Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Hur beter ni er med mens?

Vett och etikett under de röda dagarna - vad tycker du?

Mens + militären = sant?

"Jag grävde ner min blodiga tampong i marken"

Johanna Dikert: Varje månad rinner det en halv deciliter blod ur min fitta*

Den här texten innehåller inslag av kiss, bajs och mens.

Schelin lyfter mens-frågan på bordet i Sverige

Stjärnan vill bryta tystnaden kring menstruation och idrott.

Sova med tampong

Är det farligt att ha tampong då man sover? Folkhälsans expert Patricia Thesleff svarar: På natten ska man inte använda tampong, utan t ex en binda. Orsaken är att man bara ska använda en tampong en begränsad tid, och ofta sover man längre än den här rekommenderade tiden och kan alltså inte byta tillräckligt ofta.

Sköt upp mensen - nu krånglar den

Hej! Jag funderar på en sak om min mens. Jag tog i somras såna där tabletter som skjuter upp mensen, eftersom jag skulle till fjällen och bo en vecka i tält och tyckte att det skulle ha varit obekvämt med mens. Efter det har mensen nästan varje månad varit försenad typ två veckor.

Gravid som 13-åring?

Om man har sex när man är 13 år, kan man då få barn? Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: Ja. Man utgår från att man från och med tonåren kan bli gravid om man är flicka och har sex.

Skjuta upp mensen

Jag undrar om man på något sätt kan stoppa menstruationen? Jag menar, ifall man inte vill ha mens under en semesterresa? Tacksam för svar! Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: Ja, det går att skjuta upp mensen.

P-piller för 12-åring?

Vid vilken ålder kan jag börja med p-piller? Jag är 12 år. Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: Det heter att man kan börja äta p-piller när mensen har kommit i gång och man behöver ett preventivmedel. Sen oroar det mig att det är en tolvårig flicka som skriver den här frågan.

Mens samtidigt

Jag och mina vänner har mens samtidigt allihopa!! Praktiskt, för då missar man aldrig dagarna på stranden! Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: Ibland kan det faktiskt gå så att menscyklerna hos flickor och kvinnor som umgås mycket blir synkroniserade, så att man har mens precis samtidigt.

Vätska ur brösten vid mens

Under senare tid när jag får mens har det även börjat komma vätska ur brösten, vilket är störande då det bildas fläckar.

Gynekolog-oro

Jag är en 16-årig flicka som är lite orolig för det här med att gå till gynekolog för första gången.

Bröst-ångest

Jag är en flicka på 15 år. Har inte fått mens ännu och brösten existerar inte ens. Jag har jättestora problem på somrarna för då kan jag inte bada som alla andra utan jag måste gå med jättetjock tröja och svettas som en gris för att folk inte ska se att jag inte har bröst.

Blödningar och p-piller

Jag har börjat äta p-piller för snart en månad sedan för att inte bli gravid. Har börjat äta dem som man ska från mensens första dag. Det är bara det att jag fortfarande har mens då jag snart har ätit hela kartan. Inte rikliga blödningar dock utan mera bruna och inte så ofta.

Menskopp

Hej, jag är en 14-årig tjej från Vasa och jag undrar hur en menskopp fungerar. Lotta Sjöblom, sexualrådgivare och barnmorska, svarar: En menskopp ser ut som en liten, elastisk äggkopp av gummi. Man sätter in den i slidan och där samlar den upp mensblodet. Med jämna mellanrum sköljer man ur den och sätter in den igen.

Massor av mens!

Jag är en 13-årig tjej som har JÄTTE-mycket mens och det finns bitar i. Jag blöder ofta igenom tampongen, och det händer speciellt på natten.

Slutade med p-piller - var är mensen?

Jag slutade med p-piller helt och hållet för ca 2 månader sedan. Jag har inte fått min mens tillbaka ännu. Är detta normalt? Innan jag åt p-piller var min mens mycket oregelbunden men blev regelbunden av pillren.

Kondomen sprack

Jag är en 14-årig tjej. Jag har haft sex med min pojkvän efter min mens, och när vi hade sex gick kondomen sönder. Jag är skitorolig för att bli gravid. Vad ska jag göra? Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: Eftersom kondomen har gått sönder finns det helt klart en risk för graviditet.

Mens och skolgymnastik

Hej, snälla svara på det här. Hur skall jag göra när jag har mens och vi har gymmnastik? Jag är en 10-årig tjej och ingen annan av tjejerna har ännu fått mens. Mamma säger att jag skall gå på wc och ta av den och sedan lägga på den igen, bindan alltså, men då hör ju alla. Och så undrar de nog varför jag hela tiden är på wc.

Hårig - är det puberteten?

Hej! Jag är en 15-årig tjej som har haft hår på armar och ben nästan så länge jag kan minnas. Vi har det i släkten, mycket hår och mörka svarta ögonbryn. Jag har också hår i underlivet och under armarna och har haft det i något år nu.

Vitflytningar och mens

Jag är en tjej på 13 år som har haft flytningar i ett år nu och jag undrar när jag får mens, för det är jättejobbigt när det blir vitt i trosan hela tiden... Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: Vitflytningarna kommer när slidan utvecklas.

14 år och ingen mens

Jag har inte fått mens än. Jag är fjorton år, och alla andra jag känner pratar fritt om när de fick mens, så jag sitter helt tyst då. Är det något fel på mej? Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: Det är inget fel på dig! Olika flickor får mens i olika ålder.

Kan jag använda tampong?

Jag är en tjej som precis fyllt 13 år. Jag har precis fått min mens och jag tycker att det är jobbigt att använda bindor.

Mensproblem

Jag är 14 år och jag har problem med min mens! Den är regelbunden men när jag har mens de första dagarna kommer det jättemycket blod och jag har ont i magen och får diarré och annat otrevligt. Vad ska jag göra? Lotta Sjöblom, sexualrådgivare och barnmorska, svarar: Diarré, hård mage och ont i magen är vanliga menssymptom.

Utebliven mens pga rakning?

Hej, jag är sexton och min mens har inte kommit än. Jag rakade mig där nere när jag var ca fjorton och sen lät jag det växa ut - har det någon betydelse? Nu har jag börjat må illa.

Vad är mens?

Vad är mens för något? Jag som undrar är en 14-årig kille. Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar: Mensen är ett tecken på att flickor har blivit könsmogna, vilket betyder att de fysiskt sett kan skaffa barn och bli mammor. I praktiken betyder mens att man blöder några dagar i månaden från musen.

Riklig mens och värk

Jag är en 15-årig tjej som har ett jättejobbigt problem med mens. Alltid när jag har mens kommer det jättemycket och så har jag ont i magen! Jag vill inte besöka någon gynekolog och mamma vill jag inte heller prata med.

Könsmogen

Vad betyder könsmogen? Och när blir en tjej det? Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar: Att man är könsmogen betyder att kroppen är färdig att skaffa barn.

Sex innan första mensen

Är det farligt att ha sex innan man fått sin första mens? H: Josefin Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar: Mensen är ett tecken på att kroppen så småningom börjar bli färdig för att producera barn.

Kroppsbehåring och p-piller

Jag är en 23-årig kvinna som har problem med ökad kroppsbehåring. Sedan jag för något år sedan slutade med p-piller var jag utan mens i månader och det började växa mera hår på många ställen på min kropp. Jag har alltid haft ganska riklig hårväxt.

16 år och ingen pubertet

Jag är 16 år och har en akut fråga om min kropp. Jag har ingen mens, har aldrig haft det heller. Och jag har INGA bröst. Alla andra i min klass har bröst men jag har ingenting.

Ont i baken vid mens

Jag är en 22-årig tjej som har ett jättejobbigt problem när jag har mens. Jag får ont i ändtarmen eller runt om baken och har då problem med att få ut avföringen. Är det normalt att ha ont på dessa ställen? Jag kan även ha ont några dagar efter att mensen har slutat.

Mens i två veckor

Jag är en 17-årig flicka som nu har haft mens i två veckor. Jag har haft mens fem år redan och det har aldrig hänt tidigare.

Hård mage vid mens

Jag har alltid haft lite problem med magen under mensen, men nu har det blivit värre. Lite före och under mensen har jag jättehård mage, ibland skiter jag inte en enda gång under mensen. Efter mensen får jag sedan lös mage och ibland känns det som om maten bara går igenom och jag måste gå och skita ett par gånger om dagen.

Två frågor om tamponger

Jag har 2 frågor angående tamponger! Min syster är 12 och har just fått sin mens, och hennes mamma tycker att hon SKA börja använda tampong. Jag har själv sagt åt min syster att hon inte behöver om det inte känns bra.

Ingen mens på fyra månader

Jag har inte haft mens på fyra månader och jag har inte haft oskyddat sex.

Mens samtidigt som tjejkompisen

Jag har hört att om man umgås mycket med en tjejkompis så kan ens mens anpassa sig till hennes så att man har mens samtidigt. Är detta sant? Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar: Ja, det är faktiskt alldeles sant.

Hatar mensen

Jag är en tjej på 13 år som inte vill ha mens! Jag hatar det, jag mår bara dåligt och kan oftast inte åka till stallet och ta hand om min häst.

Tala om mens med mamma

Jag är en tjej på 14 år som har haft mens i snart ett år. Jag har inte vågat säga nåt åt min mamma. Hon frågar då och då om jag har fått mens, och jag svarar bara nej...

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida