Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

sovande pojke

Sängvätning

Hur länge är det normalt att ett barn kissar på sig?

Njurstenar, den största 11 mm, från en och samma patient men från olika tidpunkter.

Njursten

40-årig man fick ett njurstensansanfall under en affärsresa. Läkarna gjorde en röntgenundersökning på honom och hittade en sten på 2 mm. Han fick värkmedicin, men inga vidare förklaringar till vad som ska hända nu. Han undrar om inte njurstenar borde sprängas eller opereras bort. Läs nefrologens svar:

blöja

Behandling av inkontinens

Inkontinens är ett vanligt besvär som påverkar många kvinnors liv. Beroende på vilken sorts inkontinens det är fråga om kan den gå att bota relativt enkelt.

Forskning i prostatacancer

Prostatacancer är vanligare än man tror. Av 60-åriga män har ungefär hälften prostatacancer, men många har inga symptom så den kan vara svår att upptäcka.

Tranbär och urinblåsor

Tranbär förebygger urinvägsinfektioner. Men visste du att det inte är surheten som är det avgörande?

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är den näst vanligaste infektionen som drabbar oss.

Resistenta bakterier allt vanligare

Det blir allt vanligare med resistenta bakterier på sjukhusen. Infektionsläkare Marko Rahkonen säger att hotbilden är tydlig, till exempel bakterier som orsakar urinvägsinfektion, tycks allt oftare blir resistenta mot vanliga antibiotika.

En gåva för livet

Från och med 1 augusti 2010 är alla finländare automatiskt organdonatorer. Här berättar både mottagare och givare av organ om sina erfarenheter.

Blodförgiftning (sepsis)

Vad är blodförgiftning? Doktorn svarar.

Blodtrycksmedicin - och svullna ben

Manlig lyssnare har högt blodtryck och har fått utskrivet blodtrycksmedicinerna Atacand och Plendil. Lyssnarens ben sväller upp under dagen och på nätterna måste han flera gånger stiga upp för att kissa. Lyssnaren tror att det beror på Plendilet och har därför slutat med det och istället ökat Atacanddosen med en halv tablett. Kan man ta så mycket Atacand på en gång, dvs 32 mg + 16 mg?