Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En bild av en åker under skörd visar sädesax i förgrunden och två skördetröskor längre borta.

Ryssland kan minska sin spannmålsexport – brist på reservdelar för jordbruksmaskiner en orsak

Minister varnar att årets skörd kan bli mindre än väntat.

Soldater som deltar i militärövningen Vostok 2018.

Finland har inte drabbats lika hårt av EU:s Rysslandssanktioner som andra länder

Ekonomierna i USA, Frankrike och Australien tagit skada.

promenad i vinter

Calle hade en villkorlig fängelsedom: Jag grät av lättnad när fotbojan togs bort

Calle avtjänade en del av sitt fängelsestraff med fotboja.

forskningschef vid Alexandersinstitutet

Kangaspuro: Fennovoima är en väg ut ur sanktionerna för Ryssland

Ryssland försöker befrämja projektet, tror forskningschef

Iransamtal 6.7.1015

Forskare: Iranierna vinner mest på kärnavtalet

Först kan avtalet leda till ökad spänning i Mellanöstern.

Ishockey, ishockeyspelare

Jokerit dementerar att klubben skulle ha problem

"Ingen av Jokerits ägare är med på EU:s sanktionslista."

Tsipras och Putin träffades i Moskva.

Grekland bad inte om nödlån

Grekland ställer sig kritisk till sanktionerna mot Ryssland.

Byggnad i Mariupol brinner efter en raketattack mot Mariupol den 21 januari 2015.

Nya EU-sanktioner förbereds mot Ryssland

EU:s utrikesministrar sannolikt kommer att be kommissionen att förbereda ett nytt sanktionspaket mot Ryssland på torsdag. Utrikesminister Erkki Tuomioja säger att Finland är redo att stöda de nya sanktionerna, om situationen kräver det.

Hav

Östersjön lider av Rysslandssanktionerna

Sanktionerna mot Ryssland har lett till att nya miljöprojekt i Ryssland, som investeringar i avloppsreningsverk, har svårt att få finansiering från investeringsbanker. Problematiskt, anser SFP:s riksdagsledamot Christina Gestrin.

Lettlands premiärminister Laimdota Straujuma och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Europaparlamentet i Strasbourg 14.1.2015.

EU:s relation till Ryssland präglar Lettlands ordförandeskap

Sedan årsskiftet är Lettland EU:s ordförandeland. På grund av Ukrainakrisen kommer Lettlands ordförandeskap att präglas av EU:s allt spändare relation till Ryssland.

USA skärper sanktionerna mot Nordkorea

USA skärper de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea med anledning av hackarattacken mot Sony Pictures. Vita huset uppger att det bara är första delen av USA:s reaktion på cyberangreppet.

Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014.

Läget i Ryssland dryftades av EU-ledarna

Både det ekonomiska och det säkerhetspolitiska läget i Ryssland diskuterades under toppmötet i Bryssel som inleds på torsdag eftermiddag i Bryssel

Karta över städer i Ukraina

EU förbjuder investeringar på Krim

EU-regeringarna godkände på torsdagen skärpta restriktioner för europeisk investering på Krimhalvön.

Kuba

I Kuba firar folket förändringen

Kubanerna är nöjda över att något äntligen sker i relationen mellan USA och Kuba. Vi har talat med Oscar Romero på plats i Kuba.

USA och Kuba upprättar relationer i historisk vändning

USA häver sanktioner mot Kuba efter över 50 år och upprättar diplomatiska relationer, meddelade ländernas ledare på onsdagskvällen. Både påven Franciskus och Kanada har varit aktiva för att USA och Kuba ska närma sig varandra.

Varuhuset GUM i Moskva 3.12.2014

Medvedev: "Inga ostron i Kreml"

Rysslands ekonomi har drabbats hårt av västerländernas sanktioner och den sjunkande rubeln. Premiärminister Dmitrij Medvedev påpekar ändå att myntet har två sidor och att alla är i samma båt.

Krigsfartyg av Mistraltyp under byggnad i Saint Nazaire.

Ryssland ställer Frankrike ultimatum om krigsfartyg

Frankrike bör leverera det beställda krigsfartyget före slutet av november - i annat fall kommer det att bli "allvarliga följder". Det ultimatumet ställde Ryssland på fredagen.

Ko

Mjölksektorn får stöd pga sanktionerna

EU:s lantbruksministrar har enats om att Finland och de baltiska länderna ska få stöd som kompensation för sanktionerna mot Ryssland. Hur mycket pengar det kan bli frågan om är oklart.

Rysslands president Vladimir Putin i Dusjanbe den 12 september 2014.

Putin kritiserar sanktionerna i hårda ordalag

Rysslands president Vladimir Putin har i skarpa ordalag kommenterat EU:s nya sanktioner som trädde i kraft i dag. Putin menar att sanktionerna alltid orsakar en viss skada också för dem som utfärdar dem. Samtidigt har USA offentliggjort nya sanktioner mot Ryssland.

Slaget efter tolv

Borde EU införa strängare sanktioner?

Är fler sanktioner från EU:s sida svaret på Rysslands åtgärder i östra Ukraina? Eller hotar sanktionerna att förvärra krisen? I vilken utsträckning kan Finland som exportberoende land stå bakom EU:s gemensamma sanktioner, om dessa står i strid med våra ekonomiska intressen?

Erkki Tuomioja.

Finlands ledning oense om sanktionerna

Utrikesminister Erkki Tuomioja lät på måndagen anteckna sin avvikande åsikt när regeringen beslöt att stöda EU:s nya sanktioner mot Ryssland. Tuomioja säger till Yle att han gjorde det för historieböckerna.

Herman van Rompuy i Berlin 09.11.10

EU inför nya sanktioner mot Ryssland

EU beslöt i går kväll om nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland, men EU vill dröja några dagar och se hur det går med eldupphöret i Ukraina innan de träder i kraft.

Rysslands president Vladimir Putin

EU: Nya sanktioner i kraft på tisdag

De nya sanktionerna mot Ryssland kommer formellt att godkännas på måndag och träder i kraft på tisdag, meddelar Europeiska kommissionen.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.

Ryssland hotar stänga sitt luftrum för väst

Ryssland kan komma att stänga sitt luftrum för västliga flygbolag, i fall sanktionerna mot Ryssland skärps. Bland annat Finnair skulle beröras direkt av hoten.

Vapenvila i Ukraina har hållit över natten.

Putin och Porosjenko: Vapenvilan har hållit

Avtalet om vapenvila som igår undertecknades av Ukraina och de pro-ryska separatisterna har i det stora hela hållit. Det konstaterade Ukrainas president Petro Porosjenko och hans ryska kollega Vladimir Putin under ett telefonsamtal på lördagen.

Strömming som fångats.

Strömmingen försvinner från matborden?

Strömmingen riskerar att försvinna från affärernas fiskdiskar på grund av det ryska importstoppet på livsmedel, som också gäller fisk.

Aktias skylt i Lovisa

Aktia: Fortsatt kräftgång i ekonomin

Aktia förutspår att den finländska ekonomin krymper med 0,5 procent i år och nästa år växer bruttonationalprodukten med blygsamma 0,5 procent. På grund av den svaga ekonomiska tillväxten minskar sysselsättningen både i år och nästa år

Det blir Putin-lax till middag i höst

Den norska laxen som inte får exporteras till Ryssland intar de finländska butikerna i höst. Överskottet väntas innebära dumpade priser.

Manegetorget i centrum av Moskva den 4 april 2014.

Ryssland stänger flera McDonalds

Ryska livsmedelsmyndigheter tvingar allt fler McDonaldsrestauranger i Ryssland att stänga. På torsdagen meddelade myndigheterna att de genomfört kontroller av McDonaldsrestauranger i Uralregionen. På onsdagen stängdes fyra restauranger i Moskva.

Tomatodling, Flera tomatklasar

Sanktionsdrabbade bönder får EU-pengar

EU stöder sanktionsdrabbade frukt- och grönsaksodlare med 125 miljoner euro. Också mjölkproducenter väntas få kompensation.

Jouni Backman på Socialdemokraternas sommarmöte i Villmanstrand.

SDP vill också ha väg ut ur sanktionerna

Socialdemokraterna vill att EU ska skapa en plan för hur den stegvis kan förmildra de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Detta för att också vara redo att avveckla dem helt om situationen i Ukraina tar en gynnsam vändning.

Valios mjölkförpackningar

Inga stöd i sikte för livsmedelsbranschen

Det ryska matstoppet får stora konsekvenser för livsmedelsföretagen men samlingspartisterna kan inte utlova några statliga stöd ännu. Arbets- och näringsministern Jan Vapaavuori (Saml) säger att det kommer att ta tid innan branschen hittar nya exportmarknader.

Valios mjölkförpackningar

Ryssland inför totalstopp på import av matvaror

Landets premiärminister Dimitri Medvedev säger att Ryssland fullständigt bojkottar importen av frukt, grönsaker, kött, fisk, mjölk och mejeriprodukter från USA, hela EU, Australien, Kanada och Norge.

Finnairs flygrutter till Asien

Ryssland hotar att stoppa flyg över Sibirien

Ryssland kan begränsa eller helt förbjuda europeiska flygbolag att flyga över Sibirien, som ett motdrag till EU:s utvidgade sanktioner. Läs också: Asientrafiken livsviktig för Finnair

Timo Soini

Soinis sanktionsförslag möter kritik

Utrikesministeriet avvisar Timo Soinis förslag på bilaterala sanktionsförhandlingar med Ryssland.

Finländska politiker stöder sanktionerna

Politiker från olika partier anser att sanktionerna mot Ryssland är nödvändiga, även om de kan skada Finland ekonomiskt. I veckan blev det klart att EU på grund av krisen i Ukraina vidtar sanktioner som slår mot Rysslands finansmarknad, vapenhandel och oljeindustri.

Sanktioner mot Ryssland kan hota finska jobb

Finlands export till Ryssland kan minska med 10 procentenheter om västländerna stänger ute Ryssland från finansvärlden. Det menar Kai Mykkänen på Finlands Näringsliv EK.

Alexej Uljukajev, Rysslands ekonomiminister.

Rysk oro över nya sanktioner

Nya sanktioner kan få allvarliga följder för den ryska ekonomin som redan nu bromsat upp. Rysslands ekonomiminister Alexej Uljukajev kom med den varningen i en intervju för TV-kanalen Rossija.

Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho och kommissionens ordförade Jose Manuel Barroso.

EU-länderna ger Ryssland tre dygn

EU-länderna har vid sitt toppmöte i Bryssel gett Ryssland en tidsfrist på tre dygn för att undvika utvidgade sanktioner.

En thailändsk soldat intar position.

Kuppen i Thailand fördöms - Yingluck gripen

Torsdagens militärkupp i Thailand har fördömts världen över. Arméledning har nu gripit den förra premiärministern Yingluck Shinawatra. Frilansjournalisten Michael Töpffer beskriver stämningen i Bangkok som lugn, men avvaktande.

Danskt stridsflyg vid flygbas i Estland

USA överväger nya sanktioner mot Ryssland

USA överväger att införa nya sanktioner mot Ryssland redan före det planerade presidentvalet i Ukraina den 25 maj. Försvarsalliansen Nato överväger att stationera styrkor permanent i östra Europa.

USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffades i Washington den 2 maj.

Merkel och Obama: Direkta ekonomiska sanktioner mot Ryssland möjliga

USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel planerar direkta sanktioner mot Ryssland. Enligt Obama och Merkel kommer man att sätta in mer sanktioner mot Ryssland, i fall landets agerande i Ukraina inte förändras.

Ortodox präst utanför en ockuperad byggnad i Lugansk.

Femton nya namn på EU:s sanktionslista

Utrikesministeriet bekräftade på lördagen att det redan finns en utvidgad namnlista på personer som drabbas om EU skärper sanktionerna mot Ryssland. På listan finns 15 nya namn

Taavi Rõivas estlands premiärminister,

Katainen och Rõivas vill ha enighet om sanktioner

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) träffade sin estniska kollega, Taavi Rõivas i Helsingfors på tisdagen. Situationen i Ukraina och vad EU kan göra var en av frågorna på diskussionsagendan. Enligt Rõivas är Estland beredd på omfattande sanktioner mot Ryssland om krisen i Ukraina så kräver.

Miley Cyrus

Live Nation: Sanktioner påverkar inte Timberlake och Miley Cyrus

Justin Timberlake och Miley Cyrus uppträder i Bölearenan som normalt. Det här uppger konsertarrangören Live Nation. Tidigare har det spekulerats om de amerikanska sanktionerna mot Bölearenans ryska ägare påverkar amerikanska popstjärnors spelningar.

Erkki Tuomioja i Aten den 4 april.

Tuomioja: Risken för att konflikten trappas upp liten

Utrikesminister Erkki Tuomioja säger att konflikten i Ukraina kan ha lugnat ner sig eftersom Ryssland inte fått ett spontant understöd för sin politik i de ryskspråkiga områdena i landet. Tuomioja anser också att Ukraina kunde ta exempel av finländsk språklagstiftning.

"Mindre risk för nya sanktioner mot Ryssland"

EU-ländernas utrikesministrar är samlade i Aten för att diskutera läget i Ukraina och Rysslands politik mot landet. Utrikesminister Erkki Tuomioja hoppas att EU inte ska behöva införa nya sanktioner mot Ryssland.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida