Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

händer

"Alla har rätt till en värdig död"

Vården i slutskedet av livet lider av många stora brister. Det här är slutsatsen i en rapport som Finlands sjukvårdarförbund har gjort. Beslutsfattarna är överens om att alla har rätt till en värdig död. Ändå finns det fortfarande för lite resurser och kunnande. Se videoklipp!

Rektor Anne Levonen och abiturient Johanna Mäkinen

Upp till bevis för abiturienterna

Vårens studentskrivningar börjar i dag med provet i modersmål. Det är inte bara abiturienterna som är nervösa: Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen säger att det är pirrigt inför skrivningarna.

Fixa högskolan: Tusen tack för din insats!

Vi som jobbat med Svenska Yles öppna granskning Fixa högskolan tackar för två roliga, intensiva veckor tillsammans med dig. Studerande och högskolepersonal som tipsat, diskuterat och dessutom haft mod att säga sin åsikt har varit grundstenen i Fixa högskolan, skriver projektledare Eva-Maria Koskinen.

samkönade äkstenskap

Homosexuella par håller ihop längre

Samkönade par som lever i registrerade partnerskap skiljer sig betydligt mer sällan än gifta par. Det visar Statistikcentralens uppgifter, som tidningen Karjalainen har tagit del av. Organisationen för sexuellt likaberättigande, Seta, tar statistiken med en nypa salt och efterlyser mera forskning.

Olycka i Sköldvik kunde ha slutat mycket illa

Då en lyftkran rasade vid Neste Oils raffinaderi innebar det här en märkbar fara för arbetare på området och det närbelägna rörsystemet. Olycksutredningscentralen undersöker olyckan.

Unga män är kritiska till flyktingar och invandring

I en ny så kallad etnobarometer som gjorts av Migrationsinstitutet framgår det att unga manliga yrkeshögskolestuderande är de som är mest kritiska till flyktingar. Svenskspråkiga studerande har en positivare syn än finskspråkiga.

Wasa Express

Svenskarna tog inte färjan över Kvarken i sommar

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå har inte lyckats locka tillräckligt med svenska turister till Vasa. Under sommaren har bara omkring två av tio passagerare varit svenskar.

Professor Nina Pilke vid Vasa universitet

Tvåspråkiga möten fungerar bra

Hur fungerar egentligen tvåspråkighet i mötessammanhang. Det här har professor Nina Pilke vid Vasa universitet undersökt. Och en slutsats som hon drar i sin rapport är att tvåspråkighet fungerar alldeles utmärkt. Fler tvåspråkiga organisationer kunde modigt gå in för att ha sina möten på två språk.