Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Jakobstadsregionen får plan för särskilt begåvade elever

En handlingsplan för särskilt begåvade har elever gjorts upp i Jakobstadsregionen. På tisdagskvällen godkändes planen i Pedersöre.

Pedersöre kommun vill identifiera och stöda särskilt begåvade elever, samt också stöda elever med stort intresse och förmåga till prestationer över och utöver läroplanens mål.

Det här ska göras genom handledning, genom att flytta upp elever i ett, flera eller samtliga ämnen och genom att eleven blir utmanad och stimulerad genom berikning, som till exempel egna projekt eller ämnesfördjupning.

Enligt planen handlar det inte om att skapa nån elit utan om att alla elever har rätt att få stöd och utmaningar på rätt nivå så att var och en kan utvecklas till sin fulla potential.

Enligt planen behöver särskilt begåvade elever identifieras så tidigt som möjligt, gärna redan i förskolan, för att minimera risken för att skolan upplevs som onödig och eleverna mister sin motivation.

Jakobstadsregionen skjuter upp beslut om eget sysselsättningsområde

De fem kommunerna i Jakobstadsregionen skjuter upp beslutet om att bilda ett eget sysselsättningsområde.

Enligt Jakobstads stadsdirektör Anne Ekstrand vill man vänta ut förhandlingarna om ett område som skulle täcka hela Österbotten. Den kommunala samarbetsnämnden tar upp ärendet på nytt om två veckor, den 10 oktober.

Från och med 2025 överförs ansvaret för arbets- och näringstjänsterna till kommunerna. Mindre kommuner kan gå samman i sysselsättningsområden som ordnar tjänsterna.

Kommunerna ska välja vilket område de vill höra till inom oktober. Hittills har Vasa och Korsholm erbjudit sig att agera värdkommun för sysselsättningsområden.

Mera: Sysselsättningsreformen riskerar att splittra Österbotten – maktfördelningen är en stor stötesten

Kollage av fyra personer.

Staden Jakobstad växer

Jakobstads invånarantal har under det första halvåret 2023 ökat med 237 personer och närmar sig målet på 20 000 invånare.

Det skriver staden på sociala medier.

Enligt förhandsuppgifter i juni 2023 är staden Jakobstads invånarantal nu 19 443.

Jakobstad har tappat invånare i många år men sedan 2021 har man börjat växa igen.

År 2016 gick Korsholm om Jakobstad i invånarantal. Läget är fortfarande det samma och Korsholm har i dagsläget 19 756 invånare, alltså cirka 300 personer fler.

Jakobstads hamn

Jakobstad förbereder sig för massiva vindparker – fick landets största bidrag

Får 200 000 euro i planeringspengar från miljöministeriet.

Man i blå tröja.

"Man blir lite sugen på Jakobstadsregionen" – Kom hit-mässan lockade rekordmånga

Potentiella återflyttare fick personlig inbjudan i år.

En husbil med zebramönster på sidorna

Zebrabilen möter regionens ungdomar i deras naturliga habitat: “Vi skapar en trygg miljö där folk kan komma och sätta sig ner en stund”

I våras fick stadsbilden i Jakobstadsregionen ett mycket unikt tillägg, nämligen en husbil prydd av zebramönster. Husbilens syfte är att ge ungdomarna i regionen en trygg plats där de kan socialisera sig och ta en kopp kaffe.

Kommunerna i Jakobstadsregionen fortsätter utreda gemensamma arbets- och näringstjänster

Servicen för arbetssökande och företag förs över från staten till kommunerna från och med 2025.

Samarbetsnämnden i Pedersörenejden gör två parallella utredningar, en med de fem kommunerna och en med hela Österbotten.

Vasa stadsstyrelse beslöt för sin del på måndagen att styrelsen helst ser att Österbotten blir ett enda område med Vasa stad som ansvarskommun.

Pedersörenejdens samarbetsnämnd beslöt för sin del på tisdagen att utredaren Pia Fraktman får göra upp ett samarbetsavtal som kan lämnas till arbets- och näringministeriet i höst, om regionen går in för samarbete med fem kommuner.

Modellen med ett gemensamt område som gäller hela Österbotten presenteras för alla kommun- och stadsdirektörer i landskapet den 15. juni. Jakobstadsregionen har valt att delta i båda utredningarna och sedan välja den modell som gynnar regionen mest.

En man med blå kavaj står på en obebyggd tomt med ett vattentorn i bakgrunden.

Jakobstad är fullt av kommers - får fastighetsbolag satsa på fler affärer: “Får vi hit 3-5 nya aktörer är jag nöjd”

Jakobstad och Vasa utmärker sig i årets undersökning av landets städer. Föreningen Levande stadscentrum, EKK listar österbottniska städer med dynamiska centrum och livlig handel samt välutnyttjade affärslokaler.

Koulureppuja koulun käytävän lattialla. Oppilaat kävelevät reppujen ohi.

Särbegåvade elever får egen handlingsplan i Jakobstadsregionen

Tidig språkutveckling kan vara tecken på särbegåvning.

Jakobstadsregionen vill att fler ska gå och cykla

Fler resor med kollektivtrafiken och mer gång och cykling är målet för ett nytt program i de fem kommunerna i Jakobstadsregionen. Programmet ska främja cykling och hållbara rörelseformer och tar sikte på 2040.

Tanken är att städerna och kommunerna ska investera i hållbar mobilitet och målet är att öka mängden gång- och cykelresor med 30 procent, fördubbla antalet passagerare i kollektivtrafiken och minska koldioxidutsläppen från trafiken med 75 procent.

Det är nu upp till kommunerna i regionen att godkänna programmet. I Jakobstad tas ärendet upp på stadsstyrelsens möte i kväll.

Lastbil började brinna i Pedersöre

Strax före klockan två på torsdagseftermiddagen började en lastbil brinna på Industrigatan i Pedersöre. Branden började i instrumentbrädan och var släckt med hjälp av en handbrandsläckare när brandkåren kom till platsen. Inga personskador uppstod och lastbilen var utan last vid tillfället.

Larsmo och Pedersöre bland få kommuner med fler födda än döda 2022

I fjol fanns det endast 37 kommuner i Finland där antalet födda översteg antalet döda.

Det rapporterar tidningen Uusi Suomi och experten på regional utveckling Timo Aro, med hänvisning till Statistikcentralens preliminära siffror. Siffrorna gäller perioden januari–november.

Bland dessa 37 kommuner finns Larsmo, Pedersöre och Korsholm. Larsmo och Pedersöre når upp till de tio högsta platserna på listan. I Larsmo föddes ifjol 90 personer fler än vad som dog och i Pedersöre var siffran 63.

Klar etta i statistiken är Esbo med ett födelseöverskott på 1 270 personer. Sett till hela landet föddes över 15 000 personer färre än vad som dog.

Ingång till sjukhus.

Dygnetruntjouren vid Jakobstads sjukhus tryggad fram till 2025

SFP:s Anna-Maja Henriksson: ”Ett viktigt beslut”.

Två kvinnor står på var sin sida om ett arbetsbord och pratar i en ljus industrihall

Kapplöpning om österbottniska sommarjobbare: “De stora företagen letar redan anställda, och det sätter press på de andra”

Jakten på arbetskraft för sommaren tidigareläggs år för år. Jakobstadsregionen har låg arbetslöshetsgrad, men många unga som kan hjälpa företagen att hålla igång under semestertiden.

Sju personer söker tjänst som utvecklingschef i Jakobstad

På onsdag eftermiddag gick ansökningstiden för tjänsten som utvecklingschef i Jakobstad ut. Sju personer lämnade in en ansökan.

De som söker tjänsten är Jakobstadsborna Kristoffer Barkar, Esko Heinonen, Jenny Jakobsson och Johan Lithén samt Matti Koivisto från Karleby, Satu Lillbacka från Vetil och Emma Wester från Vörå.

Intervjuer med de sökande kommer att göras före utgången av december.

Ingången till en flygterminal.

Amapola pausar Stockholmsflygen från Kronoby

Från och med 10 januari går inga flyg längre från Karleby-Jakobstad flygplats till Stockholm. Amapola, som trafikerat linjen till Arlanda via Örnsköldsvik, tar paus från linjen åtminstone fram till slutet av mars.

Enligt Stig-Göran Forsman, vd på Kronoby flyghangar Fastighets Ab, hade Amapolas flyg många affärsresande. Men i och med att Finnair började flyga mellan Kronoby och Helsingfors på nytt i oktober, så har många bytt till Finnairs flyg.

Forsman säger att januari och februari brukar vara lugna flygmånader och han hoppas att trafiken till Stockholm återupptas från april.

– Målsättningen är att vi ska ha rutten tillbaka till våren, det är också vad Amapola sagt. Förhandlingar förs i gott samarbete, säger Forsman.

– Vi har goda diskussioner med regionen och flygplatsen kring hur en trafik ska utformas för att tillfredsställa det behov av resande till Stockholm och Sverige som finns inte minst under sommarsäsongen”, säger Erik Salén VD Amapola Flyg i ett pressmeddelande.

Tre personer som sitter i en soffa.

Elevpodden vill vara ett digitalt stöd för unga - ”Jag vill vara den vuxna som jag själv saknade”

Syskonen Camilla Svenfelt och Roland Snellman brinner för att hjälpa ungdomar. Genom Elevpodden vill de öppna upp till samtal kring psykisk hälsa och välmående.

Mamma och två barn.

Klart jouren ska vara kvar, tycker invånare: ”Sjukdom frågar inte vad klockan är”

Dygnet-runt jouren i Jakobstad behöver specialtillstånd för att få fortsätta.

Tre kvinnor i en bil.

Bara att registrera sig och hoppa in - Jakobstadsregionen är bäst i landet på samåkning

På två veckor har 38 användare registrerat sig i appen.

En man med glasögon står i ett kontor och tittar in i kameran

Ännu inte massor som flyttar in men: "Jakobstadsregionen har sin story i skick"

"Lev gott och förverkliga dig själv", är budskapet.

En man med keps och munkjacka står och talar i mobiltelefon

Ukrainska flyktingar tar steget ut i samhället: "Hjälpen har varit helt otrolig"

Ett gott samarbete underlättar ukrainarnas integration.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida