Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling

Det blev ett Guggennej - Helsingfors anklagas nu för att vara bakåtsträvande

Guggenheimdebatten torde vara avslutad för gott.

Guggenheimfinalist GH-04380895

Fullmäktige röstade nej till Guggenheim

Omröstningen slutade 53-32.

Här planerar Guggenheim konstmuseum

Reservation för Guggenheimtomt fortsätter

Förhandlingarna om museet har ingen tidtabell.

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling

Tidtabellen för Guggenheim håller inte

Förhandlingarna har krävt mer tid än beräknat.

Guggenheimfinalist GH-04380895

Motståndet mot Guggenheim ökar

Fler politiker säger nej till Guggenheim.

Guggenheimtävlingens vinnare Art in the City.

Dödläge i förhandlingar om Guggenheim

Privata finansiärer vill ha signaler från Helsingfors stad.

Guggenheimfinalist GH-04380895

Guggenheim: Saml och Gröna avvaktande - övriga säger nej

Lokalpolitikerna är endera avvaktande eller kritiska.

Guggenheimtävlingens vinnare Art in the City.

Guggenheimvinnaren olovligt hög

Det förslag som vann arkitekttävlingen strider mot reglerna.

Guggenheimtomten utritad.

Långdansen kring Guggenheim har pågått i fyra år - se timeline

Bland finalisterna finns inga finländare.

Peggy Guggenheim

Peggy Guggenheims gigolobrigad

Peggy Guggenheim älskade konst och män

Parc art Helsinki är ett av bidragen i Next Helsinki tävlingen.

The Next Helsinki räcker långfingret åt Guggenheim

En alternativ tävling visar vad som borde byggas i stället.

Här planerar Guggenheim konstmuseum

Finns ingen höjdgräns för Guggenheimmuseum

Stadsplaneringskontorets chef i Helsingfors Mikko Aho säger att det inte finns en detaljplan för Guggenheimtomten i Södra hamnen som sätter en gräns för hur högt ett eventuellt museum får vara. Däremot finns det allmänna villkor för höga byggnader i centrum.

Guggenheim finns redan utsatt på Googles karta.

Guggenheim i Helsingfors finns redan på Googles karta

Byggandet av ett Guggenheimmuseum i Helsingfors är fortfarande bara i planeringsskedet men finns trots det redan utsatt på Google maps.

Publiken bekantar sig med de sex finalisterna

Guggenheimjuryn: Kända arkitekter gör tråkiga byggnader

Av fyra talare på Guggenheim-presskonferensen är det bara en som berör det faktum att det inte finns ett bygglov ännu. Juryordföranden Mark Wigley lovordar finalbidragen som nya och fräscha.

Bidrag till guggenheim-tävlingen

Välj din Guggenheimfavorit

Nu går det att se de bidrag som deltar i arkitekttävlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Bilderna har publicerats i ett digert webbgalleri.

Guggenheimtomten

Guggenheim efter miss med karta: Vi vet var Helsingfors ligger

Guggenheimstiftelsens kommunikationchef Tina Vaz förklarar nu för Yle Huvudstadsregionen varför Guggenheim förväxlade Helsingfors med Helsingborg. - Vi vet var Helsingfors ligger och har besökt staden flera gånger, säger hon.

Guggenheimtomten utritad.

Guggenheimförslag vällde in

Ett enormt antal bidrag har lämnats in till Guggenheims arkitekturtävling för det planerade muséet i Helsingfors. Totalt deltar 1 715 förslag från 77 länder.

Guggenheimtomten

Tävling ska visa Guggenheimtomt utan Guggenheim

Nu ordnas en idétävling med syfte att få fram ett alternativ till ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. I tävlingen får deltagarna komma med idéer om hur den reserverade Guggenheimtomten kan se ut om man bygger något annat än ett museum.

Björn Teir

Nu är det klart: Kulturfonden stöder Guggenheim

Bidrar med 350 000 euro för arkitekttävling.

Richard Armstrong avbröt intervju med Yle efter obehalglig fråga den 4 juni 2014.

Guggenheimdirektör avbröt intervju - se video!

Guggenheims direktör Richard Armstrong avbröt en intervju med finska Yle i dag onsdag under lanseringen av arkitekttävlingen. Han kallade frågan som ställdes för "dålig".

Nu kan du äta lunch på Guggenheims bekostnad

Guggenheimstiftelsen bjuder på gratis lunch i morgon på onsdagsförmiddagen. Lunchen serveras till de 200 första till tonerna av avslappnad dj-musik, enligt ett pressmeddelande.

Guggenheim-museet i New York

Guggenheims arkitekturtävling lanseras 4 juni

Guggenheimstiftelsen uppger nu att museets arkitekturtävling lanseras den 4 juni. Vem som betalar för tävlingen uppges ändå inte och inte heller vad den kostar.

Guggenheimtomten utritad.

Guggenheim: Vi förstår att Kulturfonden behöver mer tid

Guggenheimstiftelsens kommunikationshcef Tina Vaz uppger att tidtabellen för arkitekturtävlingen håller och att det pågår förhandlingar med flera finansiärer. Hon säger att hon förstår att Kulturfonden behöver mer tid för att fatta ett beslut.

Björn Teir

Kulturfonden bordlade Guggenheimbidrag

Det är fortfarande oklart om Kulturfonden deltar i finansieringen av arkitekturtävlingen om ett Guggenheim-museum i Helsingfors. Styrelseordförande Björn Teir säger att hela finansieringsmodellen ännu är oklar.

Peppe Forsblom i Sjundeå

"Kulturfonden ger skärvar åt småfolket"

Skådespelaren Peppe Forsblom lämnar sitt förtroendeuppdrag inom Svenska kulturfonden i protest mot fondens planerade stöd till Guggenheim-projektet. Det här skriver Hufvudstadsbladet.

Nu förklarar Jussi Pajunen motstridiga Guggenheimuppgifter

Jussi Pajunen har sagt att han inte har träffat någon från kommunikationsbyrån Miltton så länge de har lobbat för Guggenheim. Men Pajunen hade ett möte med Miltton om Guggenheim i april i fjol.

Konstmuseets direktion förbisedd i flera stora konstprojekt

Ordförande och vice ordförande för direktionen för Helsingfors konstmuseum känner sig förbisedda i beredningen av Guggenheim- och Amos Anderson-museet och anser att det direkt strider mot direktionens förordning. Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen påpekar att man fattat beslut om tomter för museerna och att direktionen därmed inte behöver höras.

Leif Jakobsson

Ett litet bidrag för kulturen?

En halv miljon euro är inte mycket om man jämför det med Kulturfondens årliga utdelning på drygt 30 miljoner euro. Å andra sidan är summan stor om man sätter den emot ett 3000-euros bidrag till någon enskild författare.

Arkitekt Tore Tallqvist.

”Kulturfonden vet inte vad en arkitekturtävling går ut på”

Finländska arkitekter i allmänhet, och finlandssvenska i synnerhet, kommer knappast att få någon stor synlighet i Guggenheimmuséets arkitekturtävling. Så resonerar de arkitekter Yle Huvudstadsregionen pratat med.

Wivan Nygård-Fagerudd

Beslut om Guggenheim väcker intern kritik

Inom Svenska kulturfondens förtroendeorgan finns olika syn på beslutet att reservera en halv miljon euro för att stöda arkitekttävlingen för ett Guggenheimmuseum. Delegationens ordförande Wivan Nygård-Fagerudd kritiserar tillvägagångssättet.

Leif Sevón

"Kulturfonden ska inte stöda Guggenheim-tävling"

Svenska Kulturfondens beslut att reservera pengar för arkitekttävlingen om ett Guggenheimmuseum kan stå i strid med fondens stadgar, bedömer Högsta domstolens förre president Leif Sevón. Kulturfonden avvisar den här kritiken.

Guggenheimtomten utritad.

Hbl: Kulturfonden stöder Guggenheim med halv miljon

Svenska kulturfonden är aktivt involverad i Guggenheims arkitekttävling. Kulturfonden ska bidra med 500 000 euro, skriver Hufvudstadsbladet

Veronika Honkasalo (VF)

Guggenheimstiftelsen drar tillbaka ansökan om statligt stöd

Helsingforspolitiker säger att Guggenheimstiftelsen undanhållit information från stadsstyrelsen. Stiftelsen hade ansökt om statligt stöd för arkitekturtävlingen. De gröna övervägde att dra tillbaka sitt stöd för arkitekturtävlingen eftersom privat finansiering var ett villkor för De grönas stöd. Nu meddelar Guggenheimstiftelsen att ansökan dras tillbaka.

Guggenheimprotest blev en flopp

På måndag kväll hade en demonstration mot Guggenheimprojektet sammankallats utanför stadshuset. Deltagarna blev trots tiotals anmälningar få till antalet.

Politikerna ville syna Guggenheimkortet

Det var med en klar majoritet som stadsstyrelsen bestämde att godkänna en tomtreservation för Guggenheim-stiftelsen. Rösterna föll 10 mot 5. Yle Huvudstadsregionen frågade politiker från olika partier vad de tycker om beslutet.

Guggenheimtomten utritad.

Helsingfors reserverar Guggenheimtomt

Helsingfors stadsstyrelsen beslöt på måndagen reservera en tomt för ett Guggenheimmuseum i Södra hamnen. Rösterna föll 10-5. Samtidigt ordnas en protestdemonstration mot projektet.

De grönas Kousa jävar sig i Guggenheim-omröstning

De Grönas Tuuli Kousa jävar sig i omröstningen kring tomtreservationen för en arkitekturtävling för ett Guggeheimmuseum i Helsingfors. Kousa har kopplingar till kommunikations- och marknadsföringsbyrån Miltton som samarbetar med Guggeheimstiftelsen.