Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fotbollsspelaren Tim Sparv.

Svårt att stoppa saudierna som putsar sitt rykte med hjälp av fotbollsstjärnor – Tim Sparv: ”Oavsett hur mycket vi ropar är det inte tillräckligt”

Saudiarabien satsar stort på golf, show-wrestling och formel 1 och nu också på fotboll. Få ser något slut på landets försök att putsa sitt skamfilade rykte med hjälp av fotbollsstjärnor.

Saudiarabien kan få konkurrent – Indonesien vill arrangera VM tillsammans med Australien, Malaysia och Singapore

Förra veckan bestämde Fifa att VM 2034 ska spelas i antingen Asien eller Oceanien. Saudiarabien meddelade snabbt sitt intresse, och Fifa har satt den 31 oktober som deadline för potentiella anbud.

Indonesien för nu diskussioner med Australien om att arrangera VM. Även Malaysia och Singapore ingår i planerna.

– Vi diskuterar med Australien. När jag besökte Malaysia och Singapore visade de också intresse, säger Erick Thohir som är ordförande för Indonesiens fotbollsförbund enligt Reuters.

Qatar arrangerade VM 2022 och Thohir anser att två mästerskap i Mellanöstern med tolv års mellanrum är en för kort tid.

– Vi är ganska starka och chansen att vinna är större om vi ansöker tillsammans med Australien, Malaysia och Singapore.

– Jag tror att Fifa kommer inse att VM var i Mellanöstern i fjol och att Japan och Sydkorea arrangerat tidigare. Jag är säker på att Fifa kommer att testa andra länder, säger han.

Saudiarabien vill arrangera fotbolls-VM 2034 – så här ser mästerskapskalendern ut fram till 2032

För ett år sedan var Qatar arrangör för herrarnas fotbolls-VM. Om elva år kan VM-fotbollen återvända till Arabiska halvön.

Saudiarabien bekräftade nämligen på måndagen att landet vill arrangera VM-turneringen 2034. Inga andra länder har ansökt om att få ordna mästerskapet.

VM 2026 ordnas i Kanada, Mexiko och USA – VM 2030 i Marocko, Portugal och Spanien.

Fotbolls-EM 2024 spelas i sin tur i Tyskland.

På tisdag ska Uefa bekräfta var EM-turneringarna 2028 och 2032 spelas och i praktiken är det redan klart, då det endast finns en ansökan per mästerskap.

Sommaren 2028 arrangeras EM på de brittiska öarna (England, Irland, Nordirland, Skottland, Wales) och sommaren 2032 står Italien och Turkiet gemensamt värd för turneringen.

Unika kompromissen för värdskapet av fotbolls-VM 2030 – matcher på tre kontinenter

VM 2030 blir ett jublileumsmästerskap för Fifa, då man ska uppmärksamma att det gått 100 år sedan det första herrmästerskapet.

Nu har Fifa kommit fram till en udda lösning för arrangörskapet då man kombinerat två anbud.

Förslaget är att merparten av mästerskapet spelas i Spanien, Portugal och Marocko. Men tre matcher skulle spelas i Sydamerika, i form av Argentina, Uruguay och Paraguay, som skulle inleda gruppspelet på respektive lands hemmaplan.

Uruguays premiär planeras till Éstadio Centenario i Montevideo, där VM-finalen 1930 spelades. Värdskapet ska klubbas igenom på Fifas kongress nästa år.

Även kring de kommande EM-turneringarna händer det saker.

För 2028 står nu Irland och Storbritannien kvar som enda värdkandidat. Detta efter att Turkiet hoppat av – för att i stället söka om EM 2032 tillsammans med Italien.

Uefa ska bekräfta värdländerna på tisdag. Nästa års EM ordnas i Tyskland.

Källor: Reuters, AFP

Avstängda basen Luis Rubiales kan åtalas för sexuellt övergrepp – spansk åklagare lämnade in stämningsansökan

Luis Rubiales kan åtalas för sexuella övergrepp. Det meddelade spansk åklagare på fredagen.

Enligt bland andra Reuters och AFP ska åklagare ha lämnat in en stämningsansökan för sexuellt övergrepp och olaga tvång till följd av att Rubiales kysste Jenni Hermoso under prisceremonin efter VM-finalen i augsuti.

Det är upp till domstolen att väcka åtal.

Rubiales hamnade i blåsväder omedelbart efter kyssen och har sedanmer stängts av tillsvidare från sin post av det internationella fotbollsförbundet Fifa, som också utreder fallet.

Beslutet att lämna in stämningsansökan gjordes tre dagar efter att Hermoso officiellt anmält incidenten till spanska myndigheter.

Laura Törnroos står invid en bild av Luis Rubiales som kramar om fotbollsspelaren Jenni Hermoso efter att Spanien vann VM-guld i fotboll.

Skandalkyssen som kan tvinga Rubiales att avgå – det här har hänt

Vändningarna i fotbollsskandalen har varit många.

Fifa stänger av spanska förbundschefen – spelare bojkottar landslaget och tränare hoppar av

Internationella fotbollsförbundet Fifa ska utreda den spanske förbundschefen Luis Rubiales och under tiden är han avstängd i 90 dagar.

Utredningen gäller händelserna som skedde efter VM-finalen då Rubiales kysste Jennifer Hermoso – något som spelaren beskrivit som ett övergrepp.

Hela den spanska VM-truppen har nu också valt att bojkotta landslagsspel samtidigt som flera tränare hoppar av laget i protest.

Förbundskaptenen Jorge Vilda sitter fortsättningsvis kvar på sin post.

Spanska fotbollsförbundet anklagar spelare för att ljuga

Det spanska fotbollsförbundet säger att man kommer att vidta rättsliga åtgärder efter ett uttalande av landslagsspelaren Jennifer Hermoso.

På fredagen publicerade Hermoso ett uttalande tillsammans med spelarfacket Futpro, efter förra veckans VM-final. Den spanska fotbollsförbundets ordförande, Luis Rubiales, kysste Hermoso på munnen. Hon meddelade att kyssen skedde utan hennes samtycke.

I ett uttalande nyligen anklagade fotbollsförbundet Hermoso för att ljuga.

”Våra bevis är övertygande. Förbundets ordförande ljög inte. RFEF och ordföranden vidtar rättsliga åtgärder på grund av allvaret i innehållet i Futpros pressmeddelande, heter det i uttalandet.”, skriver det spanska fotbollsförbundet.

Publiksiffran vid damernas fotbolls-VM har överträffat Fifas förväntningar – antalet biljetter kan uppgå till två miljoner

VM-turneringen, som arrangeras i Australien och Nya Zeeland har varit en publikmässig framgång.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelar att de första 48 matcherna i turneringen samlade över 1,2 miljoner åskådare. Siffran är en ökning med 29 procent från de förra mästerskapen i Frankrike för fyra år sedan.

Just nu är antalet åskådare per match drygt 25 000. Biljettförsäljningen har varit något mer aktiv i Australien.

Arrangörerna har redan sålt över 1,7 miljoner biljetter, vilket betyder att deras mål på 1,3 miljoner är slaget redan innan slutspelen drar igång.

Åttondelsfinalerna inleds på lördag.

HIFK för Fifas Piccareta-beslut vidare – överklagar till idrottens skiljedomstol Cas

HIFK Fotboll meddelar på sin hemsida att klubben tänker överklaga Internationella fotbollsförbundet Fifas beslut att tvinga laget betala en ersättning på 88 500 euro till tränaren Fabrizio Piccareta. Helsingforsklubben för nu beslutet vidare till Idrottens skiljedomstol Cas.

Bakom Fifas beslut ligger förra säsongens tränarsoppa, då Piccareta anmälde klubben till Fifa då han ansåg att han hade ett giltigt avtal förra våren.

HIFK:s styrelse anställde ändå Mixu Paatelainen som huvudtränare, då klubben ansåg att förhandlingarna ännu var i gång.

Chesham Uniteds Amina Hanif spelar fotboll.

Domstol: Frankrikes fotbollsförbund får förbjuda användning av hijab

Frankrikes fotbollsförbund förbjuder hijab.

Rejäl ekonomisk smäll för HIFK – tvingas betala nästan 90 000 euro efter tränarsoppan förra säsongen

Internationella fotbollsförbundet Fifa har beslutat att HIFK ska betala ersättning åt Fabrizio Piccareta, uppger MTV. Det handlar om ungefär 88 500 euro.

Piccareta anmälde klubben till Fifa då han ansåg att han hade ett giltigt avtal förra våren. HIFK:s styrelse anställde ändå Mixu Paatelainen som huvudtränare.

HIFK kan föra ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

– Motiveringen lär komma inom en månad, då är vi klokare. Vi anser att vi inte gjort något fel och då vi får motiveringen ska vi fundera om vi ska överklaga till Cas, säger HIFK:s ordförande Perttu Hillman till MTV.

Rekordstora prispengar under sommarens fotbolls-VM – varje spelare garanterad minst 28 000 euro

I samband med sommarens VM för damer kommer Fifa för första gången att betala ut prispengar direkt till varje spelare.

I ett dokument som skickats till de deltagande länderna skriver Fifa att varje spelare kommer att vara garanterad en summa på 28 000 euro. Summan kommer sedan att öka ju längre lagen tar sig i turneringen.

Spelarna i det lag som vinner VM-guld kommer att få ungefär 250 000 euro var. Totalt kommer Fifa att betala ut ungefär 150 miljoner euro under mästerskapet.

Spelarfacket Fifpro välkomnar nyheten och skriver att det är ett steg mot jämställdhet på högsta nivå. Den genomsnittliga lönen för damspelare ligger runt 13 000 euro som är en bråkdel av det herrspelare förtjänar i sina klubblag.

Yle sänder VM som spelas i Australien och Nya Zeeland mellan 20 juli och 20 augusti.

Peru fråntas ansvaret att arrangera junior-VM i fotboll

Det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelar att de fråntar Peru ansvaret att arrangera U17-åringarnas fotbolls-VM. Orsaken är att Fifa inte är nöjda med hur förberedelserna av turneringen har fortskridit och att Peru inte har uppfyllt förväntningarna på en förbättrad infrastruktur.

Det var meningen att Peru skulle vara värdland redan 2021, men tävlingarna sköts upp på grund av coronapandemin. Fifa strävar ändå efter att arrangera junior-VM, men med ett annat värdland. Turneringen ska äga rum från november till december i år.

Det är andra gången inom en vecka som Fifa fråntar ett värdland uppdraget att arrangera ett VM. Förra veckan fråntogs Indonesien ansvaret att arrangera U20-åringarnas fotbolls-VM. Orsaken den gången var protesterna mot Israel.

Rejäl höjning av prispengar i dam-VM – om några år ska potten vara lika stor för båda könen

Prispengarna för sommarens fotbolls-VM för damer kommer att ligga på 150 miljoner dollar, meddelar Fifas president Gianni Infantino.

Summan är tre gånger större än vid VM 2019 och tio gånger större än för mästerskapet 2015.

150 miljoner är ändå bara en bråkdel av det som delas ut vid herr-VM. I det senaste mästerskapet i Qatar var summan 440 miljoner dollar.

Enligt Infantino är målet att det ska vara helt jämställt till mästerskapen 2026 och 2027. Tidigare har 150 spelare från 25 landslag skrivit under ett öppet brev där man krävde jämställda prispengar.

Spelarorganisationen Fifpro välkomnar beskedet och skriver att stora framsteg har gjorts angående villkor, prispengar och fördelningen av dem.

Fifa slopar tanken på trelagsgrupper i VM 2026

Nästa fotbolls-VM som arrangeras i USA, Mexiko och Kanada 2026 kommer att spelas med 48 lag i stället för nuvarande 32.

Fifas ursprungliga plan var att de kvalificerade länderna skulle delas in i trelagsgrupper, men den tanken har man nu slopat.

I stället blir det det vanliga systemet med fyra lag i varje grupp. Totalt blir det tolv grupper där samtliga ettor och tvåor går direkt till slutspel. Även de åtta bästa treorna får spela vidare efter gruppspelet.

Antalet matcher i VM 2026 kommer att öka till 104 och turneringen ska pågå i 39 dagar.

Lionel Messi valdes till Årets herrspelare av Fifa.

Messi och Putellas Fifas årets fotbollsspelare 2022

Lionel Messi valdes till Årets fotbollsspelare.

Ruisrock publicerar 20 nya artister för sommarens festival

Det finns flera nya namn bland artisterna som uppträder på festivalen Ruisrock på Runsala i Åbo i sommar. Bland annat amerikanska Machine Gun Kelly och brittiska rapparen slowthai kommer att stå på festivalscenen.

Bland de inhemska artisterna finns bekanta namn som Apulanta, BEHM och Vesala, men också nykomlingar som Sexmane, Cledos, Costi och Åborapparen jambo. Också UMK-deltagaren KUUMAA uppträder.

En lista på alla artister som publicerats hittills hittar du här. Arrangörerna publicerar flera artistnamn under vintern. Ruisrock ordnas den 7 till 9 juli.

Ari Lahti kandiderar till posten som viceordförande i Fifa

Bollförbundets ordförande Ari Lahti siktar på en toppost inom internationella fotbollsförbundet Fifa. Han kommer att ställa upp i viceordförande-valet på Uefas kvot.

– För att kunna påverka framtiden för fotbollen både i Europa och globalt måste vi stå i samtalets centrum och leda det. Vi har färska minnen från VM som nyligen avslutades och diskussionerna som fördes.

– Jag tror att jag som medlem i Fifas styrelse har de bästa möjligheterna att främja förändring och stärka fotbollens etiska värderingar, säger Lahti i ett pressmeddelande.

Sándor Csányi från Ungern är Lahtis konkurrent i valet som arrangeras i början av april. Mandatperioden för en viceordförande är fyra år.

Fifas styrelse har 37 ledamöter och består av ordförande, åtta viceordföranden och 28 medlemmar. De nordiska länderna har för närvarade ingen representant i Fifas styrelse.

Pelés begravning präglades av Fifa-basen Infantinos selfie vid kistan

Brasilianska fotbollslegendaren Pelé begravdes på tisdagen på hans hemort Santos.

Pelés kista fördes i en procession genom staden till en privat minnesstund. Man passerade också huset där Pelés 100-åriga mamma bor.

Innan processionen var Pelé framlagd i ett dygns tid på hans tidigare klubb FC Santos hemmastadion, där enligt uppgift 230 000 personer lämnade farväl till honom.

Gianni Infantino, ordförande för det internationella fotbollsförbundet Fifa, väckte uppmärksamhet genom att ta en selfie vid den öppna kistan på måndagen.

– Pelés lagkamrater bad om en gruppselfie. Men de visste inte hur man tar en sådan. Jag ville vara hjälpsam, tog telefonen av en av dem och tog en gemensam bild på oss alla åt honom, förklarade Gianni Infantino sig på tisdagen på Instagram.

Pelé avled förra torsdagen som följd av en långvarig sjukdom. Han blev 82 år gammal.

Pelé har ofta nämnts som den bästa fotbollsspelaren genom tiderna, och han är den enda som är trefaldig världsmästare i grenen.

Fifas förslag för att hedra avlidne Pelé – vill att alla länder ska namnge arena efter Brasiliens legendar

Förra veckan fick fotbollsvärlden ett sorgebesked då brasilianske legendaren Pelé dog. Han ska begravas under tisdagen.

Fifas ordförande Gianni Infantino är i Brasilien för att hedra Pelé. Han skickar en önskan till hela världen.

– Vi kommer att be alla länder i världen att namnge en arena efter Pelé, säger Infantino enligt AFP.

Just nu är Pelés kista på innerplanen vid Santos hemmaarena. Pelé spelade största delen av sin karriär i den brasilianska klubben och vann under sin tid som spelare tre VM-guld.

Ryssland ansöker inte om medlemskap till AFC - tills vidare

Det ryska fotbollsförbundet meddelade på fredagen att de tills vidare inte har för avsikt att ansöka om medlemskap till det asiatiska fotbollsförbundet AFC. Ryssland är avstängt från Uefa:s och FIFA:s tävlingsarrangemang på grund av anfallskriget i Ukraina.

På grund av avstängningen hade det ryska idrottsförbundet övervägt möjligheten att ansluta sig till det asiatiska fotbollsförbundet så att landet kunde få spela internationella matcher.

Ryssland deltar inte i kvalet till fotbolls-EM som börjar i mars

STT Urheilu

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida