Senaste artiklar
Kränkt för att han talade ryska
I Finland bor det över 70 000 ryskspråkiga personer. Raseborgaren Sergei Trofimov är en av dem som fått utstå vardagsrasism på grund av sitt ursprung.
Kritiken haglar över Tyska holmens bro i Dalsbruk
Tyska holmens bro i Dalsbruk är farlig att använda. Det anser Fri samverkan-politikern och Dalsbruksbon Martti Murto som tycker att kommunen ska ta ansvar för bron trots att bron inte är kommunens.
Hjärtkirurgen Kari Teittinen återvänder inte till Vasa
Hjärtkirurgen Kari Teittinen kommer inte att återvända till Vasa centralsjukhus. Det finns för många olösta frågor vid sjukhuset och han vill avsluta det han påbörjat i Israel.
Skolelever från Ilmola lär närpeseleverna finska
Låter det trovärdigt om vi påstår att orterna Närpes och Ilmola har språket som gemensam nämnare? Så är det i alla fall, för bägge är lika enspråkiga - Närpes svensk och Ilmola finsk. Det betyder Närpesungdomarna och Ilmolaungdomarna har lika små möjligheter att i hemknutarna utsätta sig för det andra inhemska.
Kronoby enda kommunen som saknar nattpatrull
Kronoby är den enda kommun i svenska Österbotten som helt saknar nattpatruller. Det innebär att äldre som bor hemma eller på ett boende utan nattpersonal kan vara helt ensamma tio timmar i sträck. Beslutsfattarna säger att kommunen är så stor att det är ekonomiskt ohållbart att starta en nattpatrull.
Alla borde ha en egen eldstad
Dagens energikrav på hus går inte i hop med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Det konstaterar konsthistoriker Lars Sjöberg från Sverige. Han föreläser på måndagen i ett seminarium om energi och gamla hus på Stundars som bland annat Peter Båsk är med och ordnar.
Institutionsvården måste minska
Alltför många finländare i över 75 års ålder bor på institutioner. Antalet borde i stort sett halveras.
Växande Gerby vill inte mista sin hälsostation
I Gerby i Vasa är man bestörta över överläkare Markku Sirviös tankar om att Vasa kunde klara sig med en enda hälsostation. I Gerby-Västervik området bor det över 10 000 människor och stadsdelen växer hela tiden. Egen hälsostation ses som en nödvändighet bland de gerbybor vi talat med.
Lång kö till serviceboende i Kristinestad
Äldreomsorgen i Kristinestad är i ett skriande behov av mera vårdplatser. Omkring 30 äldre personer som just nu bor hemma skulle behöva plats på ett vårdhem.
Sista ordet inte sagt om biobränsledepån i Tölby
Sista ordet är inte sagt ännu om Vaskiluodon Voimas biobränsledepå i Tölby i Korsholm. Kraftverksbolaget fick back på sitt miljötillstånd för depån strax före jul, men företaget kommer att gå vidare med planen. Nu kommer man antingen att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen eller komma med tilläggsutredningar.
Brandsäkerheten på hushållens ansvar
De som bor i egnahemshus och parhus i verksamhetsområdet för Österbottens räddningsverk ska i framtiden sköta brandsynen själva via blanketter som räddningsverket skickar ut. Systemet är redan i bruk på andra håll i landet. Större byggnader som höghus och industribyggnader är fortfarande på räddningsverkets bord.
Unga fotografer ställer ut i Kimito
Fjortonåringarna Peppi Wilson och Lisa Holmén har sammanställt fotoutställningen Carpe Diem. Utställningen pågår till slutet av november i Villa Lande.
Elva år lång tvist blev polissak
Fågelskjutningen på Norrby gård i Snappertuna har irriterat och oroat grannarna i många år. Flera av grannarna har upprörts över att jakten inte följer gängse jaktregler. Polisen har varit inkopplad i flera repriser.
Invandrarna trivs på Åland
Åland har flest inflyttare i landet. Drygt tolv procent av invånarna har utländsk härkomst. Det kan jämföras med fem procent för Finlands befolkning som helhet. Många av de inflyttade på Åland kommer från Sverige. Efter utvidgningen av EU har ändå antalet invånare från länder utanför Norden ökat kraftigt.
Evgenia bor bra men saknar finländska vänner
Det var jobbet som lockade Evgenia Kiseleva att lämna St Petersburg och slå sig ner i Vasa för drygt ett år sedan. För henne gällde det att byta till en helt ny kultur och ett helt nytt språk.
Erdoğan vill förbjuda gemensamma studenthem för kvinnor och män
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan anser att kvinnliga och manliga studenter inte borde få bo i samma byggnad. De sekulära kretsarna är upprörda över utspelet
Anhöriga blir allt viktigare i hemvården
Enligt prognoser har Vasa år 2017 5 700 invånare som är har fyllt 75 år. Meningen är att merparten av dem bor hemma med hjälp av anhöriga och regelbundna besök av hemvårdare. Christina Sandqvists föräldrar som är över 90 år gamla bor hemma och mamman sköter pappan dygnet runt. Men utan Sandqvists syster skulle de inte klara sig hemma.
Karleby uppmanar de anställda att cykla
Karleby stad hoppas att personalen allt oftare ska gå eller cykla till jobbet. Stadens anställda har fått en enkät där de ska berätta hur de tar sig till jobbet. Förhoppningen är att fler ska välja bort bilen.
Viktbegränsningar sätter stopp för broplaner
Ytterholmborna vill bygga en bro till Kirjais. De nya viktbegränsningarna på vägarna sätter nu stopp för planerna då kravet är att bron ska hålla för 76 ton.
Landskapsstyrelsen ryter till om skärgårdsstöd
Egentliga Finlands förbund är orolig över att vissa skärgårdsområden blir utan EU-stöd. Det är fråga om skärgårdsdelkommuner som inte längre skulle räknas som skärgård, bland annat Angelniemi i Salo och Harvarö i S:t Karins.
På nätet är man Lovisabo för evigt
Nuvarande och före detta Lovisabor har fått en samlingsplats på nätet. Den privata facebookgruppen har samlat över 500 medlemmar, som delar med sig gamla och nya bilder, minnen och information om staden.
Ny bok om Öbylandets historia
Carita Sundell har skrivit om Öbylandet norr om Hangö udd. Fotografier och fakta beskriver halvön från födelse till nutid.
Sprängämne och svavelhaltig malm orsakade olycksrisken i Laukas
Risken för en storolycka var överhängande vid sprängämnesfabriken i Vihtavuori i Laukas förra veckan, säger myndigheterna. Avfallscontainern vid fabriken hettades sannolikt upp av att sprängämnet och svavelhaltig malm reagerade med varandra.
Ingå: Vanda kör över oss
Ingå vill inte ha en båtmarina på Orslandet. Vanda stad har fått lov av Södra Finlands regionförvaltningsverk att bygga en brygga för nästan 100 båtar på Bjurs friluftsområde.
Kristinestad öppnar portarna
I helgen går för femte gången evenemanget Öppna portar av stapeln i Kristinestad. 49 privatpersoner öppnar upp sina gårdar för besökare från när och fjärran. Dessutom ordnas också ett nordiskt Cittaslowseminarium.
Willman köper hus i Solf - själv ska han bo i Vexala
Nykarlebys stadsdirektör Gösta Willman och hans fru Ann-Mari Audas-Willman har köpt hus i Solf i Korsholm. Willman säger att han kommer att bo på sommarstugan i Vexala.
Inkomstklyftorna mellan stadsdelar i Esbo har minskat
Under 2000-talet har inkomstskillnaderna mellan olika stadsdelar i Esbo minskat. Det här visar Yle Huvudstadsregionens utredning. Den högsta medelinkomsten har de som bor i Gäddvik-Westend-området.
Europarådet: Romerna får resa till våra knutar
Europarådets generalsekreterare Torbjørn Jagland är bekymrad att myndigheterna är så ovilliga att hjälpa romska tiggare. Jagland, som är på två dagars besök i Finland, oroar sig för hur romerna behandlas i andra EU-länder, också här i Finland.
Rekordmånga arbetslösa i Spanien
Arbetslösheten i Spanien nådde 27,2 procent under åretts första kvartal. I landet bor nu över 6 miljoner arbetslösa.
Konstnärsliv i Helsingfors: vardagslyx och kreativt sparande
Konstnären och serietecknaren Nina Albrecht kan pusta ut. Nyligen beviljades hon ett stipendium som innebär att ekonomin är tryggad för ett år framöver. Men hur bygger man upp sitt liv stötvis?
Sömnlös natt för Marina Swed-Roddis
Sandlass har än så länge räddat Marina Swed-Roddis hus i Lappfjärd från översvämning. Men natten har varit sömnlös på grund av oro och sprängning av isproppar.
Letandet efter den försvunna mannen fortsätter på Brändö
Gerby och Västervik är genomsökt. Nu koncentreras letandet till Brändö.
Fler frivilliga behövs i efterspaningarna efter den försvunna mannen i Vasa
Fyrtiofem frivillga deltog på söndagsmorgonen i efterspaningarna efter försvunna Pentti Lampinen i Vasa. Fler frivilliga behövs.
Bygga - och bo mässa i Åbo
I Åbo pågår som bäst den årliga bygga och bo-mässan.
Nya boendeformer för utvecklingsstörda
Personer med utvecklingsstörning ska inte längre tvingas bo på anstalt eller i gruppboende. Enligt ett principbeslut från regeringen ska alla ha rätt att bo i eget hem senast år 2020. Men redan nu finns det boendeformer som uppfyller de nya kraven.
Kotka kan bli tvåspråkigt
Enligt ett förslag till ändring av språklagen kommer ingen tvåspråkig kommun i framtiden kunna bli enspråkig.