Hoppa till huvudinnehåll

Nyligen publicerat - Strömsös trädgård

 • Pyssla om dina krukväxter inför vintern

  Skötsel av krukväxter inför vintern.

  Långa och mörka vintrar är en riktig utmaning för krukväxterna. Lite ljus och korta dagar i kombination med varm och torr inomhusluft gör att växterna lätt blir stressade och inte mår så bra. En omgång såpa och vatten, samt lite putsning gör susen.

 • Odla i lastpall

  Det finns alltid en plats för en lastpallsodling.

  En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.

 • Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

  En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

  En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

 • Inred din veranda med stil

  Owe och Camilla inreder Strömsös veranda

  Strömsös veranda är bygd kring förra sekelskiftet. Vi ville ta vara på känslan och inreda med möbler och blommor som stilmässigt och tidsmässigt passar in.

 • Alexandras näringsguide

  Kort om det viktigaste kroppen behöver.

  Alexandra skriver kortfattat om vitaminer, mineraler och antioxidanter - om det viktigaste som våra kroppar behöver.

 • Odla kompakt - samplantera minigrönsaker i krukor på hjul

  Sätt dina krukor på hjul för att lätt kunna flytta dem.

  Vårt trädgårdshus på Strömsö har flera olika funktioner. Dels vill vi odla både nytto- och prydnadsväxter men också skapa en plats för arbete och avkoppling. Trädgårdshusets arkitektur med vägg mot norr och glas mot söder ger ypperliga förutsättningar för olika funktioner i ett och samma utrymme.

 • Bjud in insekterna och ge din trädgård det allra bästa

  Insekterna är livsviktiga för trädgården.

  Välkomna våra livsviktiga små vänner insekterna och ge utrymme åt dem i din trädgård. Var inte så noga med städningen utan skapa oaser med lite ovårdad växtlighet, nässlor, ris och gamla stubbar. Anlägg en äng som drar till sig pollinerare eller bygg bon åt fjärilar och humlor, men framförallt – glöm alla kemikalier!

 • En välkomnande entré - många krukor i en färgglad helhet

  Odla i krukor är lätt.

  Det första intrycket är alltid det viktigaste, det gäller både då man träffar nya människor men också då man besöker en trädgård första gången. En inbjudande entré som speglar trädgården och väcker lusten att upptäcka resten är något att sträva efter.

 • Gamla bildäck blir vackra krukor

  Utnötta däck kan användas som odlingskärl.

  Gamla bildäck är ypperliga som odlingskärl både för prydnadsväxter och nyttoväxter. Om man åtgärdar dem en aning börjar de se ut som blommor i trädgården.

 • Tjälen bjussar på gratis arbetskraft i trädgården

  Den gör inte hela jobbet men hjälper till.

  Tjälen rör om och vänder på jorden. För en trädgårdsodlare är det här en fördel eftersom trädgårdsmyllan ändå ska vändas på vårarna. Låt vara att den inte gör hela jobbet, men det är en hjälp på vägen.

 • Squash, pumpa och gurka är lättodlade i vårt nordiska klimat

  Goda grönsaker som mättar bra.

  I slutet av sommaren står man där med enorma mängder zucchini och pumpor som tycks ha tagit över hela trädgården. Då är det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång att lägga in, frysa ner och fylla förråden.

 • Förläng odlingssäsongen med en värmande kompost

  Komposten ger näring och värme till din odling.

  Varmbädd är ett utmärkt sätt att tidigarelägga odlingsstarten i vårt kalla nordiska klimat. Bygger du den i form av ett nyckelhål får du en praktisk kompost i mitten som förser odlingsbädden med näring och värme under hela säsongen.