappa och laga dina kläder och spara både pengar och naturresurser, det går snabbt och lätt med Lees tips

Trenden är att synliggöra det lappade och lagade.

Trenden nu är att synliggöra det lappade och lagade. Idag är det inne att visa att man tar avstånd från slit och släng och väljer att reparera sina saker för miljöns skull i stället.

Makramé – en knut i taget

Gör en egen blomampel i makramé

Knyt en ampel och häng upp din blomma i fönstret!

Utförlig beskrivning på hur du knyter en egen ampel för en växt. Knutarna kan varieras som du vill. Videolänkar till alla knutar du behöver finns, så även nybörjare kan lära sig!

Rödbetan är Årets Grönsak

Mer än bara potatis...

Kvällarna mörknar

Snygga reflexer för armar och ben

Den lilla detaljen som kan rädda liv.

Så här kan du själv göra egna reflexer som matchar dina ytterkläder. Dekorera med spets och reflexen blir som ett smycke.

Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept

Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.

Väv en halsduk där varpen skiftar färg

Niina Hiltunen delar med sig av ett speciellt vävmönster

Niina Hiltunen har designat och vävt halsdukar inspirerad av mönster i Ashfords The Wheel-tidning nr 29. Med tillstånd av dem har vi översatt mönstret så att alla kan lära sig väva med varptrådar som skiftar i färg.

Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

Så tar du tillvara vitkål och kålrot

Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

Sy trosor – de går att sy med sicksacksöm på vilken symaskin som helst

Underkläder till hela familjen för en billig peng.

Lee visar tips och trix hur du enkelt kan sy trosor själv till liten och stor. Materialkostnaden kan dessutom hållas på extremt låg nivå. Återanvänd tygrester från andra projekt eller använd tyg från kläder du inte längre använder.

Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

Recept på allt från deodorant till shampo.

Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö