Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fem setbollar räckte inte – Kalle Koljonen förlorade öppningsmatchen i VM i två raka set

43 minuter varade Kalle Koljonens VM-turnering i badminton i Köpenhamn.

I första set lyckades den 57-rankade Koljonen pressa världsnian H. S. Prannoy rejält, och finländaren ledde i början av öppningssetet med 8–4, senare med 16–14 och i slutet också med 20–17.

Tre setbollar räckte dessvärre inte och Prannoy steg till 20–20. Indiern gjorde ändå ett par lätta fel och gav Koljonen ytterligare två setbollar – som han inte klarade av att förvalta. Prannoy vann till slut första set med 24–22.

I andra set var Koljonen mer eller mindre chanslös och vid 3–3 drog den 9-seedade Prannoy iväg till en komfortabel 21–10-seger.

Koljonens sjätte VM slutade på samma sätt som fyra tidigare VM när han mött en seedad spelare: förlust i öppningsmatchen. I VM 2021 i spanska Huelva hade Koljonen bättre tur i lottningen och vann sin öppningsmatch.

Stenhårt motstånd för Kalle Koljonen i första omgången i VM

Kalle Koljonen är den enda finländaren som spelar i VM i badminton som går av stapeln i Köpenhamn nästa vecka. Med tanke på hur lottningen ser ut är risken överhängande att hans VM-sejour än en gång tar slut efter första matchen.

Den 29-årige Koljonen som är 57:e på världsrankinglistan, möter den 31-årige indiern HS Prannoy, nia på världsrankinglistan, som bäst världssjua i maj.

Herrarna har mötts två gånger och båda gångerna har Prannoy utgått med segern.

Koljonen gör nu sin sjätte VM-turnering och fyra gånger har det tagit slut genast i första omgången – mot en seedad spelare: 2022 mot 11-seedade dansken Rasmus Gemke, 2019 mot 8-seedade japanen Kenta Nishimoto, 2018 mot 15-seedade indonesen Tommy Sugiarto och 2017 mot den förstaseedade koreanen Son Wan-ho.

Bara en gång, 2021 i Huelva, har Koljonen lyckats vinna sin öppningsmatch, över mexikanen Lino Muñoz. Sedan blev det förlust i andra omgången mot Hollands Mark Caljouw.

Kina vann lagtävlingen Sudirman Cup i badminton

Förhandsfavoriten och värdnationen Kina tog sin 13:e seger i lagtävlingen Sudirman Cup, motsvarande lag-VM, i badminton.

I söndagens final vann Kina över Sydkorea med 3–0. I semifinalen i lördags var Japan ytterst nära att besegra Kina, men hemmaspelarna höll för trycket och vann lagmatchen med 3–2.

I den andra semifinalen vann Sydkorea över Malaysia med 3–1.

Sydkorea har vunnit lagtävlingen tre gånger, Indonesien en gång.

I Sudirman Cup spelas en match i alla fem kategorier: herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel.

Nanna Vainio, OS 2016.

Badmintonspelaren Nanna Vainio avslutar elitsatsningen

26-åriga Vainio ska nu fokusera på jobbet.

Viktor Axelsen vinner VM-guld 2017.

Viktor Axelsen om sitt VM-guld: "Att vinna VM-titeln är helt otroligt"

Axelsen firad hjälte i Danmark efter sitt VM-guld.

Anton Kaisti och Jenny Nyström spelar badminton.

Rekordstor trupp till VM – svårt motstånd väntar direkt

För Nyström/Kaisti väntar världsettorna i andra omgången.

Anton Kaisti och Jenny Nyström spelar badminton.

Slutgrälat – Nyström och Kaisti tänker nå OS och Europatoppen

Flerfaldiga FM-vinnarna är en vinnande kombinatination igen.

Carolina Marín vann ett sensationellt guld i VM i badminton 2014 i Köpenhamn.

Det spanska undret i Köpenhamn

VM i badminton i Köpenhamn kulminerade i söndagens finaler i alla fem kategorier. Spaniens Carolina Marín stal största delen av showen när hon vann VM-guld - Spaniens första genom alla tider - i damsingel.

Ville Lång

Ville Lång vände och vann

Ville Lång är klar för den andra omgången i VM i badminton i Köpenhamn. Lång besegrade Misha Zilberman från Israel med 2-1 i set.

Jan O. Jörgensen i VM 2014

Heino vidare i VM

Eetu Heino besegrade Giovanni Greco med 2-0 i set och är klar för andra omgången i VM i badminton. Setsiffrorna skrevs 21-11, 21-13.