Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

ylva perera

Ylva Perera: Så många #metoo, så många slutna ögon

Det sker en kamp och den sker också här, i Svenskfinland.

johanna holmström

Johanna Holmström: Hon hette Minna Canth – inte Minna Can’t

Upplever vi en feministisk tillbakagång just nu?

Replotbron i Korsholm.

Två års nådatid i Korsholms ekonomi

Bokslutet 2017 måste visa ett ackumulerat överskott.

Äldre person i rullstol.

Samarbetsförhandlingar med Mjölbolstapersonal

En flytt minskar stadens behov av personal.

Handskakning.

Fusioner i yrkesutbildningen i Svenskfinland

Den svenska yrkesutbildningens utredningsman Ole Norrback föreslår långtgående fusioner mellan yrkesskolorna i Svenskfinland för att säkra resurserna och göra utbildningen mer flexibel.

Hälsocentralerna i Korsholm utreds

Korsholmarna blir fler och det är inte aktuellt att stänga någon hälsovårdscentral. Det är ett av budskapen från den arbetsgrupp som ser över hvc-nätet i kommunen. En total centralisering med service enbart i Smedsby är inte trolig, även om ekonomin väntas vara en utmaning.

Risto Räppääjä ja liukas Lennart, Samuel Shipway, Sanni Paatso, Vesa Vierikko

Slappare Risto Rappare

Ibland borde man lita på ordspråken ”tredje gången gillt” och ”alla goda ting är tre”. Den fjärde filmen om rappande Risto gör en nämligen arg. Vart försvann barnen i denna barnfilm?

Barn leker på en dagisgård.

Serviceutbudet i Korsholm granskas

Korsholms hela serviceutbud skall ses över. Vårdnämnden i Korsholm har utsett en arbetsgrupp som går igenom bland annat kostnaderna.

Två avlånga vita flaggor med röd text: Kårkulla, vajar i en flaggstång en solig dag med moln.

Österbottniskt missnöje med Kårkulla samkommun

Kårkullas prishöjning är oacceptabel. I Jakobstadsregionen ökar kostnaderna med 600.000 euro nästa år, i Vasa med cirka 1 miljon euro. Nu höjs österbottniska röster för en justering av prisnivån.

Patrick Ladru

Finlands fotbollsskola är för slapp

Under helgen fick fotbollstränare i Österbotten ta del av holländska toppklubben Ajax träningsfilosofi. Bröderna Patrick och Dennis Ladru, som reser runt världen och lär ut filosofin, konstaterade att fotbollen i Finland helt saknar struktur. Fotbollsskolan stampar på stället.

Korsholms ämbetshus i Smedsby.

Nya tjänster i Korsholm inte ett sätt att värja sig mot fusion

Mikael Gädda valdes till ny vårddirektör i Korsholm på onsdag kväll. Det är en av tre nygamla tjänster som nyligen skapats i Korsholm. Att tjänsterna skulle vara ett sätt att värja sig mot eventuella kommunfusioner förnekar ändå politikerna.

Åldringsvård

Äldreomsorgen i Vasa ska förbättras

På måndagen träffades Regionförvaltningsverket och Vasa stad för att diskutera hur äldreomsorgen ska förbättras. Det var i januari som sju vårdhem i Vasa prickades av Regionförvaltningsverket. Nu ska Vasa förnya äldreomsorgen.

Blandade kommentarer till den planerade social- och hälsovårdsreformen

Framtidens social- och hälsovård diskuterades av österbottniska beslutsfattare i Vasa på torsdagen. På plats var också den regionala utredningsgruppen för västra Finland.

"Länsi-Uusimaa fick skriva om Sjundeåpolitikers privatliv"

Tidningen Länsi-Uusimaa bröt inte mot god journalistisk sed när den skrev om Sjundeåpolitikern Elisa Calins förestående förlossning i samband med kommunfusionsprocessen, anser Opinionsnämnden för massmedier.

Äldre person i rullstol.

Tips ledde till att Vasa stad prickas

Sju av Vasa stads servicehem för äldre prickas i en granskning gjord av Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland. Det var efter ett tips som Regionförvaltningsverket inledde sin granskning.

Många frågor kring metropolområdet

Det finns fortfarande många frågetecken angående framtidens metropolområde. Det vet också utredningspersonerna som idag presenterade tre modeller, i en mellanrapport, som nu är klara för kommunbehandling.

Experter: Pensionssystemet behöver utvecklas

Det finländska pensionssystemet är i bra skick, men behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, konstaterar internationella experter som har gjort en utvärdering på begäran av Pensionsskyddscentralen. Experterna efterlyser högre pensionsålder och bättre avkastning på pensionsfonderna.

Porten till Kyrkslätt när det hördes till Ryssland

Efter Porkalaparentesen

Gränsbommen lyftes till Porkala 1956