Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Skadeförsäkringspoolen överklagar narkolepsidomar

Läkemedelsskadeförsäkringspoolen överklagar tingsrättens narkolepsidom från december.

Enligt försäkringspoolen kunde inte orsak och verkan mellan Pandemrix-vaccinet mot svininfluensa och narkolepsin bevisas i samtliga sju fall som tingsrätten behandlade.

Enligt försäkringspoolen gick det för lång tid mellan vaccinationen och narkolepsidiagnosen i några fall.

Helsingfors tingsrätt ansåg att det fanns ett samband mellan de insjuknades diagnos och vaccinet och att de ska få ersättning.

131 fick ingen ersättning för misstänkta skador efter Pandemrix-vaccinering

Läkemedelsskadeförsäkringspoolen har gett 236 positiva och 131 negativa beslut om ersättning kring narkolepsimisstanke efter bruk av svininfluensavaccinet Pandemrix år 2009.

93 av skadeanmälningarna förkastades för att den sökandes symptom hade börjat mer än två år efter vaccineringen. Narkolepsi ska enligt poolen ha konstaterats inom två år från vaccinering på basis av forskning vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

I 38 fall avslogs ansökan eftersom den sökande inte alls diagnosticerats för narkolepsi.

Inalles gjordes 486 anmälningar om skador efter Pandemrix-vaccinering. De flesta sökande var barn eller tonåringar när de vaccinerades, och hittills har ersättningar för 14,2 miljoner euro betalats ut till de drabbade för bland annat förlorade arbetsinkomster.

Joni Siikavirta, Ville Mustila och Antonina Paasikivi iklädda kavajer i Helsingfors tingsrätt.

Narkolepsirättegången blir en kamp om tiden – ”irrelevanta” datumgränser som avgör om man har rätt till ersättning, enligt de drabbade

I dag inleddes rättegången där sju personer söker ersättning för vad de anser är narkolepsi förorsakad av vaccinet Pandemrix.

Vaccinering

"Narkolepsin gjorde mig till en annan människa"

Det behövs mer psykosocialt stöd för dem som insjuknat i narkolepsi till följd av svininfluensavaccinet. Åren 2010-2012 insjuknade 146 barn och unga i Finland i narkolepsi. Hela 95 procent av dem hade fått vaccinet.