Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Grand Place i Bryssel

Rektor: "Alla skolor som har studieresor inbokade tänker noggrannare på säkerheten"

Studieresornas säkerhet diskuteras efter attacken i Bryssel.

Ett pariserhjul på en sandstrand.

Språkresa - ett lärorikt äventyr?

Språkresor har blivit mer och mer populära under de senaste åren bland ungdomar. Det är nästan alltid någon inom en tonårings vänkrets, som varit eller skall åka på en språkresa. Men åker man iväg på språkresa för att faktiskt lära sig språket?

Årskurs 2 i Korsholms gymnasium framför slottet i Schwerin

Studieresor minst lika viktiga som skolbänken

Det finns många olika sätt att lära sig på. Vi lär oss inte bara genom att sitta i skolbänken eller läsa böcker, utan också genom att se nya platser och få nya erfarenheter. Därför är studieresor en viktig och lärorik del av skolgången.

Bästa och tyngsta resan

Tung resa i Balkankrigets spår

Cecilia har, trots ett genuint intresse för historia, aldrig hört talas om krigen på Balkan. Genom en gemensam studieresa i krigets fotspår med Lärkans gymnasium och Ekenäs gymnasium får hon uppleva sin bästa och tyngsta resa.

På besök i Paris

"Efter att i ungefär ett år ha samlat ihop pengar fick vi äntligen se resultatet av våra mödor. Målet med resan var inte bara att se de sevärdheter vi läst om, utan också att använda den franska vi lärt oss, och uppleva en del av den franska kulturen."

Teori i praktiken

För min del skulle det gärna få varvas mer praktik och teori i gymnasiet. Då kunde man som studerande kanske redan under gymnasietiden komma underfund med vad man verkligen vill satsa på inför framtiden.

Fattiga men lyckliga

Jag har varit medveten om de förekommande kulturskillnaderna, men att åka till Kenya och uppleva dem själv var något helt annat, skriver Lydia Edman från Topeliusgymnasiet i Nykarleby.

Studieresor - bästa läromedlet

Många skolor erbjuder sina elever olika former av studieresor. Det kan vara frågan om en bussresa till grannstaden eller en flygtur utomlands. Resorna har varierande syften och baserar sig som oftast på ett ämne i skolan. Något som alla resor har gemensamt är möjligheten för studerandena att andas in ny kultur, komma i kontakt med andra bakgrunder och skaffa nya vänner.

Vindkraftsparken i Molpe i Korsnäs.

Bättre information till markägarena vid planering av vindkraft

För att ett vindkraftsprojekt ska lyckas är det viktigt hur de lokala markägarna bemöts. En uppförandekod ger exempel på vad man ska tänka på i kommunikationen med dem.

Två av tre kaverin, Sauli Saarnisto och Heikki Huotari

Glass i lagom lass

Tre glassglada vänner bestämde sig för att testa på någonting nytt. Efter en del förarbete och studieresor till gelatons hemland Italien verkar nu en alldeles äkta liten glassfabrik i Gårdsbacka.

Slaguggla i träd

Fågelskådare på uggleexkursion

Ugglorna rör på sig och det är goda chanser att se och kanske även se ugglor. Den här veckan ordnar österbottniska naturföreningar och -klubbar exkursioner i uggleskogarna.