Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kertjsundet är den enda infarten till Azovska sjön, nordost om Krimhalvön.

Finland fördömer Rysslands agerande på Krim - inför femårsdagen för annekteringen

Finland kräver att Ryssland friger ukrainska fångar.

Astrid Thors

HBL: Ryssland ville inte ha Thors på OSSE-post

Thors valdes för tre år sedan till posten.

Marine Le Pen i Moskva

Kreml finansierar franska extremhögern

Marine Le Pen frotterar sig med ryska ledningen.

Spasskajatornet i Kreml

Ryssland övergår till ständig vintertid

Ryssarna får ställa om sina klockor till ständig vintertid efter några år med enbart sommartid

Ortodox präst utanför en ockuperad byggnad i Lugansk.

Femton nya namn på EU:s sanktionslista

Utrikesministeriet bekräftade på lördagen att det redan finns en utvidgad namnlista på personer som drabbas om EU skärper sanktionerna mot Ryssland. På listan finns 15 nya namn

HS: Finländska officerare ser Ryssland som ett hot

Fyra av fem finländska officerare betraktar Ryssland som ett hot mot Finland, visar en enkät som Helsingin Sanomat låtit göra. Ungefär en lika stor andel av officerskåren anser att det ryska militära hotet mot Finland har vuxit.

Krimtatarer vid en moské.

Putin underlättar ryskt medborgarskap, återupprättar Krimtatarer

Rysslands president Vladimir Putin godkände idag en lagändring som gör det enklare för ryskspråkiga i forna Sovjetrepubliker att få ryskt medborgarskap.

Markus Österlund poserar i en korridor.

"Finlands språkmodell kunde fungera på Krimhalvön"

De rysktalande saknar officiella rättigheter i Ukraina, men nu ska språket få specialställning. Finlands språkmodell kan fungera som förebild. Folktingssekreterare Markus Österlund stöder idén.

Migrationsminister Astrid Thors

Ryssland kritiserar Astrid Thors

Ryssland kritiserar Astrid Thors uttalanden om Ukraina och Krim. Hennes ensidiga inställning måste förändras kräver en rysk talesman.

Lyyra är fd ambassadör

"Krim blev en modell för minoriteterna i östra Ukraina"

Markus Lyra, tidigare diplomat, vill inte jämföra Krim med östra Ukraina. Han tror att personer som tillhör den ryska minoriteten i Ukraina nu tar sin chans att förbättra sin ställning. Se Tv-nytts studiointervju med Lyra!

"Mindre risk för nya sanktioner mot Ryssland"

EU-ländernas utrikesministrar är samlade i Aten för att diskutera läget i Ukraina och Rysslands politik mot landet. Utrikesminister Erkki Tuomioja hoppas att EU inte ska behöva införa nya sanktioner mot Ryssland.

Miley Cyrus sjunger

FT: Popkonserter i Finland hotade

De amerikanska sanktionerna mot ryska medborgare kan göra att amerikanska popstjärnors konserter i Finland ställs in, uppger Financial Times. Helsingforsarenan har ryska ägare som är med på sanktionslistan.

Krim blir "ekonomisk specialzon"

Ryssland ämnar göra Krim till en ekonomisk specialzon. Det sade premiärminister Dmitri Medvedev när han överraskande besökte halvön i dag.

Helmut Schmidt.

Tysk ex-kansler efterlyser förståelse för Ryssland

I Tyskland brottas ekonomi och politik fortsättningsvis med frågan hur man egentligen ska förhålla sig till Ryssland på grund av krisen gällande Krim. Skaran politiker som tycker att man borde ha mer förståelse för Ryssland verkar ändå hela tiden bli större. Det senaste utspelet kommer från en tidigare förbundskansler.

Vladimir Putin inspekterar en militärmanöver i östra Karelen

USA oroat över Rysslands nästa drag

I USA ökar oron över Rysslands agerande vid Ukrainas gräns. Amerikanska underrättelsekällor bedömer att Ryssland har närmare 50 000 soldater vid gränsen, skriver tidningen Wall Street Journal.

Fler vill ha självständighet i Europa

Europa är fullt av små regioner som vill bli självständiga.

Ryska flaggan vajar över alla militärbaser på Krim

Den ryska flaggan vajar nu över samtliga nära 200 militära anläggningar på Krim, säger Rysslands generalstabschef Valerij Gerasimov. Putins popularitet ökar igen.

Obama: Krim är inte slutbehandlat

Ryssland måste nu agera ansvarsfullt och visa att de är redo att igen följa internationell lag. Om Ryssland inte gör det får de betala, sade president Barack Obama vid toppmötet i Haag.

Stefan Winiger: Alla faller för revolutionsromantiken

Vi vill att alla människor ska få leva i demokratiska samhällen. När vi ser bilder på hundratusen som samlas på ett torg och vill ha demokrati hoppas vi att de ska lyckas. Ungefär så ser den mediala och politiska logiken ut. Och vi faller för den gång efter gång.

Ukrainan lippu kuvattuna Venäjän suurlähetystön edessä mielenosoituksessa vuonna 2014.

Ukrainakrisen

Krisen i Ukraina började med demonstrationer den 23 november 2013, då Ukrainas president Viktor Janukovitj två dagar tidigare inte skrev på kontraktet med EU han förhandlat ett år för att få fram. Sedan dess har situationen bara försämrats, och Rysslands invasion av Krim gör inte saken bättre.

Oidentifierade soldater i uniformer utan beteckningar blockerar en ukrainsk militärbas i Balaklava på Krim

Vitryssland och Nato oroas av Krimkrisen

Nato oroas av ryska trupper vid Ukrainas östgräns medan Vitryssland ser Krim som ett farligt prejudikat.

Ari Puheloinen

Puheloinen oroad över vad som sker på lång sikt

Försvarsmaktens kommendör Ari Puheloinen säger sig vara oroad över vad som följer härnäst efter den ryska annekteringen av Krimhalvön. Frågan är hur det säkerhetspolitiska läget och klimatet i Europa påverkas på lång sikt, sade Puheloinen till Yle Nyheter på torsdagen.

Ryska trupper intog ytterligare en bas - Ukraina förbereder reträtt

Ryska trupper har intagit ytterligare en flottbas sent i kväll. Samtidigt planerar Ukrainas regering att dra tillbaka sina trupper från Krim.

Ukrainas president ställer krav på Krims ledare

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtšynov kräver i ett brev till Krims ledare att flottans fängslade kommendör friges inom en tidsfrist på tre timmar, uppger nyhetsbyrån AFP.

Vladimir Putin 05.03.2013.

Putin vill bygga bro mellan Ryssland och Krim

Ryssland tänker bygga en bro över sundet mellan Ryssland och Krim, sade president Vladimir Putin. Bron ska användas av både bilar och tåg.

Ukrainska och ryska örlogsfartyg i hamnen i Sevastopol

Proryska styrkor intog flottbas - Ukraina drar sig tillbaka

Den ukrainska flottans högkvarter på Krimhalvön har intagits av Moskvatrogen milis som har bytt ut den ukrainska flaggan mot ryska flaggor. Ukrainas regering planerar nu att dra tillbaka sina trupper från Krim.

Framtidstro och död

På Krim växlar stämningarna snabbt just nu. På vissa håll är halvön idyllisk som ett vykort och på andra som tagen ur en obehaglig film.

Ukrainska soldater tillåts använda vapen

Ukrainska soldater på Krim har fått tillstånd att använda vapen i situationer där deras liv är i fara. Direktivet kom efter att en ukrainsk soldat tidigare idag dog i en skottlossning.

Hanna Smith: Nu får vi vänta på Ukrainas drag

På tisdag kom Rysslands reaktion på folkomröstningen på Krimhalvön. Halvön är en del av Ryssland och det har den alltid varit, perioden under Ukraina var bara en historisk avvikelse, sa Putin. Rysslandsforskaren Hanna Smith på Alexandersinstitutet väntar nu spänt på vad Ukraina gör.

En ukrainsk soldat med ukrainska flaggan.

Soldat dog i skottlossning på Krim

En ukrainsk soldat har dött i ett skottintermezzo på en militärförläggning utanför Krims huvudstad Simferopol. Premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att konflikten om Krim nu gått in i sin militära fas.

Jevgenij och morfar

Ryssar i Estland: "Vi förstår Putin"

I Estlands tredje största stad Narva är nittio procent av invånarna ryssar. De har en stor förståelse för Rysslands agerande på Krim. Yle Nyheter har besökt en familj i Narva för att höra hur de tänker.

Starka reaktioner på Putins tal

Flera länder fördömer Rysslands agerande. Att Krim skulle integreras i Ryssland beskådas inte med blida ögon och nya sanktioner kan bli aktuella.

Duman diskuterar Krim i specialsession

Det ryska parlamentets underhus duman har inlett en specialsession om Krim och det är möjligt att man redan i dag beslutar att uppta halvön i den ryska federationen.

Krimbo: Vi är glada att soldaterna är här

Den militära närvaron är tydlig på Krim. Men bland den lokala befolkningen ses inte detta som något negativt, rapporterar Yles utsända reporter Kerstin Kronvall.

Putin erkänner Krim som suverän stat

Ryssland erkänner Krim som självständigt från Ukraina. President Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som erkänner Krim som självständig stat.

Glädje och sorg på Krim

Krimtataren Aliye Kefileva röstade inte i gårdagens val. I dag står hennes klassrum tomt, studerandena hon undervisar i krimtatariska vill inte åka in till Simferopol. Natalya Kuntsova är däremot glad. Hon är pro-rysk ukrainare och säger att det är en av de lyckligaste dagarna i hennes liv.

Oroligheterna syns i rubelns kurs

Ryssland får redan nu känna av marknadens sanktioner

Medan EU dröjer med eventuella ekonomiska sanktioner mot Ryssland har marknaden redan fällt sin dom. På Moskva-börsen smälter väldiga värden bort, rubeln tappar i värde och centralbanken har tvingats höja styrräntan.

Storbritanniens utrikesminister William Hague

EU dryftar sanktioner mot Ryssland

EU-ländernas utrikesministrar är samlade i Bryssel för att ta ställning till utvidgade sanktioner mot de ryssar som har kringskurit Ukrainas självständighet.

Krim förklarade sig självständigt - vill bli ryskt

Krim har utropat sig självständigt och samtidigt ansökt om att få ansluta sig till Ryssland. Deklarationen om självständighet gavs efter den omstridda folkomröstningen i söndags då över 96 procent av väljarna röstade för en anslutning till Ryssland.

Strandpromenaden i Sevastopol

Ickeryska invånare flyr

Tusentals invånare har flytt Krim och personer som är pro-Ukraina har försvunnit, enligt Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa OSSE.

Männisor i Simferopol firar resultatet i folkomröstningen på Krim

Starka reaktioner på Krim

På Krim är alla röster nu räknade efter söndagens folkomröstning. Enligt valkommissionen röstade 96.77 procent av dem som tog sig till valurnorna för att halvön ansluts till Ryssland. Yle Nyheters reporter Kerstin Kronvall är på plats på Krim och har följt med reaktionerna.

I Narva gläds man för Krim

Söndagens folkomröstning gläder många i Narva.

Jublande proryska ungdomar på Lenintorget i Simferopol

Krim: 95,5 procent ja

De Moskvavänliga lokalmyndigheterna på Krim hyllade på söndagskvällen folkomröstningen om anslutning till Ryssland som en succé. Enligt preliminära resultat röstade över 95 procent för att halvön blir en del av Ryssland. En delegation reser till Moskva i dag för att begära medlemskap i Ryska federationen.

Protestdemonstration mot Ryssland i London

Väst fördömer folkomröstningen

Västländerna trappade upp retoriken mot Ryssland på söndagen då folkomröstningen på Krim genomfördes trots Ukrainas och västländernas protester. Skärpta sanktioner mot Ryssland hotar på måndag. Ryssland svarade med att igen hävda att ryssar i Ukraina är i fara.

Ryssland rustar upp på Krim

Det finns nu 22 000 ryska soldater på Krim, vilket är ett brott mot ingångna avtal, säger Ukrainas försvarsminister. De ryska styrkorna ska enligt avtalet hålla sig på sina baser, men de försöker inte längre dölja sin närvaro och transporterar missiler och artilleri allt öppnare.

Äldre dam i vallokal i Belogorsk utanför Simferopol på söndagen

Högt deltagande i omstridd folkomröstning på Krim

Valdeltagandet i den omstridda folkomröstningen på Krim nådde drygt 73 procent två timmar innan vallokalerna stängde, rapporterade den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass på söndagskvällen. Ukraina och Ryssland har kommit överens om eldupphör fram till den 21 mars.

Proryska demonstranter i Donetsk i Ukraina

Moskva: Östra Ukraina ber om vår hjälp

Kreml meddelade på lördagen att man fått flera vädjanden om hjälp från det ryskdominerade östra Ukraina. Enligt det ryska utrikesministeriet dryftar man vad som ska göras.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin röstar nej till Krimresolution i säkerhetsrådet

Kina stödde inte Ryssland i säkerhetsrådet

Ryssland stoppade på lördagen en resolution i FN:s säkerhetsråd som skulle ha ogiltigförklarat den planerade folkomröstningen på Krim på söndag. Kina avstod från att rösta.

FN:s säkerhetsråd röstar om Ukrainaresolution

FN:s säkerhetsråd möts i dag för att rösta om en resolution gällande krisen i Ukraina. I resolutionen står det bland annat att söndagens planerade folkomröstning om att ansluta Krim till Ryssland inte är giltig.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida