Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Strömsö i Sameland

Huvudinnehåll

Alexandra fotograferar växter i Jokkmokk

Fjällträdgården i Jokkmokk

I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

Skoltsamisk påsk i Nellim

Det finns många sätt att fira påsk i det här landet. Ett sätt är att delta i skoltsamiskt påskfirande i Nellim.

Samiska näbbskor

Heini Wesslin är en återflyttande skoltsame. Hon är uppväxt i Utsjoki men har nu som ung vuxen flyttat till sina fäders rötter till den skoltsamiska orten Sevettijärvi.

Ädelstenar i Lappland

Ju längre jag kör in i Ivalos ödemark desto mer förvånad blir jag. Jag är på väg till Mobergin oja, ett guldgrävarställe i Lappland, för att leta efter finska ädelstenar.

Samiska örter

Läkeväxter och ätliga växter.

Samisk joik

Jag blev förvånad då jag letade efter någon att göra ett inslag om samisk joik med. Mina förväntningar var att jag kanske bara skulle hitta äldre samer som visste något om joik.

Samisk trumma

Elli-Maaret Helander hade sina trummor på utställning i samernas museum och kulturcentrum SIIDA i Enare för ett par år sedan och blev då kallad Trummornas moder. Namnet har hon antagligen fått för att hon har återupptagit traditionen att tillverka trummor enligt gammal samisk modell.

Samiskt mode

Den samiska kolten är inget museiföremål. Det lärde jag mig då jag hälsade på den samiska modeskaparen Anna-Stina Svakko i Porjus, Sverige.

Samiskt rotarmband med fiskpärlor

Om det finns nånting som är långt från konsumtionsfest och slit och slängkultur så är det samiskt hantverk. Matleena Fofonoff är skoltsame och bor i Sevettijärvi.

Samiska silversmycken

Det samiska Lappland känns som hantverkarnas samarkand. Går man in i hantverksboden Duodji finns allt från knivar till skinnskor och smycken.

Välkommen till Sápmi

Strömsö i Sameland.