Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Tajt omröstning om chefredaktören Maria Pettersson: Inget förtroende

Journalisten-tidningens chefredaktör Maria Pettersson har inte längre Journalistförbundets fullmäktiges förtroende.

Förbundets fullmäktige röstade om frågan i dag på torsdag och rösterna föll 33 emot och 32 för. En person röstade blankt.

Resultatet kan ses som ett ställningstagande, men det är inte juridiskt bindande eftersom det är förbundets styrelse och inte fullmäktige som fattar beslut om anställningarna.

Styrelsen beslöt i går på sitt möte att klandra Pettersson för hennes agerande, men bedömde samtidigt att hon får fortsätta på chefredaktörsposten.

Pettersson har bett om ursäkt för att hon i sin fackbok Suomen historian jännät naiset, där hon skriver om historiska kvinnor, inte har citerat andra verk enligt god sed.

Upphovsrättsrådet bedömde i ett utlåtande tidigare i höstas att Pettersson brutit mot god sed när det gäller hur hon använt och citerat andra forskares vetenskapliga artiklar i boken.

Källor: STT, Journalistförbundet

Poliser drabbar samman med Finska motståndsrörelsen

Polisstyrelsen väcker talan mot Finska motståndsrörelsen

Frågan har utretts under höstens lopp.

Nazihälsning i riksdagen utreds

Riksdgen har börjat utreda en visit förra veckan då en nazihälsning fotograferades på riksdagens läktare. Bilden har laddats ner på en internetsida som ska stöda Jussi Halla-Ahos kampanj inför EU-valet. Halla-Aho vill ändå inte vidkännas reklamen.