Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En medlem i den litauiska skarpskytterörelsen deltar i en övning på ett skjutområde.

Litauen återinför allmän värnplikt

Litauen tänker återinföra allmän värnplikt på grund av oro över Rysslands militärövningar nära de Baltiska länderna. Litauen, som hör till Nato, avskaffade allmän värnplikt år 2008 och gick in för en yrkesarmé.

Olavi Jantunen

Allmän värnplikt eller yrkesarmé? Rösta här!

Brigadkommendör Olavi Jantunen är kritisk till medborgarinitiativet som vill avskaffa värnplikten. En yrkesarmé blir mycket dyrare, säger han. Andra hävdar att det värnplikten är dyr för samhället när beväringarna börjar jobba senare. Vad tycker du?

Den frivillige soldaten sover gott

I Österrike röstade folket för några dagar sedan för en fortsättning för den allmänna värnplikten trots att förespråkarna för en yrkesarmé verkligen lobbade för sin sak. Kanske hade många österrikare inför omröstningen följt med vad som händer i grannlandet Tyskland, där värnplikten avskaffades för snart två år sedan. Det har lett till att det tyska försvaret Bundeswehr har fått ty sig till reklamkampanjer och PR-jippon för att locka rekryter. Johnny Sjöbloms kolumn från Nürnberg.

Reklamskylt i folomröstningen

Österrikarna valde värnplikten

Österrikes försvar kommer fortsättningsvis att bygga på allmän värnplikt. Det blev klart på söndag kväll efter att österrikarna hade folkomröstat om saken. Johnny Sjöblom rapporterar!

Österrikarna för allmän värnplikt

De första resultaten från folkomröstningen i Österrike visar att österrikarna med klar marginal har röstat för att bevara allmän värnplikt. Omkring 60 procent röstade för allmän värnplikt i stället för att gå in för ett system med yrkesarmé.

Österrike: Värnplikt eller yrkesarmé?

Österrikarna tar i dag ställning till värnplikten i en folkomröstning. Frågan är om landet ska bevara den eller införa en yrkesarmé. Det handlar om den första folkomröstningen någonsin i Österrike.

En skylt där det står Nylands Brigad, i bakgrunden en tegelbyggnade på Dragsviksområdet i Ekenäs.

Varannan finländare vill stänga Dragsvik

Varannan finländare anser att det inte behövs något separat svenskspråkigt truppförband, skriver Hufvudstadsbladet. Enligt en enkät som tidningen har låtit göra anser däremot 36 procent att Finland ska ha ett svenskt förband.