Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Man står framför ett gammalt tåg och tittar förbi kameran.

Lokaltåg kan trafikera i Österbotten inom tio år: ”Först måste Vasa bygga Gigavasa”

I framtiden kan det vara möjligt att ta tåget från hamnen i Vasa till industriområdet i Runsor eller Gigavasaområdet. Lika möjligt kan det vara att ta en tur med tåg till Kronoby eller varför inte åka tåg mellan Närpes och Kaskö.

Presidenten belönade energiklustret i Vasa

Energy Vaasa, eller nätverket av företag inom energisektorn i Vasa, belönas med Republikens presidents internationaliseringspris.

Energy Vaasa består idag av 180 företag och 13 000 anställda. Klustrets mål är att utveckla hållbara och konkurrenskraftiga tekniska lösningar som hjälper till att minska utsläpp och spara energi på en global skala.

Kristoffer Jansson, marknadsföringschef för Energy Vaasa, gläds åt den fina utmärkelsen.

– Grattis får riktas till alla dem som i Vasaregionen varje morgon ger sig ut för att arbeta i klusterföretag för att rädda världen, säger Jansson enligt ett pressmeddelande.

Internationaliseringspriset delas årligen ut som erkännande till internationellt framgångsrika finländska företag och sammanslutningar.

Ett trafikmärke för landskapet Österbotten, invid en trafikerad asfaltväg

Fler nya beslut om sysselsättningsområdena i Österbotten – Vasa och Jakobstad huvudorter

Det verkar bli två stora sysselsättningsområden i Österbotten. Ett kring Vasa och ett kring Jakobstad. Det enda som kan betecknas som något av en överraskning är att Nykarleby blickar söderut.

Bruno Melles, global direktör för Hitachis transformatorverksamhet och Matti Vaattovaara, vd på Hitachi Energy i Finland

Vasa viktigt för Hitachi – bygger upp brandskadad fabrik på nytt

Får hyra Wärtsiläs utrymmen i Metviken under tiden.

Nytt samarbete mellan Finlands Malmförädling och Freyr Battery kring katodmaterialfabrik i Vasa

Finlands Malmförädling och norska batteritillverkaren Freyr Battery har tillsammans undertecknat ett avtal om att samarbeta kring den katodmaterialfabrik som Freyr Battery redan reserverat en tomt för på batterifabriksområdet i Vasa.

Avtalet gör Finlands Malmförädling, som verkar som utvecklingsbolag inom gruv- och batteribranschen, till en part i projektet som man just nu utreder förutsättningarna för. Om man framöver faktiskt besluter sig för att bygga fabriken ser parterna framför sig ett sambolag som tillsammans för projektet framåt.

Fabriken skulle anläggas på en cirka 51 hektar stor tomt på det så kallade Gigavasa-området. Freyr Battery har i januari lämnat in de handlingar som krävs för att myndigheterna ska kunna bedöma miljökonsekvenserna av bygget.

Hotel Astor i Vasa

Många hotellgäster i Vasa och Jakobstad förra året – svenskarna hittade Vasa

Sedan mars förra året har hotellövernattningarna varit fler än före pandemin. Enligt Visit Vasa övernattade nästan 129 000 personer på hotellen i Vasa under sommaren. I Jakobstadsregionen ökade övernattningarna förra året med 10,6 procent.

Skiss av Gigavasa-området.

Freyr Battery reserverar en tomt för en katodmaterialfabrik på Gigavasa-området

Tidigare reseverade Freyr en tomt för en battericellsfabrik.

Elstation planeras till Giga Vasa-området

I Vasa håller man på att planera hur elöverföringen på Giga Vasa-området ska lösas.

Energibolaget EPV, där Vasa Elektriska är största delägare, har ansökt om att få reservera ett 40 000 kvadratmeter stort område för att bygga en elstation. Stationen ska förse hela det kommande industriområdet med ström.

"Elstationen är en av batteriindustriområdets viktigaste mervärdestjänster, eftersom batteriindustrins produktionsfaser är energiintensiva och beroende av obruten leverans av elenergi", säger Vasas stadsmiljödirektör Markku Järvelä i ett pressmeddelande.

Vasa stadsstyrelse tar ställning till reserveringsansökan på sitt möte på måndag.

Andelsbankerna i Korsnäs och Vasa planerar fusion

Styrelserna för Korsnäs Andelsbank och Vasa Andelsbank planerar en fusion. Planen är att fusionen skulle genomföras hösten 2023.

”Vi söker en långsiktig lösning och anser att en fusion med Vasa Andelsbank är det bästa alternativet för våra ägarkunder och banken”, säger Korsnäs Andelsbanks styrelseordförande Leif Mannfolk i ett pressmeddelande.

”Vi har en gemensam klar vilja att stärka regionens livskraft och tjänsterna för våra ägarkunder såväl för dem som bor nära som för dem som bor längre bort”, säger för sin del Michael Söder, styrelseordförande för Vasa Andelsbank.

Ett beslut om fusion kan fattas vid Korsnäs Andelsbanks andelsstämma och Vasa Andelsbanks fullmäktigesammanträde i vår.

Totalt har de båda bankerna drygt 80 anställda.

Tomater i olika färger i ett växthus.

Goda sysselsättningssiffror i Österbotten – men växthusens permitteringar har börjat

Svårt att säga hur elpriserna påverkar andra branscher.

Flervåningsbyggnad i rött tegel.

Gamla äldreboendet i Klemetsö auktioneras ut för andra gången

Räknas till Vasas äldsta byggnader ännu i användning.

Esitteitä lastenneurologisen osaston seinällä.

Vårdreformen både kostar och smakar i kommunerna: "Vissa vinner andra förlorar"

Harmonisering av avgifter och ersättningar är enormt pussel.

Vasa järnvägsstation, på spåret står ett vitt och grönt VR-tåg. På perongen finns många människor. Det är vinter och det ligger snö på marken.

Tio år sedan sträckan mellan Vasa och Seinäjoki elektrifierades

Första turen gjordes den 12 december 2011.

Vasa centrum.

Företag i Vasaregionen går samman för att locka arbetskraft

Riktar sig till personer i början av karriären.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida