Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Tandläkarköerna mycket långa i huvudstadsregionen – Helsingfors har 8000 patienter som väntar

Köerna till den icke brådskande tandvården inom huvudstadsregionen är exceptionellt långa för tillfället. Speciellt illa är det i Helsingfors där man kan få vänta upp till nio månader på vård. Nästan 8000 personer är i kö i huvudstaden.

En sak som gör läget värre är att det råder personalbrist också på den privata sidan vilket försvårar möjligheterna att köpa in tjänster.

I övriga delar av landet får 80 procent av finländarna vård inom tre månader.

Läget är besvärligt även i regionens andra stora städer. Esbo och Vanda har också fått lappa sin vårdskuld från coronapandemin genom att anlita den privata sektorn.

En mun med lätt gula tänder undersöks

Kön till tandvård i Sjundeå ska kortas ner - kommunen betalar mera för extraknäck

Coronaläget har lett till köer till tandläkare i Sjundeå.

Marita Walk tillsammans med sina hundar Loppan och Venla

Tongåvan förenar över havet

Marita Walk i Dalsbruk är en aktiv tongåvehälsare.

Bild: YLE/Rolf Granqvist

Ingåförslag: Köp tandvården utifrån

Ingå har svårt att få den kommunala tandläkarservicen i ordning. Kommunen borde därför köpa hela munhälsovården utifrån. Det är grundtrygghetschefens förslag till nämnden på torsdag (29.8).

Tandvården i Ingå krånglar ännu

Ingå kommun saknar fortfarande en tandskötare och en tandhygienist. Personalbristen påverkar telefonservicen och tidsbeställningen. Trycket på servicen väntas stiga då skolorna inleds och semestertiden tar slut.

Bild: YLE/Rolf Granqvist

Tandläkare får astma av plastplomber

Akrylångorna i plastblomber gör att allt fler tandläkare och tandskötare får allergi. Finlands Tandläkarförbund känner till flera fall där tandläkare drabbats. Exem på händer är ändå det vanligaste symptomet.

Ingå hälsocentral

Ingå har bemannat social- och hälsovården

Ingå har lyckats väl med att rekrytera personal inom social- och hälsovården från årsskiftet, då vårdsamarbetet Lost med Sjundeå och Lojo upphör.

Tandvård

Tandläkarna jobbar för högtryck - köerna är borta

De kommunala tandläkarna i Borgå har jobbat bort köerna till tandgranskning. Ännu i fjol den här tiden fanns 1600 borgåbor i kön, men nu får de flesta en tid inom 3-4 månader.