Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

#x3moscar samlade de finlandssvenska nattugglorna

Förra natten var det många filmfantaster som vakade och satt bänkade framför en av de största galorna, nämligen Oscarsgalan. Eftersom det är roligt med virtuellt sällskap så bad vi dem använda #x3moscar när de levererade sina åsikter på Twitter.

Biografsituationen i Åbo är problematisk

Filmkritikern Martina Moliis-Mellberg vakade hela natten för att se på Oscar-galan och bjöd på färska reflektioner i Åbostudion. Det blev också diskusison om biografsituationen i Åbo, som enligt Moliis-Mellberg inte ger utrymme för mindre filmer.

Här är bästa filmen enligt er

Ni och Oscarskommittén skulle nog inte komma överens. Ni fick rösta fram den film som borde tagit hem priset för Bästa film, och enligt er är det absolut inte 12 Years a Slave.

Lupita Nyongo'o med priset för bästa kvinnliga biroll

Twelve Years a Slave fick Oscar för bästa film

Den amerikanska filmindustrin har delat ut de prestigefyllda Oscarsstatyetterna och priset för bästa film gick till 12 Years a Slave som handlar om slaveriet i USA på 1800-talet. Se bildspel från nattens gala!

Finlands bidrag missade Oscar

Det finländska bidraget "Är det jag som skall sköta allt" gick miste om priset för bästa kortfilm.

Det finns vissa oscarsvinnare vi aldrig glömmer

Oförglömliga Oscarsögonblick

I natt delades ut filmvärldens mest åtråvärda pris för 87:e gången - Oscarsstatyetten. Kolla in de oförglömliga Oscarögonblicken under åren!

Så här verkar du smart

Självklart vill du impa på alla medtittare och twittrare under Oscarsgalan. Här är meningarna du ska säga för att verka klok och världsvan.

Kan finländsk humor kamma hem en Oscar?

På söndag är det dags för årets Oscarsgala att gå av stapeln. Och i år har också finländarna skäl att vara extra förväntansfulla. I kategorin Bästa kortfilm tävlar nämligen den finländska regissören Selma Vilhunens "Pitääkö mun kaikki hoitaa?"("Är det jag som ska sköta allt")

Dallas Buyers Club, Matthew McConaughey. Jared Leto

Based on a True Story vinner

Har dokumentären spelat ut sin roll då filmer som baserar sig på verkliga händelser verkar bli allt mer populära? Vi har talat med unga studerande och filmkritiker Johanna Grönqvist.

Dags för Oscarsgalan - rösta på din favorit!

Borde Gravity vinna Oscar för bästa film?

Det finns vissa oscarsvinnare vi aldrig glömmer

Rösta fram den bästa filmen

På söndag hålls äntligen den efterlängtade Oscarsgalan. Vem vill du att ska vinna? Rösta här, så ser vi sedan om rätt film vann.

Vägen till Oscars: Her

Vi går igenom Oscarsnomineringarna film för film. Hur kommer det att gå för den vackra och filosofiska sci fi-filmen Her?

De sämsta bästa filmerna

Nu är det bara några dagar kvar. På söndag belönas de bästa filmerna. Men det är inte alltid som Oscarstatyetten gått till rätt film.

Vägen till Oscars - Gravity

Visuellt, auditivt och lite mer audiovisuellt. Tur att Oscarsgalan har många kategorier för just de ändamålen och tur att det finns en film som fyller just den formen med elegans. Alfonso Cuarons "Gravity" tog fyra år att göra och den andra mars ska filmen försöka plocka nakna guldstatyetter i hela 10 kategorier.

Kirsikka Saari minglar med Jared Leto

Kirsikka Saari har varit i Los Angeles och minglat med filmvärldens grädda. Snart åker hon dit igen och hoppas komma tillbaka med en Oscar i reseväskan.

Yle sänder Oscarsgalan

Yle Teema kommer att sända Oscarsgalan direkt från Hollywood under morgonnatten den 3 mars. Galan sänds direkt i över 225 länder.

Det här är den bästa filmlåten

Är soundtracket till filmen Her så bra som alla säger? Vi jämför de Oscarsnominerade filmlåtarna och förutspår en vinnare.

Ska vår talangfulla Dame Judi Dench vinna en Oscar?

Vägen till Oscars: Philomena

Vi går igenom Oscarsnomineringarna film för film. Hur kommer det att gå för mommofilmen Philomena?

Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese och Jean Dujardin på premiären av The Wolf of Wall Street i Paris.

Wolf of the Oscars?

En galen komedi har klättrat upp bland de nominerade på årets Oscarsgala. Med prischans i de intressantaste kategorierna ser det ganska bra ut för filmen Wolf of Wall Street. Men ska verkligen skrattet vinna över tårarna i år?

Captain Phillips, Tom Hanks

Vägen till Oscarsgalan - Captain Phillips

Tedi och Emil från Hovet guidar oss i Oscarsdjungeln. Den första filmen de tar sig an är piratfilmen Captain Phillips. Kommer den att vinna?