Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Raumovarvet

Stor beställning till varvet i Raumo

Beställningen innebär 1000 nya årsverken.

Bakgrundsbild med loggan för EU-valet 2014.

Finland ansöker om EU-pengar för uppsagda vid Nokia

Uppsagda kan därmed erbjudas kompletteringsutbildning.

Fartygsbygge

EU stöder uppsagda varvsarbetare

Nu står det klart att EU stöder sysselsättningen av arbetslösa varvsarbetare i Raumo och Åbo. Europaparlamentet godkände ett stödpaket på 1,4 miljoner euro i dag, tisdag.

Varvarbetare.

EU stöder uppsagda STX-arbetare

EU-kommissionen vill bevilja 1,4 miljoner euro för att stöda sysselsättningen av de som blev av med jobben vid STX-varven i Finland.

Berg- och dalbanan vid Åbovarvet kunde jämnas ut

Satsa på olika sorters fartygsbyggen och ta med leverantörerna i ett tidigt skede av fartygsplaneringen! Det är professor Kim Wikströms recept på hur man kunde jämna ut de djupa ekonomiska svackorna som regelbundet drabbar Åbovarvet.

STX Finland, Åbo, augusti 2014

”Nya beställningar kommer garanterat”

Framtidstron är stark bland Åbovarvets underleverantörer drygt två månader efter att Meyer Werft gick in som huvudägare. Än så länge har de konkreta följderna på personalnivå varit små, men hela branschen har redan hunnit få ett mentalt lyft.

Oasis of the seas i Malaga.

Oasis hedersgäst i Málaga

Kryssningsfartyget Oasis of the Seas är på besök i Europa. Fartyget lämnade varvet i Åbo år 2009 och har sedan dess seglat i Karibien.

Varvarbetare.

"Ägarbytet är en drömsituation för Åbovarvet"

Ägarbytet är en drömsituation för Åbovarvet. Det säger Pär-Henrik Sjöström som är chefredaktör för Sjöfartstidningen och har följt med varvsindustrin under många år.

Yle Areena logo.

Tyska Meyer Werft och staten köper Åbovarvet

Det är nu klart att staten går in som minoritetsägare och köper Åbovarvet tillsammans med tyska Meyer Werft. Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) informerade om ägarbytet under en presskonferens på måndagen.

Möjlig köpare av Åbovarvet fick storbeställning

Det tyska varvsbolaget Meyer Werft som för tillfället förhandlar om att köpa STX varvet i Åbo har fått en storbeställningav Norweigan Cruise Line. Enligt bolaget kommer fartygen ändå inte att byggas i Åbo.

STX varvsjobbare i Åbo

Försäljning av Åbovarvet torde klarna snart

Det slutliga beslutet om en eventuell försäljning av Åbovarvet torde dröja till nästa vecka. Det tror personer inom varvsindustrin som Yle Åboland talat med.

STX varvsjobbare i Åbo

Finland söker EU-stöd för uppsagda varvsarbetare

Finland söker stödpengar från EU för att sysselsätta de anställda som blev uppsagda när STX-koncernen stängde varvet i Raumo.

Mein Schiff 3

STX Finland överlät lyxkryssaren till TUI Cruises

Åbovarvet STX Finland överlät lyxkryssaren Mein Schiff 3 till rederiet TUI Cruises på torsdagen. Fartyget började byggas i oktober 2012 och sjösattes i november i fjol.

Vapaavuori vill skynda på varvsköp

Näringsminister Jan Vapaavuori strävar att så snart som möjligt inleda regelrätta förhandlingar om köpet av varvet i Åbo. Det handlar om veckor snarare än månader, tror han.

åbovarvet,

Staten överväger att köpa in sig i Åbovarvet

Finska staten och ett tyskt varv överväger att köpa STX Finlands varv i Åbo. Arbets- och näringsministeriet meddelade om planerna i dag.

TS: Scandlines väljer köp från konkursbo före Åbovarvet

Åbovarvet hade hoppats på att få en beställning på två bilfärjor av det dansk-tyska rederiet Scandlines. Nu ser det hela dock mörkt ut, då Turun Sanomat skriver att Scandlines i stället har köpt två färjor från konkursboet på varvet i Stralsund i Tyskland.

Fartygsbygge

Raumo köpte STX varv

Stadsfullmäktige i Raumo har helt väntat godkänt markaffären med STX-varvet. Man planerar att grunda en företagspark för marinindustrin där.

Fartygsbygge

Raumo stad köper STX varvsområde

Staden köper varvsområdet för 18,1 miljoner euro. Raumo vill bygga en företagspark på området, som ska skapa hundratals nya arbetsplatser.

Raumo och STX nära en affär

Raumo stad och varvskoncernen STX är nu mycket nära att göra en affär. Staden vill köpa hela STX:s gamla varvsområde och göra det till en industripark.

Varvarbetare.

Varvsindustrin fortsätter att leva i ovisshet

Varvsindustrin i Finland är fortfarande mycket viktig och sysselsätter över 20 000 personer. Ändå har man talat om en varvsindustri i kris under det gångna året. Framtidsutsikterna kunde vara ljusare om varven skulle få utvecklas under finländska ägare, anser chefredaktör Pär-Henrik Sjöström.

Scandlines: Vi kan inte vänta längre

Varvet STX i Åbo går sannolikt miste om en beställning på två fartyg av det tysk-danska rederiet Scandlines. Beställningen ser ut att gå till det tyska varvet i Stralsund, skriver tidningen Turun Sanomat.

Viking Amorella på grund vid Långnäs

Amorella försenas med ytterligare ett dygn

Viking Line hade räknat med att reparationerna på varvet i Raumo skulle vara klara redan i morgon, men arbetet har dragit ut på tiden på grund av den hårda vinden.

stx europe i åbo bygger här en av världens största kryssningsfartyg, mars 2009

Förhandlingarna mellan STX och Raumo fortsätter

Förhandlingarna mellan varvsbolaget STX och Raumo stad fortsätter. Raumo stad vill köpa varvsområdet plus allt som tillhör varvet, såsom byggnader och maskiner.

STX fick finansiering för TUI-fartyg

STX-Finland i Åbo har fått finansiering för att bygga ett tredje kryssningsfartyg för TUI-Cruises. Enligt STX Finlands vice vd Jari Anttila är det inte säkert att fartyget kommer att byggas i Åbo.

STX lägger ner varvet i Raumo

Samarbetsförhandlingarna vid STX är avslutade. I enlighet med koncernens tidigare beslut, ska varvet i Raumo läggas ner i sin nuvarande form, och verksamheten koncentreras till varvet i Åbo. 670 anställda i Finland sägs upp.