Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Jenny Rautionaho tolva i Lillehammer

I går lyckades både Jenny Rautionaho och Julia Kykkänen ta sig till den andra omgången då damernas världscup i backhoppning startade i norska Lillehammer. I dagens tävling lyckades bara den förstnämnda upprepa bedriften.

Rautionaho – elva i går – slutade på tolfte plats i stora backen efter hopp på 126 och 122,5 meter. Kykkänen blev 31:a efter 110 meter i den första omgången.

Vann gjorde Fankrikes Josephine Pagnier. Kanadas Alexandria Loutitt slutade på andra plats och hemmahopparen Eirin Maria Kvandal var trea.

Kerttu Niskanen har gjort sitt i Gällivare – nykomlingen får chansen i stafetten

Hon var bästa finländare på dagens fristilsmil, men placeringen var blygsam. Och efter dagens 22:a plats väljer Kerttu Niskanen att stå över söndagens stafett i Gällivare.

I hennes frånvaro får förra helgens succé Vilma Ryytty chansen som ankare. I dagens lopp slutade 22-åringen på 30:e plats.

Också herrlaget ställer upp med en orutinerad ankare i form av Miro Karppanen.

Damlaget: Jasmi Joensuu, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen och Vilma Ryytty.

Herrlaget: Lauri Lepistö, Markus Vuorela, Remi Lindholm och Miro Karppanen.

Damerna är först ut klockan 11, följt av herrarna klockan 13.30. Mikael Oivo kommenterar på svenska.

Urstark upphämtning av Eero Hirvonen – var snabbast av alla i skidmomentet

Backmomentet bjöd bara på besvikelse för finländarna. I skidmomentet såg Eero Hirvonen till att skaffa sig en god eftersmak av tävlingsdagen i Lillehammer.

Hirvonen var loppets snabbaste åkare och steg från 24:e till åttonde plats. Avståndet till täten var 2 minuter och 21 sekunder då han startade och 42,7 sekunder då han var i mål.

I täten var det Jarl Magnus Riiber som dominerade. Norrmannen tog sin 60:e seger i världscupen. På pallen fick han sällskap av landsmännen Jens Lurås Oftebro och Jørgen Gråbak.

Ilkka Herola orkade hänga med Hirvonen ända tills sista varvet. Till slut blev det en 19:e plats för Herola som var 23:e efter hoppningen.

Alla fyra finländare knep världscuppoäng. Wille Karhumaa blev 24:e och Arttu Mäkiaho 30:e.

Damernas backhoppningssäsong är i gång – två finländare bland de 20 bästa i premiären

Nu är också damernas världscup i backhoppning startad.

I premiärhoppningen i norska Lillehammer var Jenny Rautionaho bästa finländare med en elfteplats. Detta efter att ha nått 91 meter i första rundan och 88,5 i andra.

Julia Kykkänen nådde i sin tur 91,5 meter i första omgången, men bara 86,5 i andra. Det betydde ett fall på fyra placeringar och en 17:e plats i slutresultatet.

Japanskan Yuki Ito nådde 90,5 i första hoppet och hela 94 meter i andra, vilket tog henne från tredje plats till seger. Frankrikes Josephine Pagnier blev tvåa före kanadensiska trean Alexandria Loutitt.

Delikat utgångsläge för Minja Korhonen – startar ut i skidspåret från sjunde plats

Minja Korhonen stod för en gedigen backinsats i världscupen i nordisk kombination. Korhonen var sjua i backmomentet och inleder längdåkningen en minut och sexton sekunder efter ledande norskan Gyda Westvold Hansen.

Bakom tätkvartetten är marginalerna små. Korhonen har bara sex sekunder upp till femman, Norges Ida Marie Hagen.

Längdåkningen över fem kilometer inleds klockan 15.05. Tävlingen sänds av Yle.

Världscupshelgen i Lillehammer inleder damsäsongen i nordisk kombination. Minja Korhonen blev diskvalificerad i går då hennes ärmar på hoppdräkten var aningen för korta.

Två finländare i andra rundan – Stefan Kraft överlägsen backvinnare i Ruka

148,5 meter – i båda omgångarna. Det bäddade för en överlägsen seger för Stefan Kraft i Rukas stora backe.

– Riktigt starkt gjort. Man behöver inte leta efter några misstag i hans hoppning, hyllade Yle Urheilus expert Janne Ahonen.

Tvåa var Krafts landsman Jan Hörl, som hoppade 145 meter i andra omgången. Tredjeplatsen gick till Tysklands Andreas Wellinger.

Två av fyra finländare fick hoppa under båda rundorna. Antti Aalto slutade 18:e och Niko Kytösaho 27:e.

Gårdagens skrällnamn Kasperi Valto hade otur med vindarna och blev 40:e. Eetu Nousiainen blev 42:a.

Superhopp avgjorde nordiska kombinationen – Jarl Magnus Riiber satte nytt backrekord

Premiärhelgen i nordisk kombination avslutades med en tävling i omvänd ordning. Efter förmiddagens masstart var Eero Hirvonen bästa finländare på 13:e plats.

I det avslutande backmomentet tappade han ett par pinnhål och slutade 15:e. Ilkka Herola blev 19:e.

Vem som var bäst i backen – och i hela tävlingen – var det inget snack om. Norrmannen Jarl Magnus Riiber hoppade hela 153,5 meter, vilket är nytt rekord i stora backen i Ruka.

Tvåa var Österrikes Johannes Lamparter och tredje blev hans landsman Stefan Rettenegger.

Första fluorfuskaren fast i Ruka – Fis kommenterar inte fallet

Ett första positivt fluortest är uppdagat i samband med längdvärldscupen i Ruka. Ukrainaren Oleh Mishchenko hade förbjudna mängder fluor på sina skidor och tilläts inte delta på dagens 10 kilometer klassiskt.

Enligt Yles reporter på plats, Laura Arffman, kommer Internationella skidförbundet Fis inte att kommentera fallet.

22-årige Mishchenko debuterade i världscupen i fjol.

Chanserna slocknade redan i förmiddags för finländarna – Hirvonen gick i mål fyra minuter efter segraren

De finländska chanserna i nordisk kombination slocknade redan i förmiddags då backhoppningen gick åt skogen. De bästa hemmaåkarna låg fyra–fem minuter efter täten inför tio kilometer i skidspåret.

Finländarna gick ut i vågstarten och Eero Hirvonen lyfte åtminstone en del efter stark längdåkning.

Hirvonen slutade till slut 19:e i Ruka – prick fyra minuter efter dagens segrare Jarl Magnus Riiber från Norge. Ilkka Herola var en halv minut långsammare än Hirvonen.

Riiber hade en klar ledning efter backmomentet och hade inga problem att hålla undan. Segermarginalen kröp upp mot minuten för norrmannen och österrikaren Johannes Lamparter gick i mål som tvåa.

Premiärhelgen i Ruka avslutas med en tredje individuell tävling på söndag. Tävlingen inleds med en masstart i längdåkningen och startskottet smäller klockan 10.

Eero Hirvonen trea efter backmomentet i nordisk kombination – startar tolv sekunder efter täten

Österrikaren Johannes Lamparter startar som etta i skidspåret tack vare förstaplatsen i backmomentet i nordisk kombination.

Men marginalerna mellan idrottarna är förutbestämda och backtvåan Jarl Magnus Riiber startar i spåret sex sekunder efter Lamparter. Eftersom Eero Hirvonen var trea i backen med sitt 140,5 meter långa hopp startar han tolv sekunder efter österrikaren.

Jørgen Graabak och Jens Lurås Oftebro fullbordade den norska dominansen i backen i Ruka: den förstnämnde var fyra, den sistnämnde femma.

Ilkka Herola var 16:e bästa man ner från backtornet och startar ut i spåret 50 sekunder efter Lamparter.

Det 7,5 kilometer långa skidmomentet startar klockan 15:55.

Eero Hirvonen.

Direkt: Nytt format i kombinerat – Eero Hirvonen har slagläge på hemmaplan

Yle sänder allt från premiärdagen i Ruka.

Johannes Høsflot Klæbo har tillfrisknat och deltar i Ruka – här är den norska truppen

Bland annat Norska NRK rapporterar att den regerande världscupsmästaren Johannes Høsflot Klæbo deltar i världscuppremiären i Ruka. Kläbo drabbades av coronavirus för ett par veckor sedan, men ska ha tillfrisknat inför premiärhelgen.

På damsidan är det värt att notera att Tiril Udnes Weng, som vann totala världscupen förra säsongen, missar världscuppremiären på grund av coronavirus.

Norges trupp i världscuppremiären i Ruka

Damer: Ingrid Gulbrandsen, Matilde Myhrvold, Kristine Stavås Skistad, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Lotta Udnes Weng, Margrethe Bergane, Kristin Ausgulen Fosnæs, Anne Kjersti Kalvå, Astrid Öyre Slind, Heidi Weng

Herrar: Harald Östberg Amundsen, Ansgar Evensen, Pål Golberg, Matz William Jensen, Johannes Hösflot Kläbo, Even Northug, Håvard Solås Taugböl, Erik Valnes, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Martin Löwström Nyenget, Didrik Tönseth, Iver Tildheim Andersen, Sjur Röthe

Iivo Niskanen på Olos

Iivo Niskanen missnöjd segrare i Ruka: ”Jag kom ingen vart”

Differensen till tvåan Halkola 17,5 sekunder.

Eveliina Piippos tävlingsdebut dröjer – kör inte i världscupen före jul

Eveliina Piippo kommer inte att tävla i skidvärldscupen före jul, skriver Ilta-Sanomat. Tränaren Santeri Erola säger till IS att Piippo har haft en del problem i träningen och är inte redo för tävling.

– Hon behöver en tillräckligt lång period av träning innan hon tävlar igen, säger Erola.

Han går inte in på vilka bekymmer som Piippo har, men understryker att det inte är något värre.

Piippo har inte åkt i vinterns första inhemska tävlingar och kommer inte att tävla i helgens finska cup i Ruka. Världscuphelgerna i Ruka, Gällivare, Östersund och Trondheim är också strukna i kalendern.

Trondheim är sista stoppet i världscupen före jul. Efter jul är Tour de Ski-starten den 30 december första tävlingen.

– Det är ändå möjligt att Eveliina tävlar i år, säger Erola.

Förra säsongen gjorde Piippo klara förbättringar med totalt fyra placeringar bland de femton främsta i världscupen. I skid-VM i Planica var hon femtonde i skiathlonen och körde i Finlands stafettlag som blev fjärde.

Johannes Høsflot Klæbo står över säsongsöppningen i Norge – också deltagandet i Ruka är osäkert

Den norska stjärnan Johannes Høsflot Klæbo står över denna veckas tävlingar i Beitostölen där han och flera åkare från det norska skidlandslaget hade tänkt inleda säsongen.

Klæbo säger att han ännu inte återhämtat sig tillräckligt bra efter att han smittats av coronaviruset.

– Det är för tidigt att ta risker och tävla. Kroppen känns inte redo ännu, säger 27-årige Klæbo i pressmeddelandet.

Världscupen inleds i Ruka den 24 november. Enligt Kläbo är det ännu för tidigt att säga om han kommer att kunna delta i Ruka. Kläbo vann herrarnas världscup förra säsongen.

Av de övriga norska topparna missar också Didrik Tønseth, Håvard Solås Taugbøl, Sjur Røthe och Tiril Udnes Weng tävlingarna i Beitostölen. Tønseth, Taugbøl och Røthe skulle redan förra veckan tävla på Olos i Muonio, men trion fick resa hem på grund av coronasmitta.

Remi Lindholm bäst i fristil i Vuokatti

Iivo Niskanen vann dagens tävling i Olos och samma resultat blev det också för Remi Lindholm i Vuokatti. Lindholm vann fristilslopp över 18 kilometer.

Lindholm ledde från start till mål och besegrade till slut Miro Karppanen med 8,1 sekunder. Trean Miska Poikkimäki var 9,2 sekunder långsammare än Lindholm.

I damernas tävling vann Vilma Ryytty med en minut före Fanny Kukonlehto.

Tävlingarna i Vuokatti och Olos är granskningstävlingar inför världscupen i Ruka.

Coronautbrott bland norska skidstjärnorna – flera åkare skickas hem från Olos

Coronaviruset härjar runt i det norska skidlandslaget. Tidigare i veckan har bland annat Johannes Høsflot Klæbo och Tiril Udnes Weng insjuknat.

Nu meddelar norska förbundet att ytterligare tre idrottare smittats.

Det handlar om herråkarna Didrik Tønseth, Håvard Solås Taugbøl och Sjur Røthe. Trion var på plats i Olos för veckans tävlingar, men tvingas nu resa hem.

Tidigare har två funktionärer tvingats lämna den norska landslagssamlingen i Finland efter positiva covid-test.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida