Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

sovande pojke

Sängvätning

Hur länge är det normalt att ett barn kissar på sig?

Endometrios

Endometrios

Ungefär tio procent av de fertila kvinnorna lider av endometrios. Endometrios är en kronisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan, eller rester av den, inte bara finns i livmodern utan även utanför, bland de inre organen.

Njurstenar, den största 11 mm, från en och samma patient men från olika tidpunkter.

Njursten

40-årig man fick ett njurstensansanfall under en affärsresa. Läkarna gjorde en röntgenundersökning på honom och hittade en sten på 2 mm. Han fick värkmedicin, men inga vidare förklaringar till vad som ska hända nu. Han undrar om inte njurstenar borde sprängas eller opereras bort. Läs nefrologens svar:

Provrörsbefruktning

Vad gör man om man har svårt att skaffa barn? Hur går en provrörsbefruktning egentligen till? Min Morgon visar ett inslag från ett IVF-laboratorium och docent Viveca Söderström-Anttila besöker studion för att berätta mer om provrörsbefruktning.

blöja

Behandling av inkontinens

Inkontinens är ett vanligt besvär som påverkar många kvinnors liv. Beroende på vilken sorts inkontinens det är fråga om kan den gå att bota relativt enkelt.

Aids-patienten är fortfarande stigmatiserad

I skrivande stund bor det ungefär 2 000 personer i Finland som är hiv-positiva men antalet smittade ökar även här. Under de senaste tjugo åren har den medicinska situationen förbättrats mycket - men en hiv-smittad får fortfarande samma stämpel som förr.

Forskning i prostatacancer

Prostatacancer är vanligare än man tror. Av 60-åriga män har ungefär hälften prostatacancer, men många har inga symptom så den kan vara svår att upptäcka.

Tranbär och urinblåsor

Tranbär förebygger urinvägsinfektioner. Men visste du att det inte är surheten som är det avgörande?

Droganvändning med vattenpipa.

Mödrar med beroendeproblem får hjälp att bli drogfria

Omkring sex procent av de finländska kvinnor som blir gravida har problem med droger eller alkohol. Den som vill bli fri kan få hjälp av Förbundet för mödra- och skyddshem.

Sterilisering

Sterilisering är en gammal preventivmetod och är ett ingrepp som inte går att återkalla.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är den näst vanligaste infektionen som drabbar oss.

Resistenta bakterier allt vanligare

Det blir allt vanligare med resistenta bakterier på sjukhusen. Infektionsläkare Marko Rahkonen säger att hotbilden är tydlig, till exempel bakterier som orsakar urinvägsinfektion, tycks allt oftare blir resistenta mot vanliga antibiotika.

förlossningsdepression, mor och barn

Kvinnans välmående efter förlossningen

Förlossningen är en stor ansträngning för kvinnans kropp och föderskan lider efteråt vanligen av smärtor och olika åkommor som relateras till förlossningen. Läkare Emma Kajander berättar vad som sker i kroppen och med psyket - och när man bör söka sig till läkare.

En gåva för livet

Från och med 1 augusti 2010 är alla finländare automatiskt organdonatorer. Här berättar både mottagare och givare av organ om sina erfarenheter.

PCO och PCOS – polycystiska ovarier och polycystiskt ovariesyndrom

Betyder att det i äggstockarna finns en mängd små cystor.

Blodförgiftning (sepsis)

Vad är blodförgiftning? Doktorn svarar.

Herpes kan ge blåsor kring munnen

Herpes – skillnaden mellan mun- och genital-

Vilken är skillnaden mellan den herpes man får på läppen och den man får i underlivet? Kan herpes på läppen smitta till underlivet vid oralsex och vice versa? Kan man få herpes på t.ex. fingret om man petar på en blåsa?

Blodtrycksmedicin - och svullna ben

Manlig lyssnare har högt blodtryck och har fått utskrivet blodtrycksmedicinerna Atacand och Plendil. Lyssnarens ben sväller upp under dagen och på nätterna måste han flera gånger stiga upp för att kissa. Lyssnaren tror att det beror på Plendilet och har därför slutat med det och istället ökat Atacanddosen med en halv tablett. Kan man ta så mycket Atacand på en gång, dvs 32 mg + 16 mg?

Skylt i T-sjukhuset vid ÅUCS

Könssjukdomar – varför sköts de av hudläkare?

Syfilis är orsaken till specialistindelningen.

Prostata – hyvling av

När görs prostatahyvlingar?

vältränad man i bara kalsonger

Balanit (inflammation i förhuden)

Medelålders man har hela sitt liv med jämna mellanrum lidit av besvär med inflammationer i förhuden. Läkaren har sagt att omskärelse är det enda effektiva botemedlet. Finns det ingenting annat att göra för att slippa detta besvär? Läs kirurgens svar: