Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Alexanderinstitutets forskningsdirektör: Ryssland målar upp fiendebild av Finland

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa på onsdagen att Finland har blivit mer fientligt inställt till Ryssland. Lavrov lyfte under ett presstillfälle också fram andra världskriget, och sa att man måste komma ihåg att Finland inte var ett oskyldigt offer före och under kriget.

Alexanderinstitutets forskningsdirektör Markku Kangaspuro säger i Yles morgon att det här innebär en förändring av Finlandsbilden i Ryssland.

– Att Ryssland målar upp fiendebilder av Finland kan förändra den ryska befolkningens syn på hurdant Finland är och hurdana finländare är. Det här kan ytterligare förstärkas nu då gränserna är stängda.

Enligt Kangaspuro har Finland och finländare länge haft ett starkt socialt kapital och goda relationer med ryssar, speciellt i Sankt Petersburgregionen. Det här tror han alltså att kan förändras i framtiden.

Lavrovs upprepade på onsdagen också att Ryssland kommer ta till militärtekniska åtgärder om Finland och Sverige blir Natomedlemmar.

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatoms logo.

Kärnkraftsföretaget Rosatoms barnläger i full gång

Enligt arrangörerna är barnläger vanliga hos ryska företag.

Forskardoktor Hanna Smith vid Alexanderinstitutet

Forskarteori: Ryssland släpper fram flyktingarna för att testa Finland

Förhandlingar behövs för att hålla rysk-finsk gräns stängd?

Markku Kivinen

"Spelet hårdnar i Ryssland"

Mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov är ett tecken på att spelet hårdnar i Ryssland. Det säger Markku Kivinen, som leder Alexandersinstitutet.

Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet

Allt du velat fråga om Ryssland

Hur farligt är det att bo granne med Ryssland? Varför spänner de musklerna och finns det alls någon risk att de kommer över gränsen till Finland igen? Hanna Smith, forskare på Alexanderinstitutet har varit med och sammanställt en rapport över hur det är att bo granne med den störa björnen i öst.

Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet

"Beredskap bästa försvar"

Forskaren vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors Universitet, Hanna Smith, säger att Ryssland är en mycket utmanande granne, och alla Rysslands grannar står inför samma utmaningar. Läs också: SVT: Hotet från Ryssland Niinistö: Påminner om kalla krigets dagar

Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet

"Största konflikten sedan Sovjetunionen föll"

- En liknande konflikt som berör Finland direkt har vi inte sett sedan Sovjetunionen föll, säger forskare Hanna Smith. Därför är det viktigt för Finland att göra vad vi kan för att förhindra ett regelrätt krig mellan Ryssland och Ukraina. Se hela intervjun som videoklipp!