Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

HP-virus

HPV och livmoderhalscancer

Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

Endometrios

Endometrios

Ungefär tio procent av de fertila kvinnorna lider av endometrios. Endometrios är en kronisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan, eller rester av den, inte bara finns i livmodern utan även utanför, bland de inre organen.

Provrörsbefruktning

Vad gör man om man har svårt att skaffa barn? Hur går en provrörsbefruktning egentligen till? Min Morgon visar ett inslag från ett IVF-laboratorium och docent Viveca Söderström-Anttila besöker studion för att berätta mer om provrörsbefruktning.

blöja

Behandling av inkontinens

Inkontinens är ett vanligt besvär som påverkar många kvinnors liv. Beroende på vilken sorts inkontinens det är fråga om kan den gå att bota relativt enkelt.

Aids-patienten är fortfarande stigmatiserad

I skrivande stund bor det ungefär 2 000 personer i Finland som är hiv-positiva men antalet smittade ökar även här. Under de senaste tjugo åren har den medicinska situationen förbättrats mycket - men en hiv-smittad får fortfarande samma stämpel som förr.

Droganvändning med vattenpipa.

Mödrar med beroendeproblem får hjälp att bli drogfria

Omkring sex procent av de finländska kvinnor som blir gravida har problem med droger eller alkohol. Den som vill bli fri kan få hjälp av Förbundet för mödra- och skyddshem.

Sterilisering

Sterilisering är en gammal preventivmetod och är ett ingrepp som inte går att återkalla.

förlossningsdepression, mor och barn

Kvinnans välmående efter förlossningen

Förlossningen är en stor ansträngning för kvinnans kropp och föderskan lider efteråt vanligen av smärtor och olika åkommor som relateras till förlossningen. Läkare Emma Kajander berättar vad som sker i kroppen och med psyket - och när man bör söka sig till läkare.

PCO och PCOS – polycystiska ovarier och polycystiskt ovariesyndrom

Betyder att det i äggstockarna finns en mängd små cystor.

Herpes kan ge blåsor kring munnen

Herpes – skillnaden mellan mun- och genital-

Vilken är skillnaden mellan den herpes man får på läppen och den man får i underlivet? Kan herpes på läppen smitta till underlivet vid oralsex och vice versa? Kan man få herpes på t.ex. fingret om man petar på en blåsa?

Skylt i T-sjukhuset vid ÅUCS

Könssjukdomar – varför sköts de av hudläkare?

Syfilis är orsaken till specialistindelningen.