Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Förändringen i Centerns väljarstöd 2011 - 2015

Centern vann nya väljare i hela landet

Interaktiv karta över partiernas väljarstöd i kommunerna.

Sannfinländarna hoppas på succé igen

Partiet siktar på fyra riksdagsplatser från valkretsen.

Regeringsförhandlingarna enligt Mumin

Jyrki Katainen spelar mumin.

Det första steget mot en ny regering

I dag inleds sonderingarna för att få till stånd en ny regering i Finland, då ordförande för riksdagens största parti kallar partiernas riksdagsgruppers ordförande till förhandlingar.

Nya riksdagsledamöterna granskades

De nya riksdagsledamöterna har bekantat sig med sin arbetsplats i dag och deras fullmakter har granskats av justitiekansler Jaakko Jonkka. Riksmötet öppnas på torsdag.

Riksdagshuset

Wideroos återvald som gruppordförande

Riksdagsgrupperna har konstituerat sig. Svenska riksdagsgruppen återvalde enhälligt Ulla-Maj Wideroos till ordförande. Sannfinländarna valde Pirkko Ruohonen-Lerner.

Valresultatet fastställt

Resultatet i söndagens riksdagsval har fastställts. Kontrollräkningen ändrade inte på mandatfördelningen mellan partierna.

Skrattmåsar i Terjärv, Kronoby

Miljöpolitiken delar de tre stora partierna

De tre största partierna står långt ifrån varandra i flera miljö- och klimatpolitiska frågor. Till exempel synen på energiskatter är delad. Den kommande regeringen kommer att få ett antal miljöfrågor på sitt bord.

Mari Kiviniemi och Jyrki Katainen

Kiviniemi vände kappan

Den avgående statsministern Mari Kiviniemi (C) tänker inte föra det omstridda stödpaketet för Portugal till den nyvalda riksdagen. Det blir nu regeringsbildaren in spe Jyrki Katainen (Saml) som får ta över den känsliga frågan.

sfp-ballonger

Olika åsikter om SFP:s resultat

Svenska Folkpartiets insats i riksdagsvalet väcker diskussion. Att partiets stöd sjönk trots snålblåsten mot svenskan har väckt förvåning på många håll.

Torvalds: SFP medlare i regeringen

Svenska Folkpartiets viceordförande Nils Torvalds säger att det är oroväckande att SFP tappade väljare i utkanten av metropolområdet. I övrigt bedömer han SFP:s valframgång som rätt god.

Öppna portars dag i Dragsvik.

Livlig debatt om Nylands Brigad

Den sannfinländska riksdagsmannen Jussi Niinistös åsikt om att Nylands Brigad i Dragsvik är den minst viktiga garnisonen har väckt livlig debatt.

rockärm

Utpressning av riksdagskandidat blir polisfall

Polisen ska starta en undersökning kring misstankarna om att en socialdemokratisk kandidat i Egentliga Finlands valkrets pressades till att dra tillbaka sin kandidatur i riksdagsvalet. Det skriver dagens Turun Sanomat.

Valresultatet fastslås - ändringar i Helsingfors

Resultatet i söndagens riksdagsval fastställs i dag. Åtminstone i Helsingfors valkrets kommer det att ske förändringar.

Arja Alho

"Valseger för bakåtsträvare"

Bakåtsträvare är inte Finlands framtid, säger Sjundeåbon Arja Alho som själv var socialdemokratisk riksdagsledamot under många år. Hon tycker att Sannfinländarnas tal om förändring passar dåligt ihop med deras önskan tillbaka till ett Finland som inte längre finns.

Kommunernas framtid hänger i luften

Det råder stor osäkerhet i kommunerna över vad som kommer att hända under följande regeringsperiod.

SDP:s partiledare Jutta Urpilainen under valkvällen

SDP redo för regeringsförhandlingar

Socialdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet går med i regeringsförhandlingarna. Både SDP och Samlingspartiet är eniga om att det är naturligt att bilda regering med de tre största partierna. I det här skedet utesluter de inte att också flera partier är med. Läs också: "Nya regeringen kan bli kortlivad"!

Svenska tidningar fortsatt kritiska

De svenska tidningarna har i dag fortsatt med sina kritiska kommentarer till Sannfinländarnas frammarsch i riksdagsvalet i Finland. Det verkar råda ett kompakt motstånd eller oförståelse i den rikssvenska pressen mot tanken på att Sannfinländarna skulle sitta i Finlands kommande regering.

Tarja Halonen i New York 2009

Sannfinländarnas framgång överraskade Halonen

Sannfinländarnas stora valframgång kom som en överraskning för president Tarja Halonen. Presidenten säger att hon hade förutspått att partiet skulle få 32 platser i riksdagen, inte 39 platser som partiet sist och slutligen fick.

Jyrki Katainen talar inför Samlingspartiets partistyrelse

Katainen tror på fortsatt stöd för Portugal

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen tror att partierna som har suttit i den nuvarande regeringen också kommer att stöda den ekonomiska hjälpen till Portugal efter valet.

Kärnkraft och dagvård delar Sannf

Stora tvistefrågor ligger och pyr inom den sannfinländska riksdagsgruppen. Enligt Yles valkompass delar bland annat kärnkraften och den subjektiva rätten till dagvård partiets riksdagsledamöter.

SFP:s ordförande Stefan Wallin

"Inget behov av SFP i regeringen"

Svenska Folkpartiet behövs knappast i nästa regering, verkar både Socialdemokraterna och Sannfinländarna anse.

Glada anhängare på Sannfinländarnas valvaka

"Sannfinländarna är högerpopulister"

Sannfinländarnas placering på linjen höger-vänster har väckt en del huvudbry, men professor emeritus i statslära Tuomo Martikainen har en klar åsikt i frågan - partiet är högerpopulistiskt.

Torleif Söderlund

"Vi tänker lobba hårt"

Västra Nylands handelskammare vill försäkra sig om att de riksdagsledamöter som fått röster i Västnyland verkligen jobbar för de västnyländska frågorna. Den västnylänska maffian slår till.

Matti Vanhanen besöker A-Studio

"Valförlusten är mitt fel"

Förre statsministern Matti Vanhanen (C) tar på sig skulden för Centerns dåliga resultat i riksdagsvalet. Vanhanen tror att många finländare har tröttnat på honom och därför valt att inte rösta på Centern. Läs också: Valseger för Sannf och Saml - krasch för Centern!

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen

Vem ska sitta i regeringen?

De egentliga regeringsförhandlingarna kommer igång efter påsk, men redan nu är det klart att sonderingarna inleds med de tre största partierna, det vill säga Samlingspartiet, SDP och Sannfinländarna.

Svenskundervisning

Ledamöter redo slopa obligatorisk svenska

Häften av de nyvalda riksdagsledamöterna är redo att slopa svenskan som obligatoriskt skolämne. Det visar en sammanställning av ledamöternas svar i Yles valkompass.

Många helt nya ansikten i riksdagen

84 av de totalt 200 invalda i riksdagen är nya eller nygamla ledamöter. 40 procent av platserna gick till personer som inte tidigare har suttit i riksdagen eller som återvänder dit.

Valresultatet förbryllar utländska journalister

Oron för det europeiska samarbetets framtid och för de högerpopulistiska strömningarna förenade hundratalet internationella journalister och diplomater som hade samlats för att ta del av utrikesministeriets presskonferens om valet.

Ärkebiskop emeritus john Vikström

"Misstroende, otrygghet bakom valresultatet"

Otrygga och misstänksamma människor blir lätt intoleranta, säger ärkebiskop emeritus John Vikström i en kommentar till valresultatet i riksdagsvalet. Finlandsskutan ändrar nu riktning säger han till Kotimaa 24.

Jyrki Katainen på Samlingspartiets valvaka

Spekulationer om regeringsbygget

Spekulationerna kring Finlands nya regering är i full gång. Varenda parti som tar sig självt på allvar eftersträvar en plats i regeringen, säger Anna-Maja Henriksson (SFP). Socialdemokraterna är landets näststörsta parti, det är klart att vi ska vara med, säger Miapetra Kumpula-Natri (SDP).

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini

"Mycket bra!" eller "Katastrof"

- En ordentlig baksmälla. - Jag hoppas att de håller sina löften. Timo Soinis och sannfinländarnas valserger dela de väljare som Yle Västnyland talade med dagen efter valet.

Haglund: EU-jobbet svårare nu

Europaparlamentariker Carl Haglund(SFP) tycker att det känns både tungt och motigt att återvända till Bryssel efter valresultatet i Finland. Många liknande invandrarkritiska partier i Europa har meddelat att de inte har något intresse av att lösa de problem unionen tampas med just nu, beklagar Haglund.

Svartå är den bästa platsen enligt klotter på biblioteket

Sannfinländarna populära i Lojo, Svartå och Pojo

Procentuellt gick Sannfinländarna mest framåt i Lojo i Västnyland. I Raseborg var det var stödet för Sannfinländarna störst i Svartå och Pojo.

Röstning under riksdagsvalet 2011

Hårfina skillnader mellan partierna

Riksdagsvalet var mycket jämnt och skillnaderna mellan de största partierna var hårfina.

Valreklam inför riksdagsvalet 2011

Blomqvist och Feldt-Ranta röstmagneter i Västnyland

Thomas Blomqvist (SFP) fick mest röster i Västnyland tätt följd av Maarit Feldt-Ranta (SDP). Matti Saarinen (SDP)fick tredje mest röster och Timo Soini (Sannf) kom på fjärde plats.

Finland bör hålla sitt löfte till EU

EU-kommissionen förutsätter att Finland håller sitt löfte att delta i den tillfälliga europeiska krisfonden.

Centern 28.1.2010

Centern fick in många unga ledamöter

Centern har flest unga ledamöter i den nya riksdagen, meddelar partiets ungdomsrörelse.

Riksdagsledamöter: Nej till Nato

De nyvalda riksdagsledamöterna är skeptiska till Nato. Det visar en sammanställning av ledamöternas svar i Yles valkompass. Flest Nato-vänliga ledamöter finns inom Samlingspartiet och SFP.

Göran Djupsund

Djupsund förutspår svåra förhandlingar

Professor Göran Djupsund förutspår svåra regeringsförhandlingar. De tre största kommer nog överens och SFP kunde bli Samlingspartiets samarbetspartner i den borgerliga marknadsliberala flanken i regeringen, anser Djupsund.

Pressen: Regeringsförhandlingarna blir svåra

Riksdagsvalet 2011 var inte bara exceptionellt spännande, det var också ett historiskt val, skriver dagens tidningar, som förutspår ytterst svåra regeringsförhandlingar.

Jyrki Katainen träffar väljare i Helsingfors

Tre stora bildar regering?

De tre största partierna efter gårdagens val - Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna - är sannolikt de partier som bildar ny regering. Röstkungen Timo Soini säger att Sannf deltar i regeringsförhandlingarna med en egen agenda.

Kontrollräkningen i gång

Kontrollräkningen av riksdagsvalets röster inleddes i morse. Rösterna ska vara färdigkontrollerade senast i övermorgon då valkretsnämnderna ska bekräfta det slutliga valresultatet.

"Europapolitiken ska förändras"

Sannfinländarnas ordförande, valets segrare, Timo Soini utlovar en förändring i Europapolitiken. Stödpaketet till Portugal kommer att förhandlas om, sade Soini i en intervju till finska Yle i morse. Läs också: Timo Soini valets röstkung !

Fenno-ugrian refugee centre of london 18.4.2011

Valresultatet processas på Facebook

Riksdagsvalet och speciellt Sannfinländarnas framgång har väckt starka reaktioner på webben. På Facebook erbjuder bland annat Londons finsk-ugriska flyktingcenter en frihamn åt tusentals besvikna finländare.

True Finns väcker uppmärksamhet

Det finländska riksdagsvalet och Sannfinländarnas valframgång har fått stort utrymme i utländsk media. Många tidningar spekulerar om hur Sannfinländarnas seger kommer att påverka stödet till ekonomiskt trängda euroländer.Läs också: Både Bildt och Juholt oroade - Åkesson jublar !

Ett euromynt

Sannfinländarnas framgång sänkte värdet på euron

Eurons värde har börjat sjunka på de Asiatiska börserna. Marknaden är rädd för att Sannfinländarnas valframgångar ska äventyra det planerade stödpaketet till den portugisiska ekonomin.

Nya och gamla namn i riksdagen

I de olika regionerna i Svenskfinland ryms både kandidater som gjorde bra i från sig och kandidater som överraskande föll ut ur riksdagen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida