Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Alla bibliotek i Åbo är stängda på tisdag

Biblioteken i Åbo är stängda på tisdag på grund av att biblioteken genomför en programuppdatering.

På tisdagen går det alltså varken att låna eller returnera böcker och bibliotekets bilar kör inte heller. Man kan inte heller logga in på Vaski-bibliotekens webbplats.

Målet är att biblioteken och webbplatsen ska normalt igen på onsdag klockan 12, men det kan ännu förekomma störningar i systemet.

Vuxenböckerna i Ingås nya bibliotek finns där fullmäktige tidigare samlades i kommungården.

Distansarbetare ska kunna jobba i biblioteket i Ingå

Alla gillar inte att jobba på distans i kommungården.

Kassan Jenny Liman vid K-supermarketbutiken i Östermalm i Borgå

Åsikterna om självbetjäningskassor går isär i Borgå

Många kunder vill ändå hellre ha personlig kassabetjäning.

ingång till Liljendal bibliotek

Biblioteket i Liljendal blir meröppet

Låna böcker också då personalen inte är på plats.

Böcker i hylla

Pyttis bibliotek hålls öppet för alla

Det blir ingen åldersgräns på 16 på biblioteket.

Biblioteksfunktionär Karita Lindgård

Glesbygdsbibban behövs fortfarande

Närbiblioteken ute på landsbygden kämpar för sin överlevnad när kommunerna sparar. För ett år sedan räddades det lilla biblioteket i Bromarv från nedläggning och fick tre år till. Framtiden är ändå osäker för Bromarv och många andra glesbygdsbibliotek.

apoteket i lovisa

Apotekskunder i Lovisa får ge sig till tåls

Apoteket i Lovisa planerar förbättringar, men de kan genomföras tidigast 2016. Nu funderar man på lösningar och förbättringar som går att göra i det skyddade huset vid torghörnet.

barnavdelningen på stadsbiblioteket i Åbo

Åbo får fler självbetjäningsbibliotek

En allt större del av servicen på bibliotek i Åbo ska skötas av kunderna själva. Det här är en av de sparåtgärder som kultursektorn i staden tvingas ta till.

Böcker i bokhyllor

Låna böcker på egen hand

I framtiden kan du läsa tidningar, låna böcker och använda dator alldeles på egen hand i biblioteket. I Gammelbacka bibliotek i Borgå planeras utrymmen som fungerar med självbetjäning utanför öppethållningstiderna.

Vasa stadsbibliotek

Obemannade bibliotek är framtidens melodi

Vasa bibliotek får stöd för att skapa bibliotek utan personal. Stadsbiblioteket får totalt mer än 100 000 euro för olika projekt i år.

Obemannade bibliotek framtidens melodi

Det första biblioteket i Åbo med självbetjäning togs i bruk under förra veckan. Invånarna i Hammarbacka kan besöka biblioteket varje vardag även då personalen inte är på plats.

Ingå bibliotek

Ja till automatbibba i Ingå

Bildningsnämnden i Ingå vill att det nya biblioteket ska hålla öppet också utan personal då det slår upp sina dörrar i höst. Trots att de exakta kostnaderna inte ännu är klara för ett system med självbetjäning sa nämnden på onsdagen (26.2) ja till planerna.

Lässoffa.

Biblioteket invånarrum, ingen automat

Låt biblioteken fungera som en demokratisk mötesplats för färdigheter och åsikter, det föreslår kulturnämndens ordförande i Raseborg. Böckerna borde marknadsföras bättre, poängterar läseinspiratör som inte tror på självbetjäning.

Självbetjäningskassor i matbutiker blir vanligare

Det är troligt att kassor där kunden själv registrerar sina inköp och sköter betalprocessen kommer att bli allt vanligare inom en nära framtid.

Krav på strängare kontroll av solarier

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott vill förbjuda solarier med självbetjäning i framtiden. På det här sättet vill man försöka förhindra att speciellt barn och unga utsätts för skadlig UV-strålning. Utskottet gav sitt betänkande i dag.